Pazartesi, Nisan 29, 2024

Kalekim Genel Müdürü Sayın Timur Karaoğlu ile Söyleşi

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide Kalekim Genel Müdürü Sayın Timur Karaoğlu sorularımızı yanıtladı. Karaoğlu, Kalekim olarak Ar-Ge’ye verdikleri öneme dikkat çekti ve tüketici ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen yenilikçi markaları hakkında bilgi verdi.

Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1998 yılında mezun oldum ve 2000 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans programını tamamladım. Askerlik sonrası hemen Kale Grubu şirketlerinden Kale Pazarlama’da
işe başladım. 2 yıl sonra şirkette bir yapı değişikliğine gidildi ve Üretici Şirketler Satış ve Pazarlama Departmanını kendi bünyelerine aldılar. Ben de Kale Pazarlama’da Kalekim ile ilgilendiğim için de yapı değişikliği sonrası Kalekim’e satış sorumlusu olarak transfer edildim. Yürüttüğüm satış odaklı görevler neticesinde 2008 yılında Dağıtım Kanalı Satış Müdürü olarak Kaleseramik ekibine dahil oldum. 2013 yılında Satış Başkan Yardımcısı, 2017 yılında Satış Genel Müdür Yardımcısı olmamın ardından 2018 yılında Kalekim’e Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı pozisyonu için geri döndüm. Ardından Kalekim Genel
Müdürlük görevim başladı ve 2 yılı aşkın zamandır da bu görevi sürdürüyorum.

Kalekim’in kuruluş süreci, gerçekleştirdiği yatırımlar ve günümüzdeki yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

Kalekim; 1973 yılında, Türkiye’nin gelişiminde çok önemli katkıları olan Kale Grubu Şirketleri’nin kurucusu, duayen sanayici Dr. İbrahim Bodur tarafından kuruldu. Bugün hem yurt içinde hem de yurt dışında üretim fabrikalarımız bulunuyor. Üretimimizi ikisi Balıkesir’de olmak üzere, İstanbul, Yozgat, Isparta, Mersin, Erzurum ve Mardin ile Arnavutluk’un başkenti Tiran’da kurulu 9 fabrikamızda yapıyoruz. Bunların sekiz tanesinde kuru harç, bir tanesinde (Balıkesir) ise, boya ve sıva üretimi, yapıyoruz. 31 Aralık 2020 itibariyle kuru harç üretim kapasitemiz 930 bin ton, boya/sıva tesisinin kapasitemiz ise, 50 bin ton olarak gerçekleşti.

Kalekim

Kalekim başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Kalekim’in ürün, marka ve hizmetleri nelerdir?

Kalekim, Türkiye yapı kimyasalları sektörünün lideri olarak, inovatif, çevreci ve sürdürülebilir ürünleri ile yapı kimyasalları sektörüne jenerik markaya dönüşmüş durumdadır. Kale Grubu bünyesinde ilk yıllarda, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretimi ile faaliyetine başlayan Şirketimiz; bugün, inşaat sektöründe kullanılan ısı ve su yalıtımı ürünlerinden dekoratif sıva ve boyaya, zemin çözümlerinden her türlü yapı kimyasalını da kapsayan geniş bir yelpazede üretim yapıyor.

Bünyemizde tüketici ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz yenilikçi markamız Bi’Boya var. Kalekim güvencesiyle hayata geçirdiğimiz genç markamız Bi’Boya ile müşterilerimizin yaşam alanlarına renk katıyoruz. Geniş ürün yelpazemize kattığımız son ürün ise, değişen pazar ihtiyaçları doğrultusunda tasarım odaklı geliştirdiğimiz ve Eylül ayında lansmanını yaptığımız yeni markamız Visuelle oldu. Kalekim’in, güçlü köklerinin ve yenilikçi ruhunun birleşimi olan Visuelle’in, dekoratif kaplama sektörüne dinamizm getireceğine inanıyoruz.

Kalekim ürün çeşitleri

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Kalekim olarak, ihracat ve yurt dışı yatırımları bizim için önemli bir noktayı oluşturuyor. Özellikle de 2020 itibariyle şirket toplam cirosunun %29,6’sını oluşturan yurt dışı satışlarımızı önümüzdeki süreçte daha da artırmayı öncelikli stratejik hedef olarak görüyoruz.

Orta Doğu bizim lojistik açından kolaylık sağlamasından dolayı önemli bir pazarımızı oluşturuyor. O bölgede Irak’ta özellikle de Kuzey Irak tarafında güçlüyüz. Güney Irak’ta da görece az olmasına karşın yine etkiniz. Burada da büyüme planımızı, yatırımlarımızı bu
bölge ile birlikte Orta Doğu’ya çevirmiş durumdayız. Bunun yanında ihracat pazarlarımızı artırmak adına attığımız çeşitli adımlar var. Bunlardan bazıları şu anda da devam ediyor. Mersin lokasyonunda ihracat pazarlarına hizmet ettiğimiz bir yatırımımız var. Irak tarafının yanı sıra potansiyel Suriye, Mısır, Libya gibi bölgelerden gelecek kapasitelere karşı bu noktadaki üretim kapasite genişletme faaliyetlerimiz devam ediyor.

Kalekim satış faaliyetleri

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Kalekim firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Kalekim olarak ürettiğimiz ürünlerden, sunduğumuz hizmetlere kadar tüm süreçlerimizde inovasyonu ön planda tutarak, özellikle Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Şirket stratejilerimiz doğrultusunda sadece ürün gamını tamamlayıcı değil, Türkiye’de ilk olabilecek ürünlerin geliştirilmesi de Kalekim Ar-Ge’nin önemli bir stratejisi olarak görülüyor.

2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillenen Kalekim Ar-Ge bölümümüz, sektörünün en donanımlı Ar-Ge laboratuvarlarından birine sahip olup, her biri alanında uzman kişilerden oluşan ekibi ve sahip olduğu toplam 9,5 milyon TL değerindeki teknik ekipman ve altyapısı ile Avrupa standartlarında faaliyet gösteren bir merkez durumundadır. Kalekim Ar-Ge bölümü, 2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillenmiştir. Bu da bölümün, Bakanlığın çeşitli teşviklerinden yararlanmasının önünü açmıştır. Geliştirdiğimiz devlet destekli yenilikçi
projelerin yanı sıra ülkemizin önemli üniversiteleri ile yaptığımız iş birlikleri çerçevesinde; Ar-Ge bölümümüz 2017 yılında 23, 2018 yılında 68, 2019 yılında 53 ve 2020 yılında da 67 adet ürün geliştirme çalışmasını başarıyla tamamlamıştır.

Kalekim’in çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

48 yıldır, insan odaklı yenilikçi ürün ve uygulamalarımız ile sektörümüze öncülük etmeye devam ediyoruz. İnsana ve çevreye saygılı, topluma sürdürülebilir değer katan bir şirket olarak, üretimimizin her aşamasında kaliteden ödün vermeden; müşterilerimize daima en iyi ve en yeniyi sunma hedefiyle çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik yaklaşımı Kale Grubu ve şirketlerinin kurulduğu yıllardan itibaren özümsediği, önceliklendirdiği ve faaliyetleri ile hayata geçirdiği bir bakış açısıdır. Kale Grubu bu bakış açısına Ortak Davasında geçen ‘insana ve çevreye saygılı’ ifadesi ile yer vermiştir. Kalekim stratejilerini desteklemek ve tüm Kale Grubu genelinde ortak bir anlayış oluşturabilmek adına ‘#İyiBakDünyana‘ politikası oluşturuldu. İyi Bak Dünyana politikası ‘Evin Senin Dünyan, Dünya Senin Evin’ sloganı ile anlamlandırılmış, Kale Grubu değerleri ile bütünleştirilmiş ve tüm paydaşları kapsayan bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır.

Bu nedenle Kale Grubunun başlatmış olduğu “İyi Bak Dünyana” hareketi bizlere ışık tutmakta ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak adına yolumuzu aydınlatmaktadır. Sürdürülebilirlik stratejisi ve İyi Bak Dünyana hareketi çerçevesinde Ekonomik, Çevresel ve Sosyal boyutlar bazında Kalekim’in kısa, orta ve uzun vadeli hedef ve eylem planları gözden geçirildi. Hedefler, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Küresel İlkeler Sözleşmesi, Organizasyonel Yaşam Döngüsü, Paydaş gereksinim ve beklentileri, Sektörel öncelikler vb. baz alınarak belirlenmiştir.

Çalışmalarımızın bir takdiri olarak ‘Doğaya Yeşil Bir İz Bırak’ projemizle Eylül ayında VII. İstanbul Karbon E-Zirvesi kapsamında Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından, kimya sektörü kategorisinde 2021 yılı ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülüne, ilki 2019 yılında olmak üzere ikinci kez layık görüldük. Tedarik zincirinde satınalmadan sevkiyata birçok alanda karbon salımını azaltarak, doğaya nefes olmaya çalıştığımız bu proje gibi yeşil dönüşüme yönelik çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecek.

Sürdürülebilirlik adına önceliklerimizi, kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi ve eylem planlarımızı belirledik. Belirlediğimiz öncelikler, hedef ve eylem planları doğrultusunda çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz. Bu sürecin yönetişim mekanizmalarını sürdürülebilirlik boyutları (Ekonomik, Çevresel ve Sosyal) bazında oluşturduk. Yönetişim mekanizmaları içinde Yönetim Sürdürülebilirlik Komitesi, Sürdürülebilirlik Elçileri, Sürdürülebilirlik Organizasyonu, Gönüllüler Platformu, Sürdürülebilirlik Boyutları Bazında Çalışma Grupları vb. yer almaktadır.

Kalekim’in yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için Kalekim’in yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

2021 yılında halk arz sürecimizde sık sık dile getirdiğimiz üzere öncelikli hedefimiz yurt içinde ve yurt dışında daha büyük ve daha güçlü bir Kalekim yaratmak. Bugüne kadar yenilikçi ürün ve uygulamalarımızla öncülük ettiğimiz yapı kimyasalları sektöründe
şimdi de yatırımcılarımızın bize kattığı güç ve enerji ile daha da büyük başarılar için çalışmaya devam ediyoruz. Kalekim’in başarısı doğru yatırım, doğru iş planı, güncel teknolojiler ve yetkin insan kaynağı ile gerçekleşmektedir.

Yurt içi ve yurt dışı yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2016 yılında Kenya’da başladığımız lisanslı üretim projemiz ile yerel bir iş birliği kurarak, lisanslı üretim modelini benimsedik. Bu iş birliği aynı zamanda; şirketimizin Afrika kıtasındaki ilk üretim üssü ve bu iş modelinin ilk örneğini oluşturuyor. Bunun yanında 2019 yılında faaliyete geçen Arnavutluk’un başkenti Tiran’da faaliyete başlattığımız, yıllık 27.300 ton kuru harç kapasitesine sahip fabrikamızda şu anda üretim devam ediyor. Cezayir yatırımız için de bu yıl, yerel bir şirketle %50-50 ortaklık kurarak, ilk adımımızı attık.

Rusya’da ise, faaliyete olan OOO Kalekim şirketimiz altında 2020 yılında depo yatırımı yaparak, pazarlama faaliyetine başladık. Yine bu yıl Fransa’da Kalekim France Şirketimizi kurduk. Son olarak ise yurt dışı yatırımlarımızın ihtiyacı olan konsantre ürünlerin üretimi için Mardin OSB’de bulunan fabrikamıza 23 Milyon TL’lik ek hat yatırımımız oldu. Ayrıca Cezayir’deki, Sarl Ha Building bağlı ortaklığımızın devlet kredi desteği onaylandı.

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler