Perşembe, Nisan 25, 2024

Kimya Sektörü 8. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası’nda Buluştu

 Kimya Sektör Platformu’nun 15-16 Aralık’ta Ankara’da düzenlediği 8. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası’nda sektörün başlıca sorunları tartışıldı ve çözüm yolları arandı. Türkiye ekonomisinin yüksek katma değer üretme potansiyeli ile stratejik sektörleri arasında yer alan kimya sektörü, 40 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığını azaltacak formüllere odaklandı.

2023 yılında 50 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör çözümü; Sanayi-KamuÜniversite işbirliğinin güçlendirilmesi, yüksek katma değerli ve teknolojik ürün üretimine devlet teşviki, sektörel kümelenmenin hızlandırılması ve mesleki eğitimde kalitenin artırılarak sanayinin ihtiyacına yönelik yeni mesleki eğitim metotlarının oluşturulmasında buldu. Şura’nın kapanışında Kimya Sektör Platformu üyeleri Türkiye’nin istikrarı için birlik ve beraberlik mesajı verirken terörü lanetledi.

8. KSP Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası’nda; “Kimya sektöründe uluslararası boyutuyla dış ticaret etkileri”, “Kimya sektöründe yatırım, üretim ve kümelenme modelleri”,

“2023 İşgücü planlaması-Kimya sektöründe Eğitim Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme”, “2017 yılı yatırım bazlı teşvik sisteminin değerlendirilmesi” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise kimya sektörünün ihracatına yönelik bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye’nin ihracatında otomotiv, hazır giyim-konfeksiyon sektörlerinin ardından üçüncü sırada gelen kimya sektörümüzün 2016 yılını yaklaşık 15 milyar dolarlık ihracat ile kapatacağını öngörüyoruz. İhracatımızda petrol fiyatlarının negatif etkisi azalmaya başladı, bunun devam etmesini umuyoruz.

2023 hedefimiz olan 50 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için bu rakamların üzerine çıkmamız lazım. Kimya ihracatımızdaki dolar bazında kilogram başına ihraç fiyatlarına baktığımızda; boyada 1,42; plastik mamüllerde 2,2; kozmetikte 3,74; kauçukta 4,8 dolarken ilaçta 15,3 dolara çıktığını görüyoruz.

Hedefimiz Türkiye ortalamasının üzerinde katma değer üretmek.

Kimya, alt sektörler bazında değişiklik göstermekle birlikte genel olarak yüzde 80 gibi yüksek oranda ithalata bağımlı bir sektör görünümünde. Ar-Ge yatırımları ile katma değeri yüksek ürünler üreterek bu dezavantajı ortadan kaldırabilir ve ihracatımızı hedeflediğimiz rakamlara ulaştırabiliriz”.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler