Pazar, Mayıs 5, 2024

Epoksi Kaplamalar

Epoksi kaplamalar, boya ve zemin kaplama malzemelerinden güçlü yapıştırıcılara kadar çeşitli amaçlar için kullanılabilen dayanıklı kaplamalardır. Reçine ve poliamin sertleştirici karıştırıldığında kürlenme süreci başlar ve elementlerin çapraz bağlanmasını sağlayan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Epoksi kaplama tamamen kürlendiğinde, çeşitli mekanik özelliklere sahip, dayanıklı ve sert bir kaplama oluşur.

Kürlenme işlemi birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve sıvı epoksi kaplamayı son
derece sağlam ve dayanıklı bir katıya dönüştürür. Çoğu epoksi bir gün içinde uygun şekilde kürlenir, ancak kaplamanın zımparalanabilmesi için sertleşmesi daha fazla zaman alabilir.

Teorik olarak, bir epoksi kaplamanın uygulama ve kürlenme süresi, 10-15 Fahrenheit derecelik bir sıcaklık değişimiyle iki katına çıkar ya da yarıya iner. Daha yüksek sıcaklıklar, epoksinin viskozitesini düşürür, ancak aynı zamanda epoksinin aplikasyon süresini de azaltır.

Epoksi kaplama bileşikleri, sağlam, uzun ömürlü ve kimyasal olarak dirençli bir madde sağlama kapasiteleri nedeniyle çeşitli endüstrilerde kullanılabilir. Epoksi kaplamalar
daha çok döşeme uygulamalarında kullanılsa da karbon fiber, cam elyafı gibi kompozit malzemelerde ve çeşitli elektrik, otomotiv ve denizcilik uygulamalarında da kullanılmaktadır.

epoksi kaplamalar

Epoksi malzemeler ve epoksi kaplama bileşiklerinden de çeşitli uygulamalarda dayanıklı yapıştırıcılar olarak yararlanılmaktadır. Epoksi kaplamalar, metaller ve diğer malzemeler için çabuk kuruyan, sağlam ve koruyucu bir kaplama sağlamaları ile popülerlik kazanmıştır.

Geleneksel ısıl kürlenen toz boyaların aksine, epoksi kaplamaların hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilmeleri, onları çeşitli uygulamalar için ideal hale getirmektedir. Başlıca epoksi kaplama uygulamalarından bazıları şunlardır:

Denizcilik ve Otomotiv Uygulamaları: Epoksi kaplama, korozyonu önlemek için bir astar görevi görür ve otomobiller ve teknelerde boyaların güçlü bir şekilde yapışmasını garanti eder. Özellikle yağlar ve temizleyicilerde bulunan kimyasalların yarattığı etkilere karşı dayanıklı oldukları için epoksi kaplamalar, son zamanlarda otomotiv endüstrisinde yaygın bir koruyucu araç haline gelmiştir.

Korozyona Dayanıklı Kaplamalar: Bu tür epoksi kaplamalar, petrol ve gaz endüstrisinde ve su iletim hatlarında kullanılan çelik boru ve bağlantı parçalarında korozyon koruması amacıyla kullanılmaktadır.

Beyaz Eşya Kaplama Uygulamaları: Epoksi kaplama, dayanıklı ve kolay uygulanabilir özelliğinden dolayı yıkayıcı, kurutucu ve diğer beyaz eşyalarda toz boya olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Metal Kutu ve Konteynır Kaplamaları: Metal kutular ve kaplar, özellikle asidik gıdaları paketlemek için kullanıldıklarında paslanmayı önlemek için sıklıkla bir epoksi ile kaplanır.

Zemin Kaplama Uygulamaları: Epoksi kaplamalar; endüstriyel tesisler, fabrikalar, hastaneler, okullar, gıda ve tarım tesisleri gibi birçok endüstriyel ve ticari uygulamada
epoksi zemin boyası olarak kullanılabilmektedir. Çeşitli epoksi zemin kaplama türleri aşağıda detaylarıyla açıklanmıştır.

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri

Self-Levelling (Kendiliğinden Yayılabilen) Epoksi Kaplamalar:

Self-levelling epoksi kaplamalar, çatlakları ve kusurları gizleyen pürüzsüz bir yüzey oluşturmanın yanı sıra sağlam bir zemin ve estetik bir görünüm sunar.

Pürüzsüz bir yüzey oluşturarak kolayca düzleştiklerinden, bu tür epoksi kaplamaların eski ve yeni beton zeminler üzerine uygulanması kolaydır. Self-levelling epoksi zeminler ofis binalarında, depolarda ve üretim tesislerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Antistatik Epoksi Zemin Kaplamaları: Bu tip epoksi kaplama, statik elektriğe duyarlı elektronik bileşenlerin sürekli kullanımda olduğu yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Zararlı elektrik yükünün güvenli bir şekilde yere dağıtılmasıyla hassas bileşenleri yok etmesini engeller.

İnsanlar binanın etrafında hareket ettikçe vücutlarında tutulan bir elektrik yükü biriktirirler. Bu yük, daha sonra metal gibi iletken bir cisme dokunduklarında boşalabilir. Bu metal bir kapı tokmağında olduğu sürece sorun değildir, ancak bu kıvılcım hassas bir elektronik bileşene ya da yanıcı bir nesneye çarparsa, oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Statik enerji tüketen döşeme olarak da bilinen anti-statik döşeme, hem hassas elektronik ekipmanı hem de personeli elektrostatik boşalmadan korur. Antistatik epoksi kaplama tipik olarak, potansiyel statik boşalmayı dağıtmak için statik elektriği biriktiren ve topraklanması
gereken iletken bir malzeme içerir.

Bu tip zemin kaplamaları, yanıcı gazlar ve sıvı malzemelerle çalışılan ortamlarda patlama ve yangınların önlenmesinde, personelin yaralanması ve ekipmanın hasar görme riskinin
azaltılmasında da faydalıdır.

Epoksi Mortar Zemin Kaplamaları: En dayanıklı epoksi zemin türlerinden biri olan epoksi mortar zemin kaplamalar, ağır sanayi uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür kaplamalar, katı epoksi ve gradasyonlu kum ya da kuvars kumunun karıştırılmasıyla oluşturulur.

Darbelere dayanıklı ve kimyasallara karşı yüksek dirençli bir zemine ihtiyaç duyulan alanlar için mortar sistemleri idealdir. Epoksi mortar kaplamalar, farklı epoksi zemin aplikasyonlarından önce çatlakları onarmak için de kullanılmaktadır.

Kendiliğinden Dağılan Epoksi Kaplamalar: Oldukça iyi bir mekanik dayanıma sahip olan kendiliğinden dağılan epoksi kaplamalar, forklift ve yoğun tır trafiğinin yaygın olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Dayanıklılık özelliklerini geliştirmek için kuvars kumu ile karıştırılabilirler.

Bu tür epoksi kaplamalar, üst düzey kaymazlık özelliklerine sahip oldukları için gıda prosesi endüstrilerinde ve sıvıların yoğun olarak bulunduğu yerlerde de kullanılmaktadır.

Çakıllı Epoksi Zemin Kaplamaları: Çakıllı epoksi kaplamalar, çakıl görünümü veren renkli pullar içerir, bu nedenle dekoratif ve estetik görünüm için idealdir. Zeminlere marka logosu ve dekoratif detaylar eklemek amacıyla yaygın olarak kullanılırlar.

Dekoratif (Terrazzo) Epoksi Zemin Kaplamaları: Reçine ve sertleştiricilerin içerisine agregalar ilave edildikten sonra kaplama dökülür ve sıva malası kullanılarak kaplamanın
düzgün bir şekilde yayılması sağlanır. Epoksi terrazzonun kürlenmesi bittikten sonra zeminin hazırlanması işlemi başlar.

Epoksi terrazzo zemin kaplamaları hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilir. Bu tür zemin kaplamalar, genellikle okul ve ofis binalarında, giriş ve koridor gibi geniş alanlarda kullanılmaktadır.

Pullu Epoksi Zemin Kaplamaları: Reçineye estetik bir görünüm kazandıran renkli pullar eklenerek oluşturulur. Pullu epoksi zemin kaplamalarından, tıbbi tesisler ve endüstriyel mutfaklar dahil olmak üzere birçok sektörde yararlanılmaktadır.

Bu tür kaplamalara, aplikasyon sürecinde ıslak iken çok renkli parçalar veya pullar eklenerek dekoratif bir görünüm kazandırılır.

Buhar Bariyerli Epoksi Zemin Kaplamalar: Beton zeminlerin üzerine uygulanarak buhar geçişini neredeyse sıfıra indiren geçirimsiz bir yüzey elde edilir.

Bu kaplama, genellikle parke zeminler, halı ve fayans gibi nihai zemin yüzeyi eklenmeden önce yerleştirilir. Özellikle nem yönetimi ya da sıfır buhar iletimi gerektiğinde, buhar bariyerli epoksi kaplama etkili bir çözüm olabilir.

Kuvars Dolgulu Epoksi Zemin Kaplamaları: Bu tür epoksi zemin kaplamalar, yüksek performanslı bir epoksi polimer reçinesi ve lekeli kuvars taneciklerinin bir kombinasyonudur.

Bağlama ajanı, dekoratif bir katkı maddesi veya kaymaz bir yüzey oluşturmak için kullanılabilir. Kuvars dolgulu epoksi zemin kaplamaları genellikle tuvaletlerde, okullarda, kafeteryalarda, lobilerde ve ofislerde bulunur.

 

Kaynaklar
https://www.corrosionpedia.com/definition/463/epoxy-coating
https://constrofacilitator.com/epoxy-floor-coating-advantages-types-and-application-method/
https://www.epoxyflooringandconcretestain.com/epoxy-coating-uses.html
https://www.vanguardconcretecoating.com/epoxy-characteristics.htm

 

Derleme ve Çeviri: Murat Soygür

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler