Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Çocuk İşçiliğine Dikkat Çekmek için Sergi Düzenlendi

Çocuk İşçiliğine Dikkat Çekmek için Sergi Düzenlendi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde Şanlıurfa’da, çocuk işçiliğiyle mücadelenin önemi ve çocukların eğitim haklarına dikkat çekmek üzere bir sergi açıldı.

Mevsimlik tarımda en çok göç veren il olan Şanlıurfa’da açılan sergide, proje kapsamında 2022 hasat döneminde göç ettikleri illerde aileleri tarlaya giderken eğitim almaları sağlanan Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları tarafından yapılan eserler sergileniyor. Sergi 21-27 Kasım 2022 tarihleri arasında gezilebilecek.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Sergi Salonunda açılan sergi Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yeliz Mercan ve ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Çocuk işçiliği

ILO Türkiye Direktörü Özcan; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Sevgili çocuklar bazılarınızı ben bu yaz gördüm, Ordu’da gördüm, Giresun’da, Trabzon’da gördüm. Orda siz bizim misafirimiz oldunuz biz de bugün buraya sizin misafiriniz olmaya, sizleri ziyaret etmeye geldik.

Neden özelikle bugün buraya geldik? Belki biliyorsunuzdur 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Bundan 33 yıl önce Birleşmiş Milletler bugünü çocuklara özgü olarak atadı ve çocuk haklarının korunmasına ilişkin bir sözleşme kabul etti’.’

 

Vali Yardımcı Mercan ise konuşmasında şunlara değindi:

“20 Kasım Çocuk Hakları Günü kapsamında bu etkinliği gerçekleştiren başta Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörlüğüne ve Milli Eğitimimize, İş Kurumuza, diğer paydaşlarımıza, Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.

Her çocuk, her birey doğuştan, kaçınılmaz, vazgeçilmez, devredilmez haklara sahip. Bunun en önemlisi yaşam hakkı, gelişimine uygun yaşam hakkı, insan onuruna yaraşır yaşam hakkı, bununla beraber sağlık hakkı, eğitim hakkı.

Bu haklar her bireyin doğuştan vazgeçilmez hakları, devlet olarak bu hakların kullanılması, uygun bir şekilde yaşanması, birey olarak güçlü bir şekilde geleceğe taşınması konusunda biz bazı tedbirleri almak hükümlüyüz.”

 

ILO’nun çocuk işçiliğiyle mücadele alanındaki çalışmalarını anlatan bir video ile devam eden programda zamanında kendisi de çocuk işçi olan ve yıllar içinde ILO’nun projeleri desteğiyle üniversiteden mezun olup iş sahibi olan ve bölgedeki çocukların okula yönlendirilmesi için çalışan Sinan Altun da bir konuşma yaptı ve mevsimlik tarım işçisi ailelere ve çocuklarına “Her zaman yanınızdayız” mesajını verdi.

Sergide çocuk işçiliğiyle mücadelenin yaygınlaştırılması için ILO’nun yürüttüğü “Çocuklara Ait Hakların Eğitim, Sanat ve Medya Yoluyla Desteklenmesi Programı (SCREAM)” kapsamında çocuk işçiliği konusunda farkındalık çalışmaları yürüten Ankara Doku Koleji öğrencileri de çocuk hakları konusunda bir oratoryo seslendirdi. Program, tüm katılımcıların yer aldığı bir hatıra fotoğrafı çekiminin ardından serginin gezilmesiyle son buldu.

Etkinlikte, yazar Şermin Yaşar’ın çocuk işçiliği konusuna dikkat çekmek için yazdığı kitabı LO çocuklara hediye edildi. Serginin ardından çocuklar Arkeoloji Müzesini gezdiler.

 

ILO Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı Hakkında

ILO, mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için Türkiye’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı çerçevesinde yürütülen projeleri aracılığıyla, Türkiye’de 21 ilde mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini önlemek için çalışıyor.

Proje faaliyetleri, çocukların örgün eğitimle desteklenmesi ile fiziksel, sosyal ve duygusal sağlıklarına katkıda bulunacak sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütülmesi yoluyla uygulanıyor. Mevsimlik tarımda çalışan aileler; rehberlik hizmetleri yoluyla, çocukların tehlikeli ve sağlıksız koşullarda yaptıkları işlerin riskleri hakkında bilgilendiriliyor.

Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için getirilen yasal çerçeve hakkında bilgilendirme oturumlarına bahçe sahipleri de katılıyor. Proje kapsamında ailelere destek paketleri, çocuklara yönelik ise ulaşım hizmeti, gıda desteği, hijyen ve kırtasiye kitleri sağlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler