Perşembe, Nisan 25, 2024

Clariant’ın Endüstriyel Ürünler ve Tüketici Ürünleri Başkanı Refik Sivri

Dünyanın önde gelen özel kimyasallar şirketlerinden Clariant’ın Endüstriyel Ürünler ve Tüketici Ürünleri Başkanı Refik Sivri ile sektöre dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Mesleki kariyerinizle ilgili geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Yönetimi Bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Clariant ile tanışmam 1997 yılında oldu. Clariant’taki ilk yıllarımda Özel Kimyasallar Bölüm Yöneticiliği, Pigments & Additives Bölümünde Pazarlama Bölge Müdürlüğü gibi çeşitli sorumluluklar üstlendim. 2004 yılında da Orta Asya Bölgesi’nde İşletme Koordinasyonunda görev aldım. Nisan 2004’te DuPont Türkiye’de Fluorochemicals ve Refrigerants ve Titanium Techologies iş birimlerinde Bölge Satış Yöneticisi olarak çalıştım. Nisan 2010 itibariyle Clariant’a geri dönüşüm ardından Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgeleri’nde Endüstriyel Ürünler ve Tüketici Ürünleri Departmanının Başkanlığı görevine getirildim. 2010 yılından bugüne bölgesel olarak birçok projede Kişisel Bakım, Ev Bakım Ürünleri ve Endüstriyel Ürünler kategorilerinde inovasyon ve sürdürülebilir çözümlere odaklanarak müşterilerimizin nihai ürünlerine artı değer sağlayacak ürün ve formülasyonlar geliştiriyoruz.

ICS (Endüstriyel Ürünler ve Tüketici Ürünleri) endüstrisi, hedef kitleler ve piyasalar içerisinde çözüm sağlamak üzere Clariant’ın kimyasal çözümleri hakkında da kısaca bilgi verebilir misiniz?

Kimyanın, özel kimyasalların son tüketiciyle buluştuğu noktada yer alıyoruz diyebiliriz. Kişisel bakım endüstrisinde, cilt bakımı, saç bakımı, kozmetik ürünler ve ağız hijyeni ürünleri dahil günlük yaşamımızda kullandığımız çeşitli ürünler yer alıyor. Küresel düzeyde tanınmış bazı markalarla kurduğumuz ortaklık sayesinde kişisel bakım endüstrisinde Türkiye’de geniş bir pazarı temsil ediyoruz. Clariant Kişisel Bakım Departmanı olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun olarak daima yeni ürünler ve çözümler sunmayı hedefliyoruz. Bakım Malzemeleri, Emülgatörler & Çözündürücü Maddeler, Film Oluşumları, Saç Kremi Maddeleri, Pearlize Mineraller, Koruyucu Maddeler, Yüzey Aktif Maddeler ve Reolojik Dönüştürücüler bu kategorideki portföyümüzde yer alıyor. Endüstriyel ve Ev Bakım portföyümüzde, renklerin korunmasına yardımcı olan polimerlerden gümüş biyositlere, özel amin oksitlerden düşük köpürme sağlayan yüzey aktif maddelere kadar geniş bir ürün yelpazemiz var.

Clariant

Endüstriyel kategoride tekstil bakım endüstrisinde de son kullanıcıların ihtiyaçlarını öngörme sürecinde de müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Örneğin; hızlı yaşam koşulları nedeniyle tüketiciler, renkli ve beyaz elbiselerini çamaşır makinesinde aynı anda yıkayarak çamaşır yıkama sürecinde harcadıkları süreyi azaltmak istiyor. Clariant, bir yandan renklendirici maddeler ve pigmentlerle beyaz kumaşların lekelenmesini önlerken, diğer yandan da renkli kumaşlara da koruma imkânı sunuyor. Bunun dışında zirai ürünler kategorimizde, Crop Solutions dediğimiz mahsul koruma çözümlerimizle, çiftçilerin hasat kayıplarını azaltmalarına yardımcı olan çözümler sunuyoruz. Artan dünya nüfusu için sürdürülebilir gıda tedariki söz konusu olduğunda, hasat ve mahsul koruma çözümlerinin, artan popülasyonun yeterli beslenmesi için belirleyici bir rol oynadığına inanıyoruz.

Bölümünüzün Türkiye’deki teknik uygulama laboratuvarları ve Ar-Ge faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz? Ar-Ge yatırımları konusunda neler söyleyebilirsiniz ve şu ana kadar ne tür projeler yürüttünüz?

2014 yılının Ocak ayında Gebze’de kurduğumuz ICS Teknik Yeterlilik Merkezimiz var. Clariant olarak bu merkezde hammadde üretmiyoruz ama müşterilerimizin talepleriyle şekillendirilmiş bitmiş ürünler için özel formülasyonlar oluşturuyoruz. Clariant Teknik Yeterlilik Merkezi, Türkiye’de müşterilerine daha yerel çözümler ve formülasyonlar geliştirme fırsatı sunuyor.

Türkiye’de 21’inci Yıl Clariant, 1886 yılında İsviçre’nin Bazel kentinde kurulan Sandoz kimyasal şirketinden ayrılarak 1995 yılında kuruldu. Sektöre yönelik doğrudan bağımız sayesinde, yaklaşık 150 yıla yayılan kimya ve özel kimyasallar endüstrisindeki bilgi ve tecrübemizi bir araya getirdik. Clariant olarak 4 işletme alanına sahibiz: Bakım Kimyasalları, Katalizler, Doğal Kaynaklar, Plastikler ve Kaplamalar. 110 şirketle 53 ülkede etkin olarak faaliyet gösteren Clariant’ın bu yıl, Türkiye’deki 21’nci yılı. Gebze, Balıkesir, Gaziantep ve Ordu’da bulunmak üzere toplam 4 üretim tesisinde yaklaşık olarak 300 personel birlikte çalışıyor. Clariant ayrıca, İstanbul’a yakın modern bir imalat ortamında çevre bölgelere de çeşitli iş imkanları sunmak amacıyla Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) endüstriyel parkının oluşturulmasına destek olan ilk şirketlerden biri… Türkiye, Clariant’ın MEA bölgesinde yatırımları ve operasyonel zenginlikleri açısından stratejik öneme sahip ikinci en büyük ülke konumunda.

Clariant’ın kişisel bakım ürünleri“Örneğin, Clariant’ın kişisel bakım ürünlerinde şampuan gibi ürünlerin köpük yapılarında değişiklik yaparak duyusal güzellikler sunan bir ürünümüz var”

Ürünümüz şeker bazlı yüzey aktif maddesi Glucotain® Flex. Gebze’deki ICS Teknik Yeterlilik Merkezimizde Glucotain® Flex ürünümüzü kullanarak önde gelen kişisel bakım markaları için kepeğe karşı etkili şampuan formülasyonları geliştirdik.

Glucotain® Flex, çok yönlü etkiye sahip faydalı bir formülasyon. Şampuanlarda, tıraş kremlerinde, yüz temizleyicilerde ve ayrıca şampuanlarda renk koruma uygulamaları için de özel yumuşaklık sağlamak amacıyla kullanılabiliyor. Teknik detaylara baktığımızda; yüzey aktif maddeler, yoğun bir beslenme izlenimi bırakan orta büyüklükteki hava kabarcıklarıyla kremsi köpük oluşturuyor.

Cildin ipeksi ve pürüzsüz görünüm kazanmasını sağlıyor, öyle ki içerdiği doğal bariyerler sayesinde cildi daha iyi koruyor. Yüzey aktif maddeler, yoğunlaştırıcı kozmetik formülasyonlara yönelik Gluco- Tain® grubunun en iyi sonuçlarını elde etmemizi sağladı ve bu da müşteri geri bildirimlerinden aldığımız üzere önemli düzeyde maliyet tasarrufu sağlamaya yardımcı oldu. Formülasyonumuzun Yenilebilir Karbon İndeksi yüzde 95’in üzerinde. Clariant Türkiye olarak, Gebze’deki bu merkezimizde bu formülasyonları denemek üzere markalara fırsatlar sunuyoruz. Geliştirdiğimiz formülasyonlarla markalar için adeta bir Ar-Ge merkezi olarak konumlandırılıyoruz.

Clariant’ın kişisel bakım ürünleriKişisel bakım sektöründeki mevcut tüketici trendlerini değerlendirir misiniz?

Tüketiciler her geçen gün daha çok doğal ve organik kozmetik ürünlere yöneliyor. Zararlı içerikli maddelerden kaçınma veya bu maddeleri daha az kullanma eğilimine sahipler. Doğal olarak bu pazardaki ürünlerin piyasa segmenti 2009 yılından 2014 yılına kadar yüzde 11 büyüdü. Bu büyümeye bir bütün olarak bakıldığında, kozmetik pazarında dünyanın tüm bölgelerinde hızlı bir gelişme yakalandı. Artan tüketici talepleri doğrultusunda üreticiler ürettikleri formülasyonlara artan bir şekilde doğal bazlı içerik maddelerini karıştırıyorlar. Bu eğilimin, müşterilerin artan bilinç ve taleplerinden dolayı yoğunlaşmaya devam edeceğini bekliyoruz.

Clariant, müşterileri için geliştirdiği ürün ve bitmiş ürün formülasyonlarında daha etkili ve pazara ihtiyaçlarını karşılayabilir nitelikte olmak için tüketici trendlerini ve bu trendler doğrultusunda şekillenen endüstri trendlerini inceliyor. Yakın zamanda şirketimiz gelecekte güzellik ürünleri pazarının etkileneceğini düşündüğü küresel trend analizlerini bir araya getirdiği ilham verici güzellik trendleri rehberi BeautyForward®’ı yayınladı. Rehber, Kişisel Bakım pazarında inovasyonu motive edecek yeni akımlara ilham veriyor. Bu rehberde küresel düzeyde ilham verici her akım için 4 tip tüketici tanımı yapılıyor: Bakımlı, sade, cesur ve güzel. Rehber, her tüketici tipi için şirketlere ilham vermeyi ve şirketlerin müşteri profillerini, müşterilerinin satın alma kararlarını daha iyi anlayarak söz konusu tüketici tiplerinin değişik akımlara yönelmelerine de yardımcı oluyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler