Perşembe, Nisan 25, 2024

İlke Endüstriyel Kurumsal Hizmetler Müdürü Açelya Baç ile Röportaj

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, İlke Endüstriyel A.Ş. Kurumsal Hizmetler Müdürü Sayın Açelya Baç sorularımızı yanıtladı. Açelya Baç, firmanın gelişim süreci ve günümüzdeki yapısı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1989 yılında İzmir’de doğdum. İzmir Saint Joseph Fransız Lisesinden sonra Koç Üniversitesinde Ekonomi bölümünden mezun oldum. Mezuniyet sonrasında iş hayatıma yönetim danışmanlığı firmasında analist olarak çalışarak başladım.

Bu bana birçok firmayı gözlemleyip yönetim şekli analizi yapma olanağı sağladı. 3 sene sonunda aile şirketimiz İlke Endüstriyel’de çalışmaya başladım.

Çocukluğumdan bu yana yaz aylarımı şirkette geçirdiğim için sektöre ve piyasaya yabancılık çekmedim. Şirketin kurumsallaşması çalışmaları sırasında tüm iş süreçlerini gözlemleme ve tüm çalışma ekibimizi tanıma olanağı yakaladım.

İlke Endüstriyel

İlke Endüstriyel A.Ş.’nin kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? İlke
Endüstriyel’in günümüzdeki yapısı nedir?

İlke Endüstriyel 1989 yılında İzmir’de, Türkiye’nin ilk Avrupa standartlarında otomobil boya kabini üreten firması olarak kuruldu. Bugün ülkemizde boya kabini sektöründe güçlü bir marka. İlke, 1993 yılında Türkiye’nin ilk boya kabini olan Fırat markasının satışlarına başladı.

1998 yılında ilk ihracatına başlayan firma, bugün üretiminin %70’ini yurtdışına ihraç etmektedir. 1999 yılında Manisa’da 2.500 m2 büyüklüğünde bir arazi üzerine inşa edilen üretim tesisi, komşu parsellerin satın alınmasıyla bugün 9500 m2 kapalı alanı olmak üzere 15.000 m2’lik bir alanda yer almaktadır.

Bugüne dek Türkiye’nin adını yurt dışında en iyi temsil eden markalar arasındadır. Arkasında herhangi bir büyük firma desteği olmadan, tamamen yoktan var olmuş ve bugün doksan kişilik ekibiyle hem Türkiye’de hem de yurt dışında makina imalat sektörüne ve ülke sanayisine destek veren bir firmadır.

Manisa’daki üretim tesisi yanında İzmir’de yönetim ofisi bulunmaktadır. Satışlarımızın çoğunluğunu bayiler aracılığı ile yapmaktayız. Bayilerimizi de çalışma ekiplerimiz arasında düşündüğümüzde, sektörde Türkiye’nin en büyük ve köklü firması olduğumuzu söyleyebiliriz.

2016 yılı itibari ile ihraç satışlarımız, ciromuzun %50’sinin (2017 yıl sonu itibari ile de %70) üzerine çıkmıştır. 28 yılı aşkın istikrarlı firma yapımız ve deneyimlerimizin sonucu olarak devlet destekli birçok başarılı proje sonuçlandırmış bulunmaktayız.

Halihazırda devam eden, TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı destekli Ar-Ge, inovasyon, ithalat bağımlılığını azaltıcı projelerimizle gelişmeye ve büyümeye devam etmekteyiz.İlke Endüstriyel

İlke Endüstriyel başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? İlke Endüstriyel’in ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

İlke Endüstriyel, müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak, Özel Boyama Kabini ve Boyahane Tesisleri üretimi yapmaktadır. Üretimimizin %90’ınını özel projeler oluşturmaktadır. Ürünlerimizi otomotiv ve endüstriyel olarak ikiye ayırıyoruz.

Endüstriyel olarak nitelendirdiğimiz ürünler sıvı ve toz boya uygulama tesisleri, tüm yüzey hazırlama hatları (kumlama, demir fosfat, çinko fosfat, nano teknoloji kaplama amaçlı sprey veya daldırma hatları), kurutma / pişirme fırınları, boyahane tesislerinde talep edilen özel, nem ve sıcaklık şartlandırılması yapılmış kabinler, 230oC’ye kadar özel proses fırınları, mobilya boyama hatları ve kabinlerinden oluşmaktadır.

Kısacası imalat sektöründe ürünlerini boyayan her türlü firma için özel projeler ve sistemler tasarlayıp imal etmekteyiz. Anahtar teslim hazırlanan boyama tesislerinde Montaj ve Devreye Alma hizmeti de sunulmaktadır.

Tüm ürünlerimizin yazılımları ve kontrol panoları bünyemizde çalıştırdığımız uzman Elektrik / Elektronik Mühendisleri tarafından müşteri ihtiyaçlarına ve Endüstri 4.0’a uygun olarak tasarlanmakta, uzman kadromuzca üretilmekte ve Müşteri Tesislerinde devreye alınmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

İlke Endüstriyel olarak satışlarımızın %70’ini yurtdışına ihraç etmekteyiz. Almanya’da ortağı olduğumuz Ilke Deutschland GmbH şirketi aracılığı ile en büyük ihracat alanını Almanya oluşturmaktadır.

Bunun yanında İspanya, Fransa, İngiltere ve Güney Afrika’daki güçlü bayilerimiz sayesinde bu bölgelerde de yüksek satış oranlarına ulaşabilmekteyiz.

Markamızı Kanada ve Amerika pazarına da taşımak son dönem hedeflerimiz arasında yer almaktadır, bu doğrultuda pazara yönelik Ar-Ge çalışmalarımız, alanında profesyonel mühendislerimiz tarafından sürdürülmektedir.

Yurt içi satışlarımıza baktığımızda, 2016 yılından itibaren özellikle Avrupa’daki imalatçıların yüksek teknolojili ürünlere yönelmesinden dolayı piyasada bilinen önemli otomotiv firmalarının yan sanayilerine endüstriyel boyahane tesisi kurulumları gerçekleştirdik.

Önümüzdeki dönemde endüstriyel boyahane tesislerine olan taleplerin daha da artacağını öngörmekteyiz.İlke Endüstriyel

İlke Endüstriyelİnovasyon ve Ar-Ge alanlarında İlke Endüstriyel firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Sektörde 28 yılı aşkın bir süredir bulunmaktayız. İlke Endüstriyel geçmişten bugüne sürekli yeniliklere açık bir firma olmuştur. Bu vizyon ve misyonunu da ürünlerine yansıtmaktadır. Mevcut ürünlerin geliştirilmesi konusunda Ar-Ge çalışmaları devam etmektedir.

Celal Bayar Üniversitesine ait Teknokentte oluşturduğu Ar-Ge ve projelendirme ekibi ile çalışmalarını yürütmektedir. 2017 yılı TÜBİTAK destekli özel yatay boyama hattı projemiz mevcuttur.

Bu proje kapsamında da Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği Departmanıyla Akışkanlar Dinamiği ve Isı transferi konularında işbirliği yapılmış ve tasarımlarımızda bu bilgi birikiminden yararlanılmıştır. İlke Endüstriyel sektöründe her zaman ilkleri başaran bir firma olmuştur.

Türkiye’deki ilk ortadan vinçli kabin, ilk exproof aydınlatmalı kabin, ilk led aydınlatmalı kabin, ilk A1 yanmazlık sınıfına sahip kabin ve daha birçok ilkleri başarmış olmak bize her zaman gurur vermiştir.

İlke Endüstriyel olarak bizler yatırımı ve sürekli gelişimi standart bir düşünce olarak belirlediğimiz için sadece son 2 yılda 1.800.000 Euro makine yatırımı yapmış bulunmaktayız. Bu yatırımlardan öne çıkanlar Trumpf TruPunch 2000 ve TruBendCenter 5030 satın alınmasıdır.

Böylece daha kaliteli ürünlerle hedef kitlemizi genişletmeyi, bütün müşterilerimize kaliteli ürünler sunmayı hedeflemekteyiz.

İlke Endüstriyel’in çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İş sağlığı güvenliği ve çevresel etkiler, ürettiğimiz tesislerin şartname konuları arasında olduğundan dolayı bu konularda bilgi birikimine sahibiz.

Ürünlerimizin çevre dostu olmasının yanında İlke Endüstriyel olarak kendi fabrikamızda da çevreci bir anlayışla üretim yapıp sektörümüzün amacına uygun, sürdürülebilir çevre politikalarını benimsemekteyiz.

İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda fabrika kısım amirleri ile haftalık toplantılar yapılmakta ve her bölümün kendi içerisinde yaptığı işlerin riskleri değerlendirilmekte; ilgili işin nasıl daha kolay ve risksiz hale getirilebileceği konusunda düzenleyici ve önleyici faaliyetler formu doldurulmaktadır.

Türkiye’deki endüstriyel boya, kaplama ve yüzey işlemleri sektörleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Bu sektörler açısından, sizce Türkiye’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Türkiye’nin bu alandaki kusurlarından en büyüğü firmaların boyahane ve kaplama sektöründeki bilgi eksikliği ve alanında uzman olmadan satış yapan firmaların çokluğudur.

Bizler yatırım yapacak firmalara her ne kadar konu ile ilgili bilgi aktarımında bulunsak da yatırım yapacak firmaların kısıtlı zamanda ve gerekli fizibilite çalışmalarını yapmadan projeyi hayata geçirmeleri, her iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Boyahane tesislerinin tasarımı, boyanacak parçaların özellikleri ve üretim kapasitesinden doğrudan etkilenmektedir ve bu öngörülerin başarısı, tesisin verimliliğini ve işletme maliyetini doğrudan etkilemektedir. Biz her zaman müşterilerimiz için yatırım maliyeti ve işletme maliyeti arasında optimum dengeyi bulmayı hedefleriz.

Maalesef sektörümüzdeki uzman olmayan firmalar, işletme maliyetini çok ciddi oranlarda yükseltme ve hatta tesiste önemli riskler oluşturma pahasına, çok düşük maliyetli tesisler önererek yatırımcıları yanıltabilmekteler.

Bir diğer sorun ise dönemsel olarak üretici firma kimliği ile piyasada faaliyet gösteren firmalardır. Bu geçici firmaların yanlış projeler ile düşük profilli işler yapmaları sonrasında yatırımcı firmalarda sorunların oluşmasına, bu da dolaylı olarak bizlerin etkilenmesine neden olmaktadır.

İlke Endüstriyel‘in yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için İlke Endüstriyel’in yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Yatırımlar bitmiyor. Teknoloji ilerledikçe yatırım kaçınılmazdır. Yatırım yapmayan firmaların bir süre sonra gerileme ve durma dönemine girmeleri kaçınılmazdır. Piyasanın istikrarlı olması ve yeni yurt dışı pazarları odaklı stratejimiz üretim alanında büyümeyi ve modernleşmeyi gerekli kılmaktadır.

Bu nedenle 2017 yılında makine parkurlarımıza yeni makinalar ekledik. 2018 yılında makine ve ekipmanlarda yenileme ve modernleşme devam edecektir.

Onaylanan 1,3 Milyonluk KOBİGEL projemiz ve başvurusu yapılan Kalkınma Ajansı projemizle yatırımlarımıza son süratle devam ediyoruz. 2018 yılı içinde sac büküm merkezimizin önüne besleme robotu ve mevcut boyahanemizin Power and Free taşıma sistemli olarak yeniden yapılması gündemlerimiz arasındadır.

Hali hazırda kullanmakta olduğumuz (4+4) 8 metre tandem abkantımızı (4+4) 8 metre servo tandem abkant ile yenileyip yarı mamul üretimindeki kaliteyi arttırmayı hedeflemekteyiz. 2016 yılında SAP kullanmaya başladık.

Bununla beraber stok kontrollerimizi ve ürün ağaçlarımızı sağlıklı bir şekilde takip ediyoruz. Ancak bu yeterli değil, konu ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor, yakın zamanda üretim süreçlerini de kontrol altına alabileceğimiz MES yatırımı ile üretim süreçlerini uçtan uca etkin şekilde yönetmeyi hedeflemekteyiz.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler