Pazar, Mayıs 5, 2024

Boya Sektörü Değerlendirmesi 2023

Boya Sektörü Değerlendirmesi

M. Akın Akçalı
Yönetim Kurulu Başkanı
Bosad (Boya Sanayicileri Derneği)

Küresel çapta iktisadi büyümenin ivme kaybetmesi, enflasyon oranlarının yüksek seviyede seyretmesi, Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaşın enerji krizini tetiklemesi ciddi boyutlarda sorunlara neden olmuştur. Yaşanan bu belirsizlikler ekonomik toparlanmadaki kırılganlığa işaret etmektedir.

Boya sektörümüz uluslararası gelişmelerin gölgesinde, 2022 yılını, yüksek enflasyon, dramatik artan enerji maliyetleri, arz sıkıntıları, emtia fiyatlarındaki artış, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar başta olmak üzere iktisadi sorunların yaşandığı bir yıl olarak ifade edebilirim.

Diğer yandan Rusya – Ukrayna krizi nedeniyle yaşanan tedarik zincirindeki sıkıntılar, buna bağlı olarak enflasyondaki artış, sanayimizin üretiminde kullandığı hammadde fiyatlarına
da yansıdı. Sektör olarak hammadde ithalatına bağımlı bir konumda olduğumuzdan dolayı dünyada yaşanan krizlerden direkt olarak etkilenmekteyiz.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen var gücümüzle mevcut durumumuzu iyileştirmeye ve üretimimizi arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Özetlemem gerekirse, 2022 yılının geçtiğimiz yıllara göre nispeten daha durağan geçtiğini söyleyebiliriz.

Bosad raporlarına göre ilk üç çeyrek toplamında hacimsel olarak %6 daralma yaşanmış olup yıl kapanışının %10 seviyelerinde gerçekleştiğini düşünmekteyiz. Türk boya sektörümüzün 2022’deki büyüklüğünün yaklaşık 950 bin ton olduğu öngörüsündeyiz. Toplam sektörel hacmin %60’ını inşaat boyaları, %40’ı ise sanayi boyaları oluşturmaktadır.

2023 yılında sektörel büyüklüğün bu sene ile paralel olacağını öngörüyoruz. Türk boya sektörünün küresel büyüme stratejisi doğrultusunda sanayimize yapılacak olan yatırımlar ve teşvikler ile yüksek katma değerli yerli ikame hammaddelerin üretiminin sağlanması
ülke ekonomimizi kalkındıracak, ihracatta katma değerli ürünlerimizin hacmini ve global pazarlarda temsil gücümüzü artıracaktır.

Cumhuriyetimizin 100’üncü, Bosad’ın 20’inci yaşını kutlayacağımız 2023 yılında Bosad olarak global boya sektörünün bir araya geleceği bir etkinliğine imza atıyoruz. Bosad olarak üyesi olduğumuz World Coatings Council’in (Dünya Boya Birliği) yıllık değerlendirme
toplantısına mart ayında ev sahipliği yapacağız.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, ev sahipliği yapacağımız bu toplantının ülkemiz ve sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum.

 

Mehmet Hacıkamiloğlu
CEO
Polisan Holding

2022 genel anlamda ekonomik daralmanın söz konusu olduğu bir yıldı. Rusya-Ukrayna krizi, maliyet artışları, döviz kurlarındaki dalgalanmalar gibi etkenler sektörlere yansısa da boya sektörü küresel pazardaki payını artırmak için hedeflerine odaklandı.

Polisan Kansai Boya olarak biz, 2022’yi ciro ve karlılıkta hedeflemelere uygun bitirdik. Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, Mısır, Fransa, Gürcistan, Rusya, İsrail, Türkmenistan, Hollanda ve Romanya’nın aralarında olduğu 26 ülkeye ihracat yapıyoruz ve geçen yılın ilk dokuz ayına göre 2022’de ihracatımızı yüzde 79 oranında artırdık.

Yurt dışı mağaza sayımızı Londra’da açtığımız showroom ile 127’ye çıkardık. E-ticaret tarafımızı bu yıl açtık ve tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Günümüzde, dijital ve yeşil dönüşüm dünya gündeminin merkezinde yer alıyor. Özellikle çevreye duyarlı boya talebinde
önemli artış var. Yüksek performanslı, çevreye duyarlı (düşük VOC vb.) boya ürünlerinde oldukça güçlüyüz.

Türkiye’nin hemen hemen her noktasına bayiler, perakende satış noktaları, zincir marketler
ve e-ticaret yoluyla ulaşabiliyoruz. 5000 satış noktasının yanı sıra iki zincir marketin toplam 345 mağazasında ürünlerimizle hizmet sunuyoruz.

2023 yılında yurt dışı pazarlarımızda aldığımız payı büyütmenin ve mağaza sayımızı artırmanın stratejilerine odaklanacağız. Ayrıca, yeni pazarlarda hedeflediğimiz projeleri de başlatacağız.

2023’te online taraftaki faaliyetlerimizi derinleştirerek e-ticaretteki payımızı artırmak üzere de çalışıyoruz. Onlineda büyümeye odaklandık. “Daha çok ihracat” maddesi gündemimizin üst sıralarında yer alıyor. Yurt dışı pazarlarda marka bilinirliğini artırmayı ve yeni mağazalar açmayı planlıyoruz. Katma değerli ürün portföyümüzü genişleterek tüketicilere hayal ettikleri yaşam alanlarına kavuşmaları için yenilikçi, yaratıcı ve performansı yüksek ürünlerle kaliteli çözümler sunmaya devam edeceğiz.

boya sektörü

Mehmet Mutlu Uysal
Genel Müdür
DYO

DYO olarak 2022 yılında küresel salgın ile tetiklenen ve derinleşen lojistik krizi, üreticilerin mücbir sebep ilan etmeleri, tüm ülkelerin gündeminde olan enflasyon ve ülkemizde yaşadığımız döviz kuru artışından etkilendik.

Rusya – Ukrayna savaşı ile başlayan enerji maliyetlerindeki artış, 2022 yılında taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seyrin devam etmesi, enflasyon ve döviz kurlarındaki artış sebebiyle üretici maliyet artışlarının devam etmesini öngörülüyor.

Tüm bu gelişmelere rağmen, çalışanlarımız, bayilerimiz, tedarikçilerimiz ve paydaşlarımızla birlikte istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme hedefleri üzerinde çalışıyor, tüm stratejilerimizi bu doğrultuda oluşturuyoruz.

Güçlü ekosistemimiz ile tüm piyasa koşullarını anlık takip ederek, çevik yönetim anlayışımız ile hızlı karar ve aksiyon alarak tüm zorluklara rağmen emin adımlarla yolumuza devam ettik. İzmir ve Kocaeli fabrikalarımızda tam 11 ana sektör ve bu sektörlere bağlı onlarca alt sektöre yönelik boya üretiyoruz.

Yurt dışındaki iş ortaklarımızla Asya, Avrupa ve Afrika pazarlarında 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. DYO olarak değer zincirimizde sürdürülebilirlik ve iklim odaklı yaklaşımlar geliştirerek toplumsal, çevresel ve sosyal değer yaratma başlıklarını önümüzdeki 3 yılın ana odakları olarak belirledik.

Çevresel önceliklerimizde iklim değişikliğine yönelik aksiyonlarımız ve kaynak kullanımını azaltmaya yönelik planlarımız bulunuyor. Ürün gamımızda da çevreci ürünlerin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ürünlerimizde %30 geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış plastik ambalaj kullanıyoruz.
Yönetsel hedeflerimizi de dijitalleşme yatırımlarına öncelik vermek, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı ürünlerle portföyümüzü güçlendirmek ve en önemlisi de ortak akılla tüm süreçlerimizi yönetmek olarak tanımlıyoruz.

Ancak bu süreçte Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 şehrimizi derinden etkileyen
deprem felaketiyle sarsıldık. Dolayısıyla orta vadeli hedeflerimize dair çalışmalar sürerken, bugün için önceliğimiz deprem felaketinin yaralarının sarılması olacak.

Yaşar Topluluğu’nun bir markası olarak gerçekleştirilen nakdi ve ayni yardımlara destek verdik, vermeye de devam ediyoruz. Üyesi olduğumuz tüm Sivil Toplum Kuruluşları ile de eş güdüm içinde bölgeye yönelik destek ve orta vadeli planlamalara iştirak ediyoruz.

 

Pınar Adabağ
Pazarlama Müdürü
Marshall

Türkiye boya pazarında, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde ciro bazında yüzde 99 oranında büyüme gerçekleşti. Marshall olarak, aynı dönemde pazarın üzerinde büyüme gerçekleştirdik.

Dekoratif boyalarda yurtdışı hammadde tedariğine bağlı bir sektörüz bu nedenle hem hammadde tedariğinde hem de yüksek üretim maliyetlerinden kaynaklanan sorunlar
yaşadık, artan enerji maliyetleri ve kur politikasında yukarı yönde olan dalgalanmalar tüm sektörü etkiledi.

Marshall için 2022’nin önemli gelişmelerinden biri geçtiğimiz yıllarda yatırımını gerçekleştirdiğimiz solvent bazlı üretim tesisimizde üretimi başlayan FIT markalı ürünlerimizi piyasaya sunmak oldu.

Böylece Luxe, Enamel, Pastel alt markalarına çok güzel yorumlar aldığımız FIT de eklendi.
2022 yılında, Let’s Colour projemize devam ettik ve Bilecik Gölpazarı Belediyesi Taşhan Koruma Alanı Çevre Düzenlemesi Projesi’ne boya desteği sağladık. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız iş birliği protokolü çerçevesinde okulların boyanması için yaptığımız boya hibelerini de sürdürdük.

2023 yılında dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türkiye’de de enflasyon, enerji, lojistik gibi alanlar başta olmak üzere pek çok sektör zorluklarla karşılaşmaya devam edecek. Boya sektöründe ise, 2022’de olduğu gibi hacimsel daralmanın devam edeceği görüşündeyiz.

Fiyatlardaki ciddi artışlarla birlikte, ekonomik segmentteki ürünlere geçişler yoğun olarak artıyor. Bu segmentteki talepleri karşılayabilecek fiyat- kalite dengesinde ürünlerin payının artmasını bekliyoruz.

GÖR-BOYA gibi aplikasyonlarla dijitalleşmeye olan eğilimin artacağını öngörüyoruz. Ustamburada.com gibi tüketicileri ve ustaları bir araya getiren platformların da kullanımları artarak hem tüketicilerin ihtiyacını karşılayacağını hem de ustalara yeni iş olanakları sağlayacağını öngörüyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler