Cuma, Nisan 26, 2024

Interplast CEO’su Metin Boz ile Söyleşi

Interplast CEO’su Metin Boz ile, Interplast’ın kuruluşu, hizmet verdiği sektörler ve Ar-Ge çalışmalarına dair konuştuk. Boz; okurlarımızla Türkiye’deki poliüretan pazarına dair görüşlerini ve gelecek hedeflerini paylaştı.

Okurlarımıza kendinizden ve profesyonel geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1997 Koç Üniversitesi İşletme mezunuyum. 1997-2000 yılları arasında 3 sene Arthur Andersen denetim bölümünde çalıştıktan sonra, 2000’den beri Interplast Kimya’da çalışmaktayım. Halen de CEO görevini yürütüyorum.

Interplast

Interplast’ın kuruluşundan bugüne gelişim sürecini anlatabilir misiniz?

Interplast; 1991 senesinde Rahmetli babam Azzur Boz tarafından kuruldu, 2005 senesine kadar kaplama sektörlerine yönelik; kimyevi hammadde distribütörlüğü yapmaktadır. 2005 senesinde ilk laboratuvar ve imalathaneyi kurup üretime başladı. 2013 senesinde de Silivri/Değirmenköy tesisimiz faaliyete geçti.

Poliüretan alanındaki üretimlerinizden ve ürünlerinizin kullanıldığı sektörlerden bahsedebilir misiniz?

Alifatik ve aromatik solvent bazlı poliüretan reçine imalatı yapmaktayız. Bunun haricinde her türlü pasta boya, finisaj malzemesi üretimi yapmaktayız. Hitap ettiğimiz sektörler; deri, suni deri, kaplama, branda, duvar kağıdı gibi belli başlı sektörleri sayabiliriz.

Türkiye’deki PU pazarında kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz ve sektöre nasıl yenilikler katıyorsunuz?

Türkiye’de yerli üretimimizin vermiş olduğu lojistik avantajı, hızlı ve etkin teknik servis hizmeti, taklit edilmesi zor yenilikçi ürünlerimiz; işbirliği içerisinde olduğumuz müşterilerimiz için özellikle bugünlerde önemli bir katma değer yaratmaktadır.

Diğer yandan Ar-Ge uygulama laboratuvarlarımız ile birçok fikrin somutlaştırılarak tasarım ürününe dönüşmesini saatler içerisinde gerçekleştirebilmekteyiz.

Güçlü ve dinamik alt yapımız ile tüm dünyadaki gelişmeleri takip ederek, sektörün öncüleri arasındaki yerimizi birçok projede, sektörü yönlendirecek boyuta taşımaktayız.

Interplast’ın Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini anlatır mısınız? Ar-Ge birimleriniz nelerdir?

Uzun yıllardır yapmış olduğumuz Ar-Ge faaliyetlerimizi 2018 yılında T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi statüsüne taşıyarak, farklı alanlara yönelik çalışmaları olan 6 laboratuvarımız ile Türkiye’de ve dünyada ilk olan/olacak birçok yeni ürün
ve inovatif ürün çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Sadece yeni ürün/yeni teknoloji geliştirme çalışmalarına yönelik özel Ar-Ge yapılanmamızın yanı sıra tüm fiziksel, kimyasal ve yapısal karekterizasyonların yapıldığı iyi ekipmanlar ile donatılmış analitik ve enstrümental analiz laboratuvarlarımız ile yapmış olduğumuz tüm
çalışmaların akademik boyutta incelemelerini ve değerlendirmelerini yapmaktayız.

Ayrıca hizmet verdiğimiz / ürün sunduğumuz tüm sektörlere yönelik nihai ürün simülasyonları ve analizlerini gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge uygulama laboratuvarlarımız ile kimyasalın molekül yapısının nihai ürün performansına etkisine kadar olan süreci mercek altına almış oluyoruz.

Yapmış olduğumuz birçok proje TÜBİTAK tarafından da izlenmekte ve değerlendirilmektedir. 2020 yılı Türkiye Ar-Ge araştırmaları kapsamında ar-ge harcamaları, proje sayıları, marka ve patentler vb birçok dalda ilk 250, Kimya firmaları alanında ise Ar-Ge harcamalarında ilk 10 arasında yerimizi aldık.

Ar-Ge’den güç alan yapımızı, her geçen gün daha fazla kök salmasını sağlayarak tüm paydaşlarımıza katkılarımızı sunmaya devam edeceğiz.

Interplast olarak ‘Kalite Politikası’ kapsamında dikkat ettiğiniz ilkeler nelerdir?

Çevre ve insan odaklı Kalite politikalarımız gereğince; küresel kaynaklarımızı etkin ve bilinçli kullanarak sürekli iyileştirmeyi, verimliliği arttırmayı, tüm paydaşlarımızı desteklemeyi ve geliştirmeyi şeffaf bir biçimde ve ortak akıl ile yönetmek şirket ilkelerimiz arasındadır.

Başından bugüne kadar Covid-19 süresince sağlık, savunma, geçici barınma alanları gibi ihtiyaç duyulan ürünlerin kimyasal tedarikçisi konumunda olarak, hem toplum sağlığı hem de sorumluluk bilincimiz açısından birçok önlemin uygulanmasında ve sürdürülebilirliğinde
proaktif davranarak şirketimizi sadece entegre yönetim sistemi ile değil, güvenli üretim ile de yöneterek salgının yayılmasında ve toplum sağlığının korunmasında sorumluluğumuzu yerine getirmekteyiz.

2022 yılı için hedeflerinizden ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?

2022 ve daha ilerleyen seneler için hedeflerimizi; büyümek, ihracatımıza katkı sağlamak, istihdamımızı arttırmak, yeni ve daha çevreci ürünlere yönelmek olarak sıralayabiliriz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler