Perşembe, Nisan 18, 2024

Sanal Ticaret Heyetleri ve Sanal Fuarlar Başlıyor

Covid-19 sürecinin olumsuz etkilerini aşmak adına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) birçok eylem planını devreye alıyor. TİM, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Sanal Ticaret Heyeti programları oluşturuyor.  TİM ayrıca geliştireceği sanal fuar platformuyla da ürün ve hizmetlerin pazarlanması için olanak sağlayacak.

Sanal Ticaret Heyeti programlarında İhracatçı firmalar ile ilgili ülkelerdeki yabancı satın alımcıların çevrimiçi ortamda bir araya getirilerek nitelikli ikili iş görüşmeleri (B2B) düzenlenmesi hedefleniyor.

Sanal Ticaret Heyeti programlarının ilki, Özbekistan ile tarımsal gıda, tarım makineleri, soğuk hava depolama ve gıda ambalajlama sektörleri için 13-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

TİM Başkanı İsmail Gülle, İhracatçıların daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına ‘Yeni nesil ticaret diplomasisi’ faaliyetleri kapsamında bu adımı attıklarını ifade etti. TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak bu yıl 202 ticaret heyet gerçekleştirmeyi planladıklarını duyuran Gülle “Bu hedefimiz doğrultusunda, küresel virüs salgının sebep olduğu engellere aldırmadan Afrika ve Orta Doğu’dan başlayarak Orta Asya’dan Uzakdoğu’yu uzanan bir hinterlantta, ticaret müşavirlerimizle yoğun temas içerisinde, sanal ortamda gerçekleştirmek üzere hızla çalışmalara başladık.

Yaptığımız analizlere dayanarak, Bakanlığımızın 2020 yılı için belirlediği 45 Hedef ve Öncelikli ülke arasından maksimum 3 saat fark olan 28 ülkenin Ticaret Müşavir ve Ataşelikleri ile irtibata geçtik. Muhtemel ülkeleri belirledik. Güney Kore, Covid-19 sürecindeki tedbirleri ile olumlu tabloya geçmesi ve sektörel olarak hedef pazar olması nedeniyle saat farkı kriterinin dışında tutularak listede yer aldı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

TİM Başkanı İsmail Gülle bu yıl düzenlenecek Sanal Ticaret Heyeti programları hakkında bilgi verdi. Özbekistan’ın ardından 27-29 Mayıs’ta gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri sektörlerinde Kenya ile  Sanal Ticaret Heyetlerine devam edeceklerini söyledi.

Gülle, Sanal Ticaret Heyetlerinin, Hindistan ile 15-19 Haziran’da tarım, gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri, tarım makinaları, soğuk hava depoları ve iklimlendirme sektörlerinde ve Güney Kore ile 22-23 Haziran’da plastik ve metal mutfak eşyaları, cam ve seramik ev eşyaları, ev/banyo ürünleri ile ev tekstili sektörlerinde devam edeceğini belirtti.

Gülle sözlerine “Nijerya, Almanya, Bulgaristan, Kazakistan ve Pakistan’la da planlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracatçılarımızın bu süreçte yoğun talebi sözkonusu. TİM olarak ülkemizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar yapmayı ve ihracatçılarımıza daima bir çözüm sunmayı misyon edinmiş bulunmaktayız.

Salgının ülkemiz ihracatına olumsuz etkilerini ve ihracatçı firmalarımızın uğradığı pazar kayıplarını en aza indirerek bu süreci atlatmak en büyük temennimizdir” şeklinde devam etti.

Sanal Fuarlar Temmuzda Başlayacak

Pandeminin en olumsuz etkilediği sektörlerden biri dünya genelinde 325 milyar dolar bir ekonomik değer üreten fuarcılık sektörü.

Koranavirüs salgını nedeniyle pek çok organizasyonunun ertelendiğine veya iptal edildiğini hatırlatan Gülle, önemli açıklamalarda bulundu: “Ticaret Bakanlığı’mızın listelerinde yer alan 2020 yılı desteklenen fuarlara baktığımızda imalat sektörleri için 151 milli fuar, 727 adet de bireysel fuarı desteklediğini görmekteyiz.

Yılın ilk üç ayında gerçekleşebilen fuar sayısı ise toplam 878 fuardan sadece 214 adettir. Hizmet sektörlerine baktığımızda da 2020 yılında eğitimde 170, bilişimde 43, sağlıkta 152, film sektöründe 115, lojistikte 91, yayıncılıkta 33 ve yönetim danışmanlığında 20 olmak üzere toplam 1019 bireysel 7 de milli fuar organizasyonunun sadece %15’i gerçekleşebilmiş durumdadır.

Bu durum, tedarik zincirinde yaşanan krizi derinleştirmekte, zincirde oluşan boşlukların ise yeni iş birlikleri ile doldurulmasının önünde durmaktadır.

Bu noktada TİM olarak geliştireceğimiz sanal fuar platformu ile dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren katılımcı ve ziyaretçileri tek bir platform üzerinde buluşturarak, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasına ve yeni iş birliklerini geliştirilmesine olanak sağlamayı amaçlıyoruz.”

Gülle, bu platformun hem Covid-19’dan etkilenen fuar sektörünün ve piyasalar yeniden canlandırılacağını, hem de ciddi bir zaman ve maliyet avantajı oluşturulacağını söyledi. Gülle, sanal fuar platformunun, Koronavirüsün ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yardımcı olacağını ve yeni fırsat pencerelerinin açılmasını da hızlandıracağını belirtti.

TİM Başkanı İsmail Gülle “Tüm sektörlerde gerçekleştirmek için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiğimiz sanal fuarları Temmuz ayı gibi hayata geçirmeyi planlıyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler