Cuma, Nisan 26, 2024

Abdi İbrahim, Tiroid Hastalıklarına Dikkat Çekiyor

22-29 Mayıs Tiroid haftası kapsamında Abdi İbrahim, Türkiye Endokrin ve Metabolizma Derneği (TEMD) ile beraber önemli bir proje başlattı. Tiroid bezinin kelebeğe benzeyen yapısından ilham alınan “İçinizdeki Kelebeğin Farkına Varın” projesiyle hastalık ile ilgili farkındalığın artırılması hedefleniyor.

tiroid hastalığı

Tiroid Haftası, bu yıl 22-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. Bu haftada tüm dünyada tiroid hastalıklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çalışılıyor. Türk ilaç sektörünün lideri Abdi İbrahim de bu hafta kapsamında Türkiye’deki popülasyonun çok büyük bir kısmında görülen tiroid hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmak için, TEMD ile bir projeye imza attı. Tiroid bezinin kelebeğe benzeyen yapısından ilham alınan farkındalık projesinde “İçinizdeki Kelebeğin Farkına Varın” video paylaşımlarıyla hastalığın semptomlarına dikkat çekiliyor ve böylece farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Birçok Organ ve Sistem Üzerinde Düzenleyici Bir Etkiye Sahip

Tiroid bezi, bebeklikten itibaren büyüme ve gelişmeyi sağlıyor ve birçok organ ve sistem üzerinde düzenleyici bir etkiye sahip. Bu bezin düzgün çalışmaması ise vücutta birçok sistemin fonksiyonlarının değişmesine sebep oluyor. Dünyada yaygın hastalıklardan biri olmasına rağmen tiroid hastalıklarına dair farkındalık düşük ve bu sebeple semptomlar diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor ve hasta ile doktorun buluşmasında gecikmeye buluşmasında gecikme yaşanabiliyor.

Prof. Dr. Mustafa Şahin hipotiroidi ve hipertiroidi ile ilgili bilgiler paylaştı. Şahin; “Toplumda her yüz kişiden ikisinde aşikâr hipotiroidi görülürken yaklaşık yüzde 10 şikâyetleri belirsiz hipotiroidi görülmektedir. Kontrol dışı kilo alımı, halsizlik, kaş kenarlarında ve saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılganlığın artması, seste kalınlaşma, menstrüel (adet) düzensizlikleri, tekrarlayan düşükler ve kısırlık hipotiroidinin şikâyet ve bulgularından birkaçıdır” dedi.

Kişiye Özgü Tedavi Kadar Tedaviye Uyumun Da Önemli

Şahin, hipotiroidinin, eksik olan levotiroksin hormonunun yerine konulması ile tedavi edildiğini ve tedavinin ömür boyu sürebileceğini belirtti. Kişiye özgü tedavi kadar tedaviye uyumun da önemli olduğunu vurgulayan Şahin, özellikle tiroid hormonlarının mutlaka sabah uykudan uyanır uyanmaz ilk olarak aç karnına alınması gerekliliğine ve bazı besinlerin, çay, kahve, süt gibi içeceklerin, mide asidini baskılayıcı ilaçların ve demir, kalsiyum preparatlar gibi bazı ilaçların eş zamanlı alınmasının bu hormonun emilimini etkileyebileceğini aktardı.

“Hipertiroidi Pek Çok Önemli Komplikasyonlara Neden Olabilir”

Türkiye’de hipotiroidinin öncelikli nedeninin Hashimoto hastalığı ve iyot eksikliği olduğunu ifade eden Prof. Mustafa Şahin, ülkemizde iyot düzeyi ile ilgili yeni çalışma ve durum değerlendirmelerine ihtiyaç olduğunu paylaştı. Hipertiroidi ile ilgili Şahin şu ifadeleri kullandı; “Kontrol dışı kilo kaybı, çarpıntı, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, büyümüş tiroid bezi (guatr), kaslarda zayıflama, güçsüzlük, sinirlilik, anksiyete, uyku problemleri, titreme, gözlerde ileri doğru çıkıklık ve şişlik, ödem, kızarıklık ve ağrı gibi bulguları bulunan hipertiroidi, tiroid hastalıklarının bir diğer görülme şeklidir. Hipertiroidi pek çok önemli komplikasyonlara neden olabilir. Bunların başında da kalp problemleri geliyor. Tedavi edilmemiş hipertiroidi, zayıf ve kırılgan kemiklere (osteoporoz) yol açabiliyor. Tiroid ile ilgili şikâyet ve belirtileri olan hastaların mutlaka doktor kontrolünde tedavi süreçlerini düzenlemeleri gerekmektedir”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler