Perşembe, Nisan 18, 2024

Damla Alışan ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Damla Alışan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda teknolojiden Ar-Ge’ye, sosyal sorumluluktan sürdürülebilirliğe birçok konu üzerine konuştuk. Keyifli okumalar dilerim.

 

Merhabalar, bizlere kendinizden ve iş hayatınızdan bahseder misiniz?

Lise eğitimimi Saint Benoît Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Sonrasında bir süre ABD’de bulunarak eğitimime devam ettim.

İş yaşamına, reklam dünyasında adım attım. Yönetici tecrübesi yaşadıktan sonra ajanstan ayrıldım. 1996 yılından bu yana aile şirketimiz olan Alışan Lojistik A.Ş.’de çalışmaktayım. 2000’li yılların başından günümüze kadar ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sıfatını üstlenmiş durumdayım.

Ben aslında kariyer planımı yaparken, o yıllarda moda olduğu üzere, pazarlama üstüne yoğunlaşmayı hayal etmiş ve bu nedenle de ilk olarak iş hayatına reklam ajansında adım atmıştım.

O dönemlerde lojistik konsepti yoktu; biz de uluslararası nakliye şirketi olarak
başlamıştık sektör yolculuğumuza.

Yine o yıllarda bir kadın için çok cazibesi olmayan bir sektörü denemek istedim ve aile şirketimiz olan Alışan Lojistik’te her kademede görev alarak bugünlere geldim.

 

Alışan Lojistik hakkında neler söylemek istersiniz? Hangi sektörlere hitap etmektesiniz?

Alışan Lojistik, yerel ve küresel pazarda inovatif, esnek ve entegre teknolojik çözümleri ile müşterilerine güç katan uluslararası lojistik hizmet servis sağlayıcısı olma vizyonu ile 1985 yılında kurulmuştur.

Tamamıyla “yerli” ve “milli” şirketimiz bugün, 550 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelindeki 50’yi aşkın farklı lokasyondaki 1500 çalışanı ile tehlikeli kimyasallar dahil olmak üzere, kimya sanayisi ile hızlı tüketim ürünleri, gıda, tarım ve daha birçok sektördeki müşterilerine sunduğu uluslararası nakliye, depo / antrepo, dökme kuru yük, dökme likit ve enerji taşımacılığı gibi hizmetleri sunmaktadır.

Alışan Lojistik, sektörde “kontrat lojistiği” diye de ifade edilen entegre lojistik hizmetleri ile müşterilerinin taleplerini A’dan Z’ye kurgulamakta; ihtiyaca özel katma değeri yüksek çözümler geliştirmektedir.

alışan lojistik fabrika

Kimyasal ürün lojistiği hakkında bilgi verir misiniz? Alışan Lojistik’in bu alanda yarattığı fark nedir?

Alışan Lojistik olarak, biliyorsunuz bizi farklı kılan, kurulduğumuz günden bu yana, 37 yıldır, birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz.

Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız ve altyapımız bulunmaktadır.

Yatırımlarımız da hep bu alana yoğunlaşmaktadır. Yatırımlarımız ayrıca, çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlamak amacıyla Ar-Ge, teknoloji ve dijital başlıklarına da yoğunlaştı.

Örneğin, son dönemdeki dijital dönüşüm yolculuğumuzda, veritabanı ve uygulama
servisleri geçişi, sunucu projesi, doküman yönetimi ve SharePoint güvenlik seviyesinin artırılmasından oluşan beş farklı geçiş rotasında Microsoft Azure ile çalışarak bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlarından da yararlanmaya başladık. Süreci 2022 yılında tamamlamayı öngörüyoruz.

 

Ar-Ge’nin firmanız için önemli olduğunu ve bu noktada çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Bu minvalde bizimle Ar-Ge çalışmalarınızı paylaşır mısınız?

Dijital dönüşüm ve teknolojinin etkin kullanımı konusunda, İstanbul ve Konya’da kurulu Ar-Ge Merkezlerimiz sürekli yeni projeler geliştiriyor.

Müşteri sistemleriyle entegrasyon, Yapay Zeka ve ileri düzey Robotik Proses Otomasyonu ile iş süreçlerimizin sıfır hata ortamında yüksek standartlarda ve hızlı yürütülmesi bunlardan sadece bazıları.

Sosyal sorumluluk kapsamında gerçekleştirdiğiniz çalışmalar var mı? Bu çalışmaların, markanıza ve çalışanlarınıza yansıması nedir?

Biz söz konusu çalışmalarımızı “Birlikte Başarıya Alışanlar” adını verdiğimiz tek bir şemsiye proje altında topluyoruz.

Bu projemizle bu yıl bir yandan Kadın Dostu Markalar Ödülü’nün sahibi olduk; diğer yandan da kadın sahipliğindeki global firmaları buluşturan çatısı altında We Connect International’ın düzenlediği ve 9 farklı kategoride değerlendirilen “2022 Rise to Challenge” yarışması sonucunda “2022 Rise to the Challenge Awards” ödüllerinin “Transportation & Logistics” kategorisinde dünya birincisi olduk.

Bu şemsiyenin altında, kadın istihdamına verdiğimiz önem çerçevesinde Birleşmiş Milletlerin küresel bazda yürüttüğü; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer almalarını ve güçlenmelerini hedefleyen, özel sektörün küresel ve en önemli girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen tek lojistik şirketi olmamız var.

Ayrıca, Birlikte Güçlüyüz Platformu’nun ilk üyelerinden biri olmamız da var.

Tedarik zincirinin hemen hemen her noktasında (beyaz yaka+mavi yaka) kadınlar aktif görev alıyor, hatta bana sorarsanız erkeklerden daha başarılılar bile diyebilirim. Buradan hareketle, yine ana şemsiyemiz altında, sektörde kadın istihdamına yönelik ilklere imza attık.

Örneğin Lojistik Sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti. Bu gibi ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Öte yandan, bildiğiniz gibi kadının iş hayatına katılımı maalesef halen arzu edilenin çok gerisinde.

İşte tam da bu nedenle öncelikle ülkemizde kadın girişimcileri desteklemek amacı ile bir KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) üyesi olarak “Kadın için Taşıyoruz” projesi gibi kadın girişimcileri destekleyen projeleri üretmeye çalışıyoruz.

Söz konusu proje ile, özellikle bu zor süreç içinde kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmek ve yaptıkları ihracata lojistik anlamında katkıda bulunmayı; onları, kendi uzmanlık alanımız el verdiği sürece, bulundukları alanın dışına taşımayı hedefliyoruz.

Ayrıca, yine “Birlikte Başarıya Alışanlar” sloganımızla kadının eğitimini de destekleyen projeleri üretmeye ve/veya desteklemeye de aralıksız devam ediyoruz.

Bu doğrultuda, şirketimizin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. Geliştirdiğimiz “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile Doğu’daki kız çocuklarına destek projeleri üretiyoruz.

Son olarak, ülkemizde uluslararası alanda en çok kupa kazanmış takım olan VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nı çatısı altında barındıran VakıfBank Spor Kulübü’nün sponsoru olarak sporda da kadını desteklemeye özen gösteriyoruz.

 

alışan lojistik tır

Sürdürülebilirliğe bakış açınızı da merak ediyoruz. Bu çerçevede daha sürdürülebilir bir dünya adına sektöre hizmet verirken almış olduğunuz önlemler nelerdir?

Kimya sektöründeki uzmanlığımız nedeni ile bu konu bizim için çok hassas bir konu. O nedenle, öncelikle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörünün kimya sektörü olduğuna ve bu sektörün 2023 hedefinin ise 50 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekmek isterim.

Tehlikeli madde taşımacılığında beklenen kaliteyi sağlayabilmek için taşıyıcıların, belirlenmiş kanun ve yönetmeliklerden yola çıkılarak başta çevre ve insan sağlığını göz önünde bulundurmak üzere müşteri tatminini hedeflemelidirler.

Bu bağlamda sektörü incelediğimizde verilen hizmetin periyodik kontroller ve aynı zamanda testlerle birlikte güvenilirliği denetim altında tutulmalıdır. Güvenliği sağlamanın ve sektör kalitesini artırmanın bir başka yolu ise eğitimli insan faktörüdür.

Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği “sınırda karbon düzenlemesi” kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor.

Kurumsal vatandaşlık çerçevesinde de büyük markalar bu düzenlemeleri yapan lojistik şirketlerini tercih edecektir. Alışan olarak bu konu bizim için çok hassas. Atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas
çalışmalar yürütmekteyiz.

Bunun yanısıra geçen yıl siparişlerini verdiğimiz 70 adet son model karbon emisyonu düşük euro 6 motor çekici tipi aracı da filomuza kattık.

2010 yılından günümüze kadarki süreçte müşterilerimize hizmet sunarken; çevresel koşullara en uygun lojistik uygulamalarını hem kendi bünyemizde hem de tedarik zincirindeki iş ortaklarımızla hayata geçirmeye özen gösterdik.

Kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank
temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında hizmete biz açtık. Eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya firmalarının kullanımına sunduk.

Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız var. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü desteğiyle kurulan ‘Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ tarafından ‘Çevreci Tesis Ödülü’ne layık görüldük.

Ayrıca, uzun süredir bu konuyla ilgili lobi çalışmalarının yoğun şekilde içindeyiz. Örneğin; KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği)’nin de kurucusuyuz ve bu önemli konunun takipçisi olmaya devam etmek amacıyla, Alışan Lojistik olarak derneğin Yönetim Kurulu’nda hala aktif bir şekilde yer almaktayız.

 

Önümüzdeki günlerde sektöre sunacağınız yenilikler nelerdir? Bu yeniliklerin firmanıza, kimya sektörüne ve ülkemize katacağı avantajları değerlendirebilir misiniz?

Pazarın büyümesini, yeni yerli ve yabancı kimyasal üreten sanayi kuruluşlarının oyuna dahil olmasını bekliyoruz. Bu da bizi ve kurumsal rakiplerimizi hizmet kalitemizi ve teknolojik altyapımızı geliştirmeye yöneltecektir.

Filomuzu yenileyerek, bütün uluslararası regülasyonlara eksiksiz uyum göstererek, teknolojik entegrasyonları tamamlayarak her zamanki gibi bu konudaki tüm gelişmelerin öncüsü olmayı planlıyoruz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler