Perşembe, Nisan 25, 2024

Yüzey Kaplama ve Sertleştirme Alanlarında Önemli İşbirliği

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi – Malzeme ve Üretim Teknolojileri Araştırma Uygulama Merkezi (SUMAR) ile UniqueTech Mühendislik arasında Üniversite – Sanayi İş Birliği Kapsamında 08 Mayıs 2020 tarihinde bir İşbirliği Protokolü imzalandı.

Bu iş birliğini çok önemsediğini vurgulayan UniqueTech Mühendislik Genel Müdürü Osman Kırlı, yüzey kaplama ve sertleştirme kapsamında sektörde önemli bir açık olduğunu görerek, bu alana yatırım yaptıklarını belirtti.

Kırlı, firmanın kurulumundan bu yana, Dr. Ekrem Altuncu ile her zaman iş birliği içinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve kendisinin desteklerini gördüklerini ifade etti.  Kırlı, bu protokol kapsamında üniversite sanayi işbirliği adına önemli bir adım atıldığını vurguladı. SUMAR- UniqueTech arasında bu iş birliği kapsamında Ar-Ge faaliyetlerinin de hızlanacağına dikkat çekti.

SUMAR Müdürü Dr. Ekrem Altuncu; özellikle son yıllarda hem termal sprey teknolojilerinin, hem de lazer teknolojisi ile malzeme yüzeylerinde yüksek performanslı kaplamaların elde edilmesi yönünde çalışmaların ilgiyle karşılandığını söyledi.  Bu işbirliğinin her iki kurum için çok yönlü fayda sağlayacağını belirten Altuncu, karşılıklı eğitim, uygulama, seminer, yayın ve proje faaliyetlerinin sürdürüleceğinin de altını çizdi.

Altuncu, sektörün önemli bir yüzey teknoloji altyapısı kazandığını ve bu uygulamaların Avrupa pazarında önemli rol oynamasına karşın ülkemizde daha yeni tanındığını belirtti. Altuncu, bu iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek olan endüstrinin ihtiyacı olan yüzey, kaplama ve parça ömrü artırma çalışmalarında, test ve analizlerde birlikte hareket edileceğini de sözlerine ekledi.

Altuncu “Osman Kırlı, gerek otomotiv sektöründe gerekse kalıp imalatında uzun yıllara dayanan tecrübeli bir makine mühendisidir. Sektörel tecrübe ile akademik bilginin bir araya gelmesi ve uygulamaların artması ile, sektöre önemli teknoloji ve yüzey mühendisliği çözümlerinin getirileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

İşbirliği kapsamında yapılacak Ar-Ge çalışmaları ve konu başlıkları ise şöyle:

  • Kalıp sektöründe farklı kalıp çelikleri için lazer sertleştirme işlemleri,
  • Paslanmaz çelik millerde indüksiyon sertleştirmeye alternatif lazer yüzey sertleştirme kabiliyetinin artırılması,
  • Sıcak metal banyolarında çalışan metalik parçaların kullanım ömrünün lazer cladding yöntemi ile iyileştirilmesi,
  • Lazer clad yöntemi ile fren disklerinde uygulamaları,
  • Silindir içi lazer cladding yönteminin uygulamaları,
  • Lazer cladding yöntemi ile türbin parçalarının tamiri,
  • Büyük boyutlu parçaların lazer cladding ile tamiri, dolgusu ve yüzey aşınma dayanımının artırılması,
  • Sert krom kaplamalara alternatif lazer cladding uygulamaları,
  • Isı değiştiricilerde termal yorulma ve korozyona karşı lazer clad uygulamaları,
  • Hidrolik silindirler, kovanlar, pistonlarda lazer cladding yöntemi ile yüzey iyileştirme çalışmaları kapsamında kaplamaların ve yüzeylerin mikroskobik karakterizasyonu. Aşınma, korozyon, yorulma ve kırılma tokluğu test ve analizleri. Kaplama proses parametrelerinin optimizasyonu, proses modelleme, yeni kaplama geliştirme çalışmaları sürdürülecektir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler