Çarşamba, Nisan 24, 2024

Kaliteli Hazır Beton ve Doğru Beton Uygulamaları Hayat Kurtaracaktır

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, 26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Denizi İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamada bulundu.

Işık, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na göre acil ve öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağını belirtt. Işık ayrıca, kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de depreme dayanıksız olan 6,7 milyon konutun acil olarak yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, bu konuda başarının anahtarının, kaliteli beton kullanımı ve doğru beton uygulamaları olduğuna dikkat çekti.

Yavuz Işık geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, tedbir alınmazsa gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımızı belirterek önemli açıklamalarda bulundu:

“2019 yılında yürürlüğe giren yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı incelediğimizde nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlasının “deprem tehlikesi yüksek” bölgelerde yaşamakta olduğunu görüyoruz.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 6,7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğunu ve bu konutların yenilenmesi gerektiğini açıklamıştır. Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür.

Sonuç olarak, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız hayatını kaybetmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır. T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre Marmara Depremi’nin yaşandığı 17 Ağustos 1999’dan bugüne kadar ülkemizde 308.030 deprem gerçekleşmiştir.

26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Denizi İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Depremin herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda oluşabilir ve depremin önceden bilinmesi imkânsızdır.

Depremlerin oluşturacağı zararları azaltmanın en etkin iki yolu ise kaliteli, güvenliği kanıtlanmış betonlarla depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı bilinçlendirmektir.

Son olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklanmış ve 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağı ifade edilmiştir. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalıdır.

Bugün, Türkiye’de depreme dayanıksız olan 6,7 milyon konutun yenilenmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Kentsel dönüşümde başarının anahtarı, kaliteli beton kullanımı ve doğru beton uygulamalarıdır. Bunun bir an önce gerçekleşmesini her şeyden önce bir vatandaş olarak bekliyorum.”

KGS Belgeli Kaliteli Hazır Beton Hayat Kurtaracaktır

Kaliteli beton kullanımı ve denetiminin, depremi az hasarla atlatmayı mümkün kılacağını söyleyen Işık, yapılan araştırmalarda deprem yıkımlarının önemli nedenleri arasında standart dışı beton kullanılmasını, uygulama ve proje hatalarını gösterdi.

Işık “Depreme dayanıklı yapılara ihtiyaç olan ülkemizde hazır beton sektörünün en önemli sorunu bir kısım üreticinin denetim dışı, kalitesiz üretim yapmasıdır.

THBB olarak önceliğimiz bu üreticilerle ilgili bütün kesimleri ve halkımızı bilgilendirmek, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) önemini anlatmak ve ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için çalışmaktır.

Hazır beton alanında kaliteyi garanti altına almayı hedefleyen Birliğimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) denetimleri ile kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında beton üretimi gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiren KGS tarafsızlığını kanıtlayarak kaliteli beton kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır.

Hazır betonun üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi, deprem ve diğer dış etkilere dayanıklı binalar üretmek için kaçınılmaz bir şarttır.

Yeni yapıların oluşturulmasında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak KGS belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır. Kentsel dönüşümde başarının anahtarı, kaliteli beton kullanımı ve doğru beton uygulamalarıdır.” dedi.

Yavuz Işık, THBB olarak hem üyeleri hem de beton kullanıcıları için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yaptıklarını ifade etti.

THBB’nin kurulduğu günden bu yana Türkiye’de kaliteli ve standartlara uygun betonun üretilip kullanılması için yurdun dört bir yanında seminerler düzenlediklerini hatırlatan Işık, “Beton Bileşenleri, Taze Beton, Betonun Yerleştirilmesi ve Bakımı, Betonun Dayanımı ve Dürabilitesi, Özel Betonlar, Betonda Kalite Denetimi gibi konuların anlatıldığı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirdiğimiz bu seminerlerde beton kullanıcılarına yani müteahhitlere, mimarlara, mühendislere ve betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarını anlatıyoruz.

Son iki yılda 17 farklı ilde 21 seminer gerçekleştirdik. Kaliteli yapılaşma ve deprem konusunda halkımızın bilinçlenmesi adına üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

THBB Bütün beton üreticilerini KGS Sistemi’ne Davet Ediyor

Türkiye’de üretilen betonların yüzde 65’inin Türkiye Hazır Beton Birliği üyeleri tarafından KGS belgeli olarak üretildiğine dikkat çeken Yavuz Işık: “Depreme karşı dayanıklı yapılaşma için bu oranın çok daha yüksek olması gerekmektedir.

KGS Sistemi’ne katılan beton tesisleri, yoğun kontroller sonucunda daha stabil bir üretim yapmakta, kalite sapmaları azalmaktadır. Böylece hem kaliteli hem de ekonomik bir üretim sağlanmaktadır. Standartlara uygun üretimin sağlanması sonucunda beton üreticisi ile tüketici arasında güven sağlanmaktadır.

Sektördeki bütün üreticilere tarafsız ve doğru bir denetim uyguladığı için KGS Belgeli beton üreticileri özellikle tercih edilmektedir. Bu doğrultuda, bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz” diyerek önemli uyarılarda bulunduğu ––açıklamasını tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler