Cuma, Mart 29, 2024

Asansör Çukurlarının Su Yalıtımı

Asansör çukurları binaların neredeyse en düşük kottaki bölgeleridir. Bu bölgeler gerek su yalıtımı, gerekse drenaj yönünden oldukça güç izole edilirler.

Yeni binalardaki asansör çukuru; drenaj ve temel yalıtım ile izole edilmelidir. Asansör çukurları, binalardaki en düşük kot olduğu için, her zaman yeraltı suyunun burada toplanma riski vardır. Dolayısıyla Resim 1’de görüleceği gibi bir küçük dalgıç pompa kuyusu da hazırda olmalıdır.

Resim 1

Eski Binalarda:

Bu binalardaki asansör çukuru için yapı içinden, negatif yönden sürme esaslı malzemeler önerilir. Yalıtım tedbiri alınmasının yanında, su yalıtımında önemli bir kanı olan “önleyemediğin suyu kontrol altında tut” fikrine göre davranılmalı, yukarıdaki çizime göre (bir küçük dalgıç pompası kuyusu) ile tedbir alınmalıdır.

Her iki yapıda (eski ve yeni) su birikimi yüksekse, bina dışında bir kuyu açılarak, bu kuyunun asansör kovası kuyusundan daha aşağıda olmasını sağlayıp, o dışarıdaki kuyudan pompa ile su çekerek yeraltı su seviyesi düşürülebilir.

Asansör çukurları yetersiz yalıtım, drenaj yapılmaması, yalıtımın yıpranması veya betondaki çatlaklar nedeniyle zamanla rutubet ve hatta su sızdırma sorunlarına maruz kalabilirler.Asansör çukuru yalıtımı yapmadan önce, eğer var ise, ilk aşama, basınçlı suyun durdurulmasıdır.

1-Basınçlı Suyun Durdurulması:

•Su sızıntısı olan delikler su basıncını azaltmak için matkapla suyun rahatça akmasını sağlayacak kadar derinleştirilir.

•Eğer sızıntı birden fazla yerden ise, duvarın alt kısımlarına doğru suyun rahatça akmasını sağlayacak kadar büyüklükte delikler açılır.

•İnce bir plastik boru tıkama harcı ile deliğe tespit edilir ve suyun sadece takılan borulardan akması sağlanır.

•Delikler iyice temizlenir ve içine 1 kat Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi sürülür.

•Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi henüz yaş iken Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi sıva haliyle delik tamamen sıvanır (plastik hortum çevresi) ve 24 saat kürünü alması beklenir.

•Yüzeyin delikler dışında kalan kısımlarının izolasyonu tamamlandıktan sonra hortum çıkarılır ve hortumun çıkarıldığı delik Aquastop şok priz tozu ile tıkanır.

•Tıkama harcı sertleşene kadar yaklaşık 1-2 dakika eldivenli elle bastırılır.

•Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi sıva şekli kürünü aldıktan sonra yalıtım, deliğin çevresini de için alacak şekilde Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi şerbet şeklinde sürülerek tamamlanır.

2-Alt Yüzey Hazırlıkları ve Asansör Kuyusu Yalıtım Aşamaları:

•Var ise tij delikleri, özellikle beton perdelerde, yalıtım altında zayıf noktalar oluşturmaktadırlar. Uygun biçimde kapatılmamaları halinde, ileride yalıtım açısından sorun oluştururlar.

•Bu deliklerin tamiri için rötre yapmayan ve mevcut betona mükemmel aderans sağlayan bir dolgu malzemesi kullanmak gerekir. Normal harç, içindeki suyu atarken hacim kaybına uğrar ve uygulama yapılan delikten daha küçük bir silindir haline gelir.

•En sık yapılan hata ise bu deliklerin poliüretan köpük sıkılarak kapatılmaya çalışılmasıdır. PU köpük kısa bir süre sonra elastikiyetini kaybetmekte, ufalanmaya başlamakta ve böylece yalıtımın altı boşalmaktadır.

•Genelde toprak altında bulunan tij deliklerine müdahale ise pek mümkün olmamaktadır. Fixa Repairgrout Expan bu uygulama için ideal bir üründür. Öncelikle tij deliklerindeki demirler ve plastik parçalar çıkartılır. Delik ağızları pürüzlendirilir. Yatay ve hatta başüstü uygulamalar rahatlıkla uygulanabilir.

•Asansör çukurlarında yalıtımın dışarıdan yapılması da genelde mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda yalıtım iç yüzeylerden, negatif su basıncına dayanıklı malzemeler uygulanarak çözülmelidir.

•Uygulama yapılacak yüzey temiz ve sağlam olmalı, yağ, pas, çimento köpüğü, boya kalıntıları, kür malzemeleri, kalıp yağları ve silikon gibi su itici malzemelerden arındırılmalıdır.

•Statik, yani hareket görmeyen kısımlardaki çatlaklar önce genişletilmeli (V şeklinde), sonra nemlendirilerek Fixa Aqualatex’li sıva veya tamir harcı (Fixa Repairgrout Expan) ile tamir edilmelidir.•Sivri uçlar ve yatay/düşey ek yerleri gibi çatlamaya uygun bölgeler pah yapılarak yuvarlatılmalıdır.
•Eğer duvardan basınçlı su geliyorsa, Fixa Aquastop kullanılarak gelen su kesilmelidir.

•Daha sonra yüzey bol su ile iyice doyurulmalı ve uygulama boyunca nemli tutulmalıdır.

•Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi temiz bir kap içine konularak fırça ile uygulama için 10 litre, mala ile uygulama için 7 litre su ile homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılır (düşük devirli matkap ile yaklaşık 3 dakika).

Daima su Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesine ilave edilmeli, tersi yapılmamalıdır. Katılacak suyun tamamı bir seferde değil, azar azar katılmalıdır.

•Karışım yapıldıktan sonra 30-40 dakika içinde tüketilmelidir. Katılaşan karışıma tekrar su ilave edilmemelidir.

•Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi fırça, rulo veya mala ile en az iki kat olarak uygulanır.

•Her kat bir önceki kat sertleşmeye başlarken, daha kurumadan uygulanmalıdır.

•Her kat, bir öncekinin sürme yönüne dik açı ile uygulanmalıdır.

•Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesine +5°C’nin altında ve +35°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda uygulanmamalıdır.

•Kristal oluşumu ve nüfuz etme derecesi, betonun yoğunluğuna ve yüzeyin emiciliğine bağlıdır.

•Aquafix’in oluşturduğu kristaller çok dekoratif olmayan bir görüntü oluşturabilir. Bunu engellemek için son kat Aquafix daha henüz yaş iken üzerine sıva yapılmalı ve boya sıvanın üzerine tatbik edilmelidir.

Auafix 1. ve 2. Kat Uygulaması

• Son kat uygulandıktan sonra yumuşak, nemli bir sünger ile yüzey düzeltilmelidir.

• Uygulamadan sonra Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesinin çabuk kuruması önlenmeli, 5-7 gün nemli kalması sağlanmalıdır. Bunun için nemli çuval, naylon, vs. serilmesi veya betonun ıslatılması faydalıdır.

Fixa Aquafix Kristalize su yalıtım malzemesi, kür süresi boyunca güneş, don, rüzgar ve kötü hava şartlarından korunmalıdır.

• Asansör çukurunu çevreleyen perde duvarlara seramik veya fayans uygulaması yapılacaksa, taze uygulanmış Aquafix üzerine direkt olarak seramik yapıştırıcısı sürülmelidir.

• Eğer bu uygulamalar kürünü almış Aquafix üzerine uygulanacaksa yüzeydeki kristaller seyreltilmiş hidroklorik asit veya çamaşır suyu ile silinmeli, daha sonra üzerine sıva yapılmalıdır. Bu silme işlemi sadece yüzeydeki kristalleri yok eder, betonun içine nüfuz etmiş kristallere zarar vermez.

• Kristalize uygulamaya ilave olarak, negatif ve pozitif su basıncına uygun çimento ve akrilik esaslı, süper elastik, çatlak köprüleme özelliği olan, çift bileşenli su yalıtım malzemesi Aquacement® 2K 251’in de uygulanması önerilir.

En az 3 mm kalınlığında uygulandığında +23°C’de 1,50 mm’ye kadar; katlar arasında file ile takviye edildiğinde 1,75 mm’ye kadar çatlak köprüleme özelliği bulunan Aquacement® 2K 251 (EN 14891) asansör çukurlarında etkili bir su yalıtımı sağlayacaktır.

Asansör çukuru yalıtımlarında suyun tahliyesinden yalıtımın yapılmasına kadar olan süreç; önerdiğimiz malzemelerin uzun vadede ve sağlıklı çalışması için uygulamacının kontrolünde olmalıdır. Asansör çukurlarında oluşan su sızmalarına karşı artık kesin ve kökten çözümler var.

Asansör çukuru su izolasyonu ihmal edilmeyecek en önemli izolasyon gereksinimi duyulan noktalardan birisidir. Asansör çukurlarında oluşan su sızmalarına karşı izolasyon, kristalize malzemeler ile içeriden dışarıya doğru (negatif) yönlü olarak uygulanır.

Kristalize malzemelerin oluşturduğu izolasyon ile hem dışarıdan hem de içeriden oluşan su sızmalarını ortadan kaldırmak mümkündür. Ayrıca bu, içeride oluşabilecek koku, nem, küf gibi faktörlerinde önüne geçerek kuru bir ortam sağlar.

Beton yapının içine nüfuz eden kristalize malzeme, çatlaklardan suyun kaynağına doğru ilerleyerek demir malzemeyi korozyondan ve paslanmadan korur.

Beton yapının içeresinde oluşan su köprülerinin, tierod deliklerinin, ahşap takozların, gergi demirlerinin, soğuk derzleriz, iş derzlerinin ve segregasyon alanlarının su geçirimsiz betonarme tamir harçlarıyla onarımı yapılır, gerekli izolasyon çalışması ile bu noktalar tıkanır.

Gerekli işlemlerden sonra, ıslatılıp boza kıvamına getirilen kristalize malzeme, beton yapı üzerine duvar sıvanır gibi sürülür ve işlem tamamlanır.

Semagül Köprülü


Semagül Köprülü

Mimar – Teknik Ürün Müdürü
Fixa Yapı Kimyasalları

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler