Cuma, Mart 29, 2024

Hayatı Kolaylaştıran Malzeme: Kompozit

Teknoloji, baş döndüren bir hızla ilerliyor. Günlük hayatımızda sürekli yeni malzemeler, yeni kavramlarla karşılaşıyoruz. Teknolojiyle birlikte adını sıkça duyduğumuz kelimelerden biri de kompozit. Peki nedir bu kompozit? En az iki farklı malzemenin birleştirilerek yeni özellikli bir malzeme elde edilmesine kompozit deniyor.

Klasik malzemelere göre daha dayanaklı ve daha hafif olması, kompozite büyük bir avantaj sağlıyor. Kompozitin tasarımı daha kolay. Elde edilen malzeme yangına karşı dayanaklı. Üstelik çevreci özellikler taşıyor.

Bu nedenle kompozit malzeme kullanımı, her alanda giderek yaygınlaşıyor. Havacılıktan savunma sanayisine, otomotivden diş tedavisine kadar geniş bir alanda artık kompozit malzeme kullanılıyor.

Nüve (Ara) Malzemeler

Temelde elyaf ve reçinelerin çeşitli üretim yöntemleriyle bir araya getirilmesi sonucu elde edilen kompozit malzemeler, nüve (ara) malzemelerin de yapıya eklenmesiyle daha rijit, daha mukavemetli ve daha hafif hale geliyor.

Nüve malzemeler sayesinde kompozit yapının dayanıklılığı artarken, ağırlığı azalıyor. Nüve malzemeler kullanılarak elde edilen kompozitler, sandviç yapılı kompozitler olarak ifade ediliyor. En sık kullanılan nüve malzemeler; bal petekleri (honeycomb) ve köpüklerdir.

Bal Petekleri (Honeycomb)

Altıgen geometriye sahip çok ince hücrelerden oluşan bal peteği görünümlü nüve malzemeler; polipropilen (PP), aramit, alüminyum ve kâğıt gibi çeşitli malzemelerden üretilebiliyor.

Bal peteği görünümlü nüve malzemeler, özellikle çarpma sonucu ortaya çıkan enerjinin absorbe edildiği yüksek mekanik mukavemet gerektiren yapılarda kullanılıyor.

PP bal peteği nüve malzemeler kullanılarak elde edilen sandviç kompozitler, özellikle otomotiv, denizcilik ve inşaat sektörlerinde tercih ediliyor. Özel katkılar sayesinde yanmazlık özellikleri geliştirilen PP bal petekleri ile birçok yanmazlık standardı karşılanıyor.Kağıt balpetekleri

Kağıt balpetekleri daha ekonomik ve hafif ürünlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Köpükler

Polimerik malzemelerden elde edilen köpük nüve malzemeler ile oldukça hafif sandviç kompozit yapılar elde edilebiliyor. 40–300 kg/m3 aralığında yoğunluk değerlerinde üretilebilen PET, PVC, Poliüretan, SAN esaslı köpükler mükemmel dayanım/ağırlık oranı sunuyor.

PET esaslı köpükler, özellikle ileri seviyede yanmazlık özelliği istenen sandviç yapılarda tercih ediliyor. PET’in malzeme yapısı gereği alev geciktiricilik özelliği yüksek olup, duman ve toksik gaz salınımı diğer köpüklere göre daha düşük kalıyor.

İleri Teknoloji Köpükler

Gelişen teknolojiyle birlikte nüve malzemelerin özellikleri de gelişme gösteriyor. Elyaf içerikli köpükler, ileri teknoloji nüve malzemeler olarak karşımıza çıkıyor.

Köpük yapısının birçok yönde elyaflarla takviyelendirilmesi sonucu daha yüksek mukavemetli sandviç kompozit yapılar elde edilebiliyor. Bu yeni nesil nüve malzemeler, özellikle otomotiv ve inşaat sektörünün ilgisini çekiyor.

Burak Darcan – Kurucu- Genel Müdür / Tila Kompozit Temsilcilik İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Nidaplast

Mobilya sektöründe kullanılan Nidaplast bal petekleri

polipropilen

Taşımacılıkta kullanılan polipropilen parçalar3Dcore

3Dcore

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler