Cuma, Mart 29, 2024

İç Mimaride Sürdürülebilirlik

“Enerji verimliliğini artıracak unsurları çoğaltmak, tasarımla başlar…”

Sürdürülebilirlik ve verimlilik alanlarındaki yasal düzenlemeler ve sertifika uygulamaları

Sürdürülebilirlik ve verimlilik alanlarındaki yasal düzenlemeler, mevcut ve yeni yapılacak binalarda, mimari tasarım, mekanik tesisat, aydınlatma, elektrik tesisatı gibi binanın enerji kullanımını ilgilendiren konularda bina projelerinin ve enerji kimlik belgesinin hazırlanmasına ve uygulanmasına ilişkin hesaplama metotlarını, standartları, yöntemleri ve asgari performans kriterlerini ilgilendiriyor.

Ayrıca, enerji kimlik belgesi düzenlenmesi, bina kontrolleri ve denetim faaliyetleri için yetkilendirmelere, enerji ihtiyacının, kojenerasyon sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasına, ülke genelindeki bina envanterinin oluşturulmasına ve güncel tutulmasına, toplumdaki enerji  kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine, korunması gerekli  kültür varlığı olarak tescil edilen binalarda, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik önlemler ve uygulamalar ile ilgili yapının özelliğini ve dış görüntüsünü etkilemeyecek biçimde enerji verimliliğini artırıcı uygulamaların yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri kapsar.

Geleceğin sürdürülebilir yeşil binaları…

Sürdürülebilir yeşil binaları, sosyal ve çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlanan, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun olarak ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal malzemelerin kullanıldığı, bulunduğu arazinin yaşam döngüsü çerçevesinde şekillenerek eko-sisteme duyarlı hale gelen yapılar olarak tanımlayabiliriz.

Bu kapsamda akıllı binalar, enerji verimliliğini arttırmak için, binaların enerji harcamalarının otomatik olarak bina içerisinde bulunan donatılarla kontrol edilebildiği bir sistemdir.

Akıllı binanın en önemli görevi, kullanıcı konforundan ödün vermeden binanın enerji harcamalarının en alt düzeyde olmasını sağlamaktır.

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanıcı konforunu en üst düzeyde tutmak için toplam enerjinin çok önemli bir oranı binalarda ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemleri ile otomatik olarak kontrol altına alınmaktadır.

Akıllı binalar daha yapım aşamasındayken kullanılan malzemeler özenle seçilmeli, yangın gibi tehlikeli bir felaketle karşılaşıldığında alevlerin büyümesine sebep olacak malzemelerden kaçınılmalı ve otomatik söndürme ve uyarı mekanizmalarının devreye girmesi sağlanmalıdır.

Geleceği inşa ederken sosyal ve demografik değişimlerin önemi…

Geleceği inşa ederken, sadece teknolojik değişimleri değil, sosyal ve demografik değişimleri de göz önünde bulundurmak son derece önemlidir.

Önümüzdeki 10 yıllık süreçte sosyal yapıda, kültürel hayatımızda ve önceliklerimizde yaşayacak olduğumuz değişimler, nasıl binalara ihtiyacımız olacağı konusunda bize önemli ipuçları vermektedir. Konut başına düşen birey sayısı azalırken, yalnız yaşamayı tercih eden bireylerin sayısında da hızlı bir artış gözlenmektedir.

Öte yandan şehirleşme ve buna bağlı olarak büyük şehirlerde konut ihtiyacı da hızla artmaktadır. Çevreyi daha az kirleten, doğaya daha az zarar veren, doğal kaynakları daha etkin olarak kullanabilen yapılara ve binalara ihtiyacımız vardır.

Geleceğin yapı malzemesi…

Önümüzdeki 10 yılın temel toplumsal ihtiyaçları ve gelecekte ihtiyaç duyulacak konut özellikleri dikkate  alındığında, inşaat sektöründeki en önemli inovasyon alanlarının yapı malzemelerinde olduğu görülmektedir.

Mevcut malzemelere yeni ve üstün özelliklerin kazandırılması veya tamamen yeni ve üstün nitelikli malzemelerin geliştirilmesi, stratejik olarak en önemli inovasyon alanı olarak düşünülebilir.

Daha hafif, daha esnek, dayanımı daha yüksek, daha uzun ömürlü, hem kullanımı hem de üretimi süresince çevreye daha az zararlı, doğal enerji kaynaklarından aha etkin şekilde faydalanabilen yapı malzemelerine ihtiyacımız olacaktır.

Bu yapı malzemelerinin geliştirilmesinde ise, günümüzün en önemli teknoloji alanlarından biri olan nanoteknoloji çok önemli katkılar sağlayabilir.

Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji teknolojileri, CO2 salınımının azaltılması gibi alanlarda yaptığımız çalışmalar…
Enerji verimliliğini arttıracak unsurları çoğaltmak tasarımla başlar. Binada doğru malzeme seçimi, sızdırmazlık, bina kabuğunun cephe, çatı ve temel dahil ısı ve su için yalıtılması, amacına uygun cam, doğrama ile doğru ısıtma, soğutma sistemlerinin seçilmesi, verimli cihazlar kullanılması enerji verimliliğini etkileyen unsurlardır.

Aynı zamanda CO2 salınımının azaltılmasında da bu unsurlar çok büyük önem taşımaktadır.

Projelerimizde gün ışığı kullanımını maksimum düzeyde tutarak, enerji tüketiminin en alt düzeyde olmasını sağlamak ana hedeflerimizden biridir.

Güneş enerjisi, elektrik ve ısıtmada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Artık binaların cephelerinde ya da çatılarında kullanılan paneller ile kendi enerjilerini üretmeleri sağlanmaktadır.

   Eda Tahmaz / İç Mimar / EDDA Mimarlık

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler