Perşembe, Nisan 25, 2024

Kadın Girişimcilerden Sanal Laboratuvar

Kadın Girişimcilerden Sanal Laboratuvar

Kadın girişimcilerin ödüllü “sanal laboratuvarı” geleceğin bilim insanlarına ışık tutacak Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark’ta, TÜBİTAK ve KOSGEB’in desteklediği, artırılmış sanal gerçeklik teknolojisiyle tasarlanan “sanal laboratuvar”, bilim insanı adaylarının teknik yeterliliklerini geliştirmelerine katkı sağlayacak.

Girişimci Şevval Çimyapan: “Bu sanal laboratuvar aracılığıyla bilim insanı adayları, teknik yeterliliklerini geliştirebilecekler, mobil uygulama aracılığıyla eğitim desteği alacaklar. Kendilerini mesleki anlamda yetiştirebilecekleri bir fırsat yakalasınlar diye bu yolculuğa başladık” dedi.

Kadın Girişimcilerden Sanal Laboratuvar

KOCAELİ (AA) – ŞENGÜL AZBAY  Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark’ta 3 genç kadın girişimci tarafından geliştirilen “sanal laboratuvar”, araştırma ortamını, artırılmış gerçeklikle geleceğin bilim insanlarının kullanımına sunuyor.

Üniversite arkadaşı olan Şevval Çimyapan, Rabia Ergin ve Ebru Bozkurt, laboratuvarlara kolay erişim sağlamak için harekete geçti. Sanal laboratuvar projesi hazırlayan 3 girişimci kadın, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) inovasyon programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
KozarScience şirketlerini 2020’nin ekim ayında Bilişim Vadisi’nde kuran 3 arkadaş, daha sonra şirketlerini yüksek lisans eğitimine devam ettikleri GTÜ Teknopark’a taşıdı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve KOSGEB’in desteklediği girişimci kadınlar, Teknopark’ta artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisiyle hayata geçirdikleri “sanal laboratuvar” ile bilim insanı adaylarına moleküler biyoloji ve genetik alanında deney yapma imkanı sunuyor.

Matematik, fizik ve kimya gibi temel bilimlere yönelik deneylerin de ekleneceği sanal laboratuvarda ayrıca çocukların da faydalanabileceği eğitim içeriklerinin oluşturulması amaçlanıyor.

Projelerini, çevrim içi gerçekleştirilen ve 30 ülkeden yaklaşık 200 kadın girişimcinin başvurduğu Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü İmalat Zirvesi’nde tanıtarak Türkiye’yi temsil eden genç girişimciler, mansiyon ödülüne layık görüldü.

“Girişimcilik Serüveninin Tohumlarını Üniversite Sürecinde Attık”

Aynı kulüpte birlikte çalışmaya başladıkları arkadaşlarıyla sanal laboratuvar projesini hazırladıklarını aktaran Çimyapan, TÜBİTAK’ın genç girişimcileri desteklediği proje sayesinde hibe desteği almaya hak kazandıklarını anlattı.

Çimyapan, lisans sürecinde yaşadıkları problemleri baz alarak projeyi gerçekleştirdiklerini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti: “Çok kalabalık öğrenci grupları olarak, laboratuvarda cihazların ve malzemelerin yurt dışından ithal ediliyor olması ve aynı zamanda ulaşımlarının zor olması noktasında birçok problemle karşılaşıyorduk. Bunları nasıl çözebiliriz noktasında biraz kafa yorduktan sonra dedik ki ‘bir sanal laboratuvar’ yapalım. Bu sanal laboratuvar aracılığıyla bilim insanı adayları, teknik yeterliliklerini geliştirebilecekler, mobil uygulama aracılığıyla eğitim desteği alacaklar. Kendilerini mesleki anlamda yetiştirebilecekleri bir fırsat yakalasınlar diye bu yolculuğa başladık.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler