Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Cilt Mikrobiyotası ve Holobiont

Ahenk, sağlık ve iyilikle eşanlamlı, holistik bir güzelliği tanımlayan büyüleyici keşif; cilt mikrobiyotası ve holobiont.

Mikrobiyota, bedenimizi paylaşan simbiyotik, patojenik ve komensal mikroorganizmaların oluşturduğu dengeli bir popülasyondur. Bu canlılar birbirleriyle ve insan hücreleriyle etkileşime girerler.

Ev sahibi organizma ile mikrobiyota (bakteriler, mantarlar, mayalar, virüsler, fajlar ve akarlardan oluşan eşsiz bir ekosistem) arasındaki bu etkileşime holobiont diyoruz.

Holobiont sağlığı, 2022 için önemli trendlerden biri olmuş durumda. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen İnsan Mikrobiyom Projesi 2007 yılında başlatıldı.

Proje ekibinin, 2019 yılındaki ilk yayınında, ağız mikrobiyomunda yaklaşık 24 milyon bakteri ve boğaz mikrobiyomunda yaklaşık 22 milyon bakteri tespit edildiğini duyurmuştur.

Mikrobiyom, toplam mikrobiyal genomu tanımlar ve yapılan çalışmalara göre mikrobiyota populasyonunda insan hücrelerinden 1O kat fazla mikrobiyal hücre ve insan genomundan 150 kat fazla gen bulunmaktadır.

Ekibin tahminlerine göre; Bakteri, mantar, protozoa ve virüslerden oluşan genel insan mikrobiyomunda bulunan toplam gen sayısı 232 milyon civarındadır.

mikroorganizma

Hologenom terimi, konak genomun ve ilişkili mikrobiyal genomların toplamını, başka bir deyişle bir holobiontun kolektif genomlarını tanımlamak için 2007’de tanıtıldı.

İnsan vücudu ve mikrobiyomu arasındaki etkileşimleri anlamak için, konak genom ile ilişkili mikropların çeşitli konumlardaki yapısını, konak genomun merkez rolündeki biyolojisini, ekolojisini ve sağlığını göz önünde bulundurmak gerekir.

Bu nedenle deri düşünüldüğünde artık üç katmanlı bir sistem değildir. Mikrobiyom cildin dördüncü tabakasıdır ve diğer tabakaların homeostazını ve sağlığını önemli ölçüde etkiler.

Cilt yüzeyinde maruziyet ve iç streste düzensizlik yaratan mikrobiyota/organizma dengesi, cildin görünümünü ve koruyucu işlevini etkileyerek önemli hasara neden olur.
Bu ekosistemdeki dengesizlik;

• İltihaplı cilt sorunları,
• Bariyer fonksiyon değişikliği,
• Kuruluk,
• Kepek,
• Cilt yaşlanması,

hatta egzama, akne, rozasea, atopik deri ve sedef hastalığı gibi birçok hastalık ve rahatsızlıkla ilişkilidir.

Cildin mikrobiyotası ve holobiontu hala içerisinde birçok sır barındırmakta ve kozmetik sektörü için birçok yenilik ve fırsatı beraberinde getirmektedir.

 

Ceyda Cansev
Black Sea & Med. Bölge Satış Temsilcisi
Croda Türkiye

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler