Pazartesi, Nisan 29, 2024

Baykon Yazılım Çözümleri & Laboratuvar Terazileri Faaliyetlerine Dair Röportaj

Baykon Yazılım Çözümleri & Laboratuvar Terazileri Satış Müdürü Sayın Özgür Çayırlı ve Endüstriyel Tartım & Tartım Prosesleri Satış Müdürü Sayın Emre Dulda ile firmanın faaliyet alanlarına ve sektöre verdikleri hizmete dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Okurlarımıza kendinizden, profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?

Ö. Ç: 1979 yılında Sakarya’da doğdum. Liseyi Adapazarı Atatürk Süper Lisesi’nde okudum. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Askerden döndükten sonra birkaç firmada çalıştım ve son olarak 2006 yılında Baykon’da Satış Mühendisi olarak göreve başladım. 2018 yılında ise Satış Şefi olarak görevime devam ettim şu anda ise Yazılım Çözümleri ve Laboratuvar Terazileri Satış Müdürü olarak görev yapmaktayım.

E. D: 1977 Ankara doğumluyum. Ortaokul ve Liseyi Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 2001 yılında Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Askerliğimi tamamladıktan sonra 2003 yılında Baykon A.Ş.’de Satış ve Proje Mühendisi olarak işe başladım. Sonrasında Satış Şefi olarak görevime devam ettim. Şu anda Endüstriyel Tartım ve Tartım Prosesleri Satış Müdürlüğü görevini sürdürüyorum. Bu süreçte tartım sistemleri üzerine çok sayıda proje gerçekleştirdim; özel sistemler ve standart ürünler tasarladım.

Yazılım Çözümleri ve Laboratuvar Terazilerinin kullanıldığı sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz? Firmanız bu alanda ne gibi çalışmalar sürdürmektedir?

Ö. Ç: Laboratuvar terazileri ile ilgili olarak dünyada bu alanda lider firmalardan olan Radwag Firması’nın Türkiye distribütörlüğünü yapmaktayız. Terazinin olmadığı hemen hemen hiçbir sektör yok. Gıda, İlaç, Kimya, Lojistik, Tekstil, Otomotiv gibi sektörleri sayabiliriz. Laboratuvarda, 0,1 mikrogram ( 7 dijitli ) ultra-mikro terazilerden 1 g gibi daha kaba terazilere kadar geniş bir ürün gamına sahibiz. Ayrıca nem tayin cihazları ile de müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun model ve çözümlerimiz mevcut. Laboratuvarda bulunan tüm terazilerin bağlanacağı ve yönetileceği SQL veritabanlı yazılımlarımız da mevcut.

Yazılım olarak da talep edilen tüm sektörlere ihtiyaca yönelik çözümler sunuyoruz.

Özellikle firmalarda reçetelerin hazırlandığı kısımda Formülasyon yazılımı çözümlerimiz, hat sonunda hazır ambalajlı mamullerin tartımı ve raporlamasına yönelik BakNET yazılım çözümümüz ve tartımın olduğu tüm noktalarda data toplama yazılımlarımız birçok firmada kullanılmaktadır.

Endüstriyel tartım ve tartım proseslerinin kullanıldığı sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu kapsamda firmanızda ne gibi faaliyetler sürdürmektesiniz?

E. D: Teraziler ve tartım sistemleri ilaç, gıda, kimya, demir-çelik, ambalaj ve lojistik gibi sektörlerinin tamamında kullanılmaktadır.

Fabrikalarda depoya hammadde girişinden başlayıp bitmiş ürünün sevkiyatına kadar her alanda görebilirsiniz. Örneğin; depo uygulamalarında gelen malzemelerin tartımında/sayımında, kayıt altına alınıp etiketlenmesinde

ve üretim bölümüne verilen ürünlerin yine kayıt altına alınarak kontrolünde terazi ve tartım sistemleri kullanılır. İlaç, Gıda, Kimya ve Kozmetik sektörlerinde üretimde reçete hazırlamada tartım sistemleri çok önemli bir yere sahiptir.

Otomatik ve manuel formülasyon sistemlerimiz sayesinde hammaddelerin belirlenen toleranslar içinde çok daha hassas biçimde tartılmasını sağlayarak hem ürün kalitesi artırılmasına ve aynı standartta tutulmasına hem de gereksiz hammadde sarfiyatının önlenerek tasarruf edilmesine olanak sağlar. Aynı zamanda yapılan tartımlara ait oluşturulan detaylı raporlar sayesinde tam bir izlenebilirlik mümkün olmakta, oluşan problemlerin kaynağı hızlı ve etkin şekilde tespit edilebilmektedir.

Yine kimya sektörüne kullanılan sıvı dolum makinelerimiz özellikle yanıcı ve parlayıcı ortamlarda çalışmaya uygun yapıları sayesinde güvenli ve yüksek hassasiyette dolum imkanı sunar. Gıda, kimya ve ilaç sektörlerinde paketlenmiş ürünlerin ağırlıklarını kontrol ederek, kanuni gerekliliklerin sağlanması, müşteri memnuniyeti ve firma imajının korunması açısından otomatik ve manuel kontrol terazilerimiz etkin şekilde kullanılmaktadır. Proses ve stok takip işlerinde kullanılmak üzere PLC/PC haberleşmeli tartım sistemlerde ürün ve çözümlerimiz kullanılmaktadır.

Lojistik sektöründe yazılım destekli mobil tartım çözümleri (forkliftte tartım, transpalette tartım, elektrikli istif makinasında tartım), boyut ölçüm sistemleri, dijital ve analog yük hücreli kamyon kantarı ile sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünler üretmekteyiz.

Aynı zamanda akaryakıt ve petro kimya sektörlerinde ex-proof tartım sistemleri ve teraziler temin ediyoruz. Akaryakıt güvenliği anlamında kullanılan ulusal marker tartımı için yüksek hassasiyetli teraziler verebiliyor, gaz ve tüp dolum sistemleri için otomatik kontrollü dolum terazileri temin ediyoruz.

Baykon çok kısa bir zaman önce Avrupa Tartım Endüstrisi Derneği’ne (CECIP) üye oldu. CECIP hakkında bilgi verebilir misiniz?

E. D: 1958 yılında kurulan CECIP’in bugün 14 üyesi bulunmaktadır. Bunlar arasında Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Slovakya, İspanya, İsviçre ve Birleşik Krallık’tan 11 ulusal üye dernek ve Portekiz, İsveç’ten 2 şirket ve Türkiye’den Baykon Tartım üyesi bulunmaktadır.

Tartım endüstrisi, tüm sektörlerde tanıtılan yeni teknolojiler ve tekniklerle son yıllarda muazzam değişikliklerden geçti. Günümüzde tartı aletleri her sektörde önemli bir rol oynayarak nihai ürünün kalitesine ve dolaylı olarak günlük hayatımıza katkı sağlamaktadır.

Bugün CECIP, ortak ve uyumlaştırılmış standartların Avrupa ve Uluslararası düzeylerde benimsenmesi için çabalayarak Avrupa içindeki rolünü oynuyor. Bu standartlar ve mevzuat, tartı aletlerinin hem tüketicilerine hem de kullanıcılarına güvenlik ve kalite sağlamalıdır. CECIP, mevzuat ve standartların kalitesini iyileştirmek için değerli katkılar sağlamayı amaçlamaktadır. CECIP, Uluslararası kuruluşların çalışmalarına da katılır. Örneğin; OIML (Uluslararası Yasal Metroloji Örgütü) ve WELMEC (Yasal Metrolojide Avrupa İş birliği) gibi.

Sektöre en son sunmuş olduğunuz ürün hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu ürün hangi teknolojik donanımlara sahiptir?

Ö. Ç: Laboratuvar sektöründe Radwag firması ile ilaç sektörüne yönelik teraziler içine özel yazılımlar yapıldı. CFR21 uyumlu ve Audit Trail özelliği terazi içinde olan ender firmalardan biriyiz. Bu özellikler ile kullanıcı yönetimi ile birlikte yapılan tüm işlemlerin izlenebilirliği sağlanmış oluyor. Ayrıca tartım mekanizmasında yapılan iyileştirmeler ile birlikte çok daha iyi tekrarlanabilirlik, buna bağlı iyileştirilmiş min weight değerleri ve terazi performansının iyileşmesi sağlandı.

E. D: Özellikle kimya ve petrokimya sektörüne yönelik olarak Zone 2/22 sınıfı tehlikeli sahalarda kullanıma uygun Atex-IECEx sertifikalı ex-proof tartım terminallerimiz piyasaya sunulmuş ve geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.

Mevcut fokliftlerinize 5 dakika gibi kısa bir sürede entegre edilerek forkliftinizi bir teraziye dönüştürebilen kablosuz haberleşmeye sahip Magicforks forklift kantarlarımız, özellikle lojistik ve kimya sektöründeki müşterilerimiz tarafından çok beğenilmiş ve etkin şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Aynı şekilde yine depo çözümleri anlamında kullanılan diğer bir mobil tartım ürünümüz olan Libra terazili istif makinelerimiz müşterilerimizle buluşmuştur.

Firmanızda gerçekleştirdiğiniz Ar-Ge çalışmalarından bahseder misiniz? Ar-Ge merkezinizde hangi teknolojilere ağırlık vermektesiniz?

E. D: Gelişen teknoloji ve güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda Zone 1/21 sınıfı tehlikeli sahalarda kullanıma uygun Atex-IECEx sertifikalı ex-proof tartım terminalleri ve teraziler konusunda Ar-Ge çalışmaları devam etmektedir. Geleceğin teknolojisi olan IoT ve bulut sistemi üzerine de çalışmalar yapılmaktadır.

Önümüzdeki günlerde piyasaya sunacağınız yeniliklerden bahseder misiniz? Bu yeniliklerin sektöre ve müşterilerinize katacağı avantajlar nedir?

Ö. Ç: Laboratuvar sektöründe Radwag markası ile birlikte sürekli bir yenilik ve geliştirme ile karşılaşıyoruz. Bunlar standart güncellemelerin yanı sıra müşteri taleplerine göre özel çözümler de olabiliyor. Analitik teraziler için otomatik su terazisi ayarı, dahili iyonizer gibi özellikler ile birlikte müşterilerimizin tartımlarını daha doğru ve konforlu bir şekilde yapmasını sağlıyoruz. Yakın bir gelecekte tartım modülü ile kablosuz haberleşebilen teraziler piyasaya girecek. Ayrıca 0,01 mikrogram (8 dijitli) komparatör teraziler de bizi bekleyen sürprizler arasında.

Yazılım kısmında ise; özelikle İlaç firmalarına yönelik ERP ile entegre çalışan formülasyon yazılım çözümümüze de birtakım yeni modüller ekleyerek müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılıyor olacağız.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler