Perşembe, Mayıs 30, 2024

Depreme Hazırlıksız Yakalanmayın!

Depreme Hazırlıksız Yakalanmayın!

Geçtiğimiz günlerde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Hatay, Kilis, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen depremlerde yaşadığımız kayıplar tüm ülkeyi derin bir yasa boğdu…

Bundan sonraki süreç; yaralarımızın kısa zamanda sarılmasını ve yaşanacak olası depremlere karşı tedbirli olma zamanını kapsıyor.

Ülkemiz bilindiği üzre bir deprem ülkesi. Depremin ne zaman olacağını tam olarak bilemiyoruz. Fakat olası bir depreme karşı önlem almak bizim elimizde.

İlk yapmamız gereken şey dolap vb. gibi mobilyalarımızı duvara sabitlemek. Mobilyalarımızı sabitlerden üzerlerinde ya da içlerinde olan eşyaları da oldukları yere sabitlemeyi asla ihmal etmemiz gerekiyor. Çünkü deprem meydana geldiğinde bu eşyalar bize ciddi zararlar verebilir.

Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.

Özellikle, büfe ve mutfak tezgahı üzerinde yer alan kırılacak cisimler elastik bantlar, teller ile oldukları yere sabitlenirse, deprem anında kırılmazlar ve bize zarar vermezler.

Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.

Bulunduğumuz binadan hızlıca kaçmamız gerekirken, çıkış yapacağımız yollarda bize engel olacak tüm tehlikeleri ortadan kaldırmamız gerekir.

Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.

Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.

Tüm bireyleri katılımı ile (iş yeri, aile, apartman, okul gibi) depreme hazırlık planı yapılmalı; olası bir depremde nasıl koordine olunması gerektiği planlanıp, zaman zaman da tatbikatlar ile bu bilgiler güncellenmelidir.

Bulunduğumuz binalarda mutlaka çalışabilirliği kontrol edilmiş yangın söndürme cihazları bulunmalıdır.

Kimlik kartı, pasaport, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diploma gibi resmi evrakların bir kopyası su geçirmeyecek şekilde saklanmalı, ayıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bir yakınımızda bulunmalıdır.

Geceleri telefonumuzun şarjının dolu olması ve mutlaka yanımızda olması hayati önem taşımakta. Zira bunu en son yaşadığımız depremde açıkça gördük… Bu sayede pek çok depremzede iletişim kurarak enkaz altından kurtarıldı.

Yastığımızın altında veya yatağımıza yakın ulaşabileceğimiz bir yerde düdük bulundurmamız en önemli unsurlardan… Deprem anında, toz etkenine karşı düdüğü muhafaza etmek için mutlaka toz ve su geçirmeyen bir ambalaja sarmamız da oldukça önemli.
Karanlıkta çevremizi görebilmek ve dışarıya sinyal verebilmek için bir el feneri de olmazsa olmazlar arasında…

deprem

Depremden sonra kullanılmak üzere deprem çantası hazırlanmalı

Deprem çantası kesinlikle ötelenmemesi gereken çok önemli bir konu. Kolayca ulaşabileceğimiz bir yerde deprem çantamızı bulundurmak depremden sonra bizi dışarının şartlarına karşı daha hazırlıklı bir hale getirir.

Peki deprem çantasında neler bulunmalıdır?

Devamlı olarak kullandığımız ilaçlar, ağrı kesici, yara bandı, sargı;
Konserve gıdalar, bisküvi, ekmek ve su, evcil hayvanlar için mama,
Bir miktar para,
İç çamaşırı, battaniye ve birkaç adet giysi,
Şarj aleti, fener, pilli radyo ve yedek pil,
Kimlik kartları (aynı zamanda evcil hayvanlarımız için de kimlik kartı bulundurmayı atlamamız gerekir), tapu, diploma, ruhsat vb.,
Sabun ve dezenfektanlar,
Diş fırçası ve macunu,
Islak mendil ve Tuvalet kâğıdı,
Hijyenik ped,
Bebek bezi ve bebek maması.

*Deprem çantasına koyduğunuz ilaç ve gıda malzemelerinin tarihlerinin geçmemesine ve kıyafetlerin iklime uygun olmasına dikkat ediniz.

Kaynak

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler