Cumartesi, Nisan 20, 2024

Tezkom Kompozit Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezgören ile Röportaj Gerçekleştirdik

Tezkom Kompozit Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezgören ile firmanın kuruluş süreci ve sektöre sunmuş oldukları ürünler hakkında bir sohbet gerçekleştirdik.

Emre Tezgören

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1982 yılında Eskişehir’de doğdum. İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve Kimya bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı Manchester Üniversitesi’nde Polimer Malzemeler üzerine yaptım. Uzun yıllardır kendi grup şirketlerimizde Eskim Kimya ve Tezkom Kompozit te Ar-Ge faaliyetleri üzerine uğraşmaktayım.

Firmanızın kuruluşundan bugüne gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz?

Tezkom Kompozit Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş, 2013 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde 3000 m² kapalı, 7000 m² toplam alan üzerine Ar-Ge inovasyon projesi ile kurulmuştur. Müşterilerin ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt vermek ve yeni Ar-Ge ürünleriyle piyasaya inovatif çözümler sunmak amacıyla 2015 yılında 13000 m² kapalı, toplamda 25000 m² alanı olan yeni tesise taşındı.

Firmanızın vizyon, misyon ve kalite politikası hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Misyonumuz; Tezkom Kompozit Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. markasını sadece Türkiye’de değil tüm dünyada adından bahsedilir bir marka haline getirmek, müşterilerimize kaliteli ve uygun kompozit ürünler önererek çözüm ortağı olmak ve aynı zamanda müşterilerimizin hayal edip de uygulaması zor olan ürünler üreterek hayatı kolaylaştırmaktır.

Fabrikanızın üretim kapasitesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Fabrikamızda pultruzyon, ızgara üretimi gerçekleştirmekteyiz. Pultruzyon ile profil üretiminde yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ile üretim kapasitemizi ikiye katlayarak aylık 450 tona kadar çıkardık. Izgara parkurumuza son zamanlarda eklediğimiz kalıplar ile aylık 7000 metre kare ızgara üretebilecek güce sahibiz.

Laboratuvar ve Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

1500 m2 alana sahip laboratuvarımızda kompozit malzemelere uygulanabilecek her türlü mekanik ve kimyasal testi gerçekleştirebiliyoruz. Ülkemizdeki çoğu üniversitelerin laboratuvarlarına göre daha donanımlı bir laboratuvara sahibiz. Devam etmekte olan TÜBİTAK TEYDEB projemizde poliüretan reçineyi pultruzyon teknolojisine uyarlayıp, çok daha mukavemetli ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yangına dayanıklı fenolik reçinenin pultruzyon ve ızgara kullanımı ile ilgili devam eden KOSGEB projemiz bulunmaktadır. 2013 yılında 3. Kobi ve Girişimcilik ödüllerinde finale kalıp Eskişehir’i temsil etmiş bulunmaktayız. Yaptığımız bu Ar-Ge çalışmaları ile katma değeri yüksek ürünleri piyasaya sunmayı amaçlıyoruz.

Ürün ve ürün gruplarınızdan bahsedebilir misiniz? Hangi sektörlere hizmet vermektesiniz?

Pultruzyon ile profil çekme, ızgara imalatı ve el yatırması üretim teknolojilerini kullanarak inşaat, kimya, savunma sanayi, gıda, tarım, denizcilik, havacılık ve otomotiv sanayinin ihtiyaçlarına yönelik özel kompozit çözümler üretmekteyiz.

Kompozit sektörüne hitap eden ürünleriniz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Fabrikamızda üretimini gerçekleştirdiğimiz Ctp profil, ızgara, el yatırması ürünlerimiz ile ülkemizde birçok alanda hizmet vermekteyiz. Ctp malzemenin korozyona karşı dayanıklılığından, metale göre dört kat hafif olmasından, boya gerektirmeden uzun yıllar boyunca rengini muhafaza etmesinden ve dayanıklılığından dolayı su soğutma kuleleri, arıtma tesisleri, enerji santralleri ve endüstriyel tesisler tercih etmektedirler. Ayrıca Ctp profil ürünlerimiz Türkiye’de tek 13706-2 belgesine sahiptir.

Projeye uygun imalatları gerçekleştirmenin yanı sıra profesyonel ekiplerimizle uygulamasını da yaparak anahtar teslim işler de yapmaktayız. Ayrıca müşterilerin istekleri üzerine özel profiller de üretmekteyiz.

Trakya Bölgesi’nde tüm Ctp imalatlarını gerçekleştirdiğimiz arıtma tesisleri ile hem kompozit ürünlerin tanıtılmasında hem de Ergene nehrini kurtarma projesinde önemli bir paya sahibiz.

Bunların yanında otomotiv, savunma sanayi gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalara yönelik özel tasarımlar yapıp ihtiyaca yönelik ürünler üreterek çözüm ortağı olmaktayız.

Çalışan profiliniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

İşinde başarılı ve güvenilir 15 kişi idari kadro, çalışkan ve dinamik 45 kişi mavi yaka olmak üzere toplam 60 personelimiz bulunmakta olup her biri çok değerli olan personelimiz özveriyle fabrikamız ve müşterilerimiz için çalışmaktadır.

Çevreyi korumak ve İş Güvenliği hassasiyetleri adına ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Yaşamakta olduğumuz çevreyi korumak ve gerekli önlemleri almak hepimizin öncelikli görevidir. ISO 14001 Çevre yönetim sistemine sahip olan Tezkom, bu standardın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktadır. Katı ve sıvı kimyasal atıklarımız sözleşmeli firmalara teslim edilmekte ve bu firmalar tarafından çevreye zarar vermeden bertaraf edilmektedir. Geri dönüşüm için kullanılan atık ambalajlar geri dönüşüm firmalarına gönderilerek geri dönüşümü sağlanmaktadır.

Tezkom OHSAS 18001 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemine sahiptir ve bu standardın etkin bir şekilde uygulaması, çalışan sağlığı ve iş güvenliği hakkındaki ferdi sorumluluk bilincinin geliştirilmesi için uzman kişilerle çalışmalarını sürdürmektedir.

Müşterilerinize satış sonrası destek sağlıyor musunuz?

Satış sonrası müşterilerimizin şikâyeti durumunda sorunu yerinde görüp bilgi aldıktan sonra gerekli çözümleri Ar-Ge laboratuvarımızda yapmış olduğumuz çalışmalarla sorunu çözdükten sonra, müşterimizin kayıplarını telafi ediyoruz.

2015 yılı firmanız için nasıl geçti? Okurlarımıza 2016 yılı için proje ve hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Pazara sunmayı düşündüğünüz yeni ürünler bulunmakta mıdır?

2015 yılı için hedeflediğimiz üretim ve satış rakamlarını tüm ürünlerimizde yakalamış ve geçmiş durumdayız. 2016 yılı için hedeflerimiz ise üretim kapasitemizi %50 artırmak ve Avrupa birliği projeleri yaparak Kompozit sektöründe öncü olmaktır.

Türkiye’deki kompozit sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce sektörün gelişimi için neler yapılmalı?

Türkiye’de gelişmekte olan bir kompozit sektörü bulunmaktadır. Zamanla firmaların Ar-Ge’ye yapacakları yatırım ile sektörün daha fazla gelişeceğini düşünmekteyim.

Sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Ülke ekonomisine katkıda bulunacak yatırımların daha fazla yapılmasını isterim.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler