Salı, Mart 19, 2024

PAÇULİ NEDİR? NAM-I DİĞER TEFÂRİK

Mistik kokusundan istifade edilen bitkilerden biri, halk arasında oldukça meşhur olan tefârik, Paçuli adıyla bilinir ve Lamiaceae familyasından ‘Pogostemon Cablin‘ olarak da adlandırılmaktadır. Paçuli ismi Hindistan’dan gelmektedir. “patch” yaprak “ilia” yeşil kelimelerinden türetilmiştir.

İngilizce ve Almancada ‘Patchouli’ ismiyle bilinir. Patchouli Güneydoğu Asya ülkesi olan Filipinler’deki botanikçiler tarafından 1845’te tanımlanmıştır.

paçuli

Bugün kokusuna artan ilgiden dolayı Asya’nın tropikal iklimlerinin hakim olduğu bölgelerde; yoğunlukla Çin, Endonezya Adaları, Hindistan, Malezya, Tayland, Tayvan, Vietnam ve Güney Amerika civarlarında yaygın şekilde yetiştirilmeye başlanmıştır [3].

Meşhur Hint mürekkebinin kokusunu da bu bitki verir. Batı dünyasına ilk gelişi 1800’lü yıllara kadar uzanır. Eskiden Çinliler, Japonlar ve Araplar bu kokunun bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellediğine inanırlardı. Paçuli (tefârik) yaprakları, üretilen malların uzun süren nakliye sürelerinde zararlı böceklerden korunması amacıyla kullanılırdı.

Tefârik esansiyel yağının sağlığa olan faydaları yağın antidepresan, antiflojistik, antiseptik, afrodizyak, kanamayı durdurucu, yaraların çabuk kabuk bağlamasını sağlayıcı, idrar sökücü, ateş düşürücü, mantar öldürücü, böcek öldürücü ve yatıştırıcı özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Paçuli esansiyel yağı sivilce, egzama, iltihaplı, çatlak, çatlamış ve tahriş olmuş cilt gibi cilt problemlerinde tropik bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Hücre gençleştiricisi olarak bilinir, yaraların ve izlerin iyileşmesinde yardımcıdır. Paçuli yağı duygular üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir ve kötü ruh halinden kurtulmaya yardımcı olur. Zekâyı keskinleştirir.

Paçuli yağının bir diğer kullanım alanı esans sektörüdür. Paçuli yağı, birçok ünlü parfüm tasarımının bir bileşeni olarak tamamlayıcı bir nota ve sabitleyici olarak kullanılır. Tasarımın içerdiği uçucu moleküllerin buharlaştırmasını dengeleyerek uzun süre kokmasını sağlar [4]. Bu özelliklerinde dolayı günümüzde bilindik parfüm tasarımlarının çoğunda parfümörler tarafından tercih edilmektedir.

Paçuli yağının kullanıldığı bazı bilindik parfümler ise Patchouli Absolue (Tom Ford), Rush (Gucci), Patchouli Impérial (Christian Dior), Euphoria Women (Calvin Klein), Portrait of a Lady (Frederic Malle), Angel (Thierry Mugler)’ dir.

‘Paçuli’ yağı, bitki yapraklarının kurutulduktan sonra su buharı distilasyonu ile su üzerinde biriken yağların toplanması ile elde edilir. Elde edilen Paçuli yağının zengin Misk-tatlı, güçlü baharatlı ve otsu bir kokusu vardır. Verim genellikle %2 civarındadır ve elde edilen yüksek viskoziteli yağ genellikle açık sarı ile koyu kahverengi arasında değişen renklere sahiptir [1].

Ana kimyasal bileşenleri ise b-patchoulene, guaiene, caryophyllene, pacoulene, seychellene, bulnesene, norpatchoulenol, pachouli alkol ve pogostoldür.

 

Bir parfümörün esans tasarımı yaparken aynı bir Maestro’nun orkestrasındaki enstrümanları seçtiği gibi, hammaddelerden bir karışım oluşturduğunu ve bu oluşumu ince hesaplarla kurguladığını biliyoruz.

Son yıllarda müşteriyi içeri davet eden, esansların mutfağını dışa vurmaktan çekinmeyen sektör, hem paçuli gibi doğanın sunduğu natürel yağlardan hem de sentetik alternatiflerden faydalanıyor. Parfümör’ün ana görevi ise bu notaları kendi müzikalinde kullanmak oluyor.

Gülçiçek Ar-Ge merkezi olarak bir parfümörün elindeki enstrümanların (hammaddelerin) sayısını artırmak için natürel yağların distilasyon sistem ve yöntemlerini değiştirerek sonuçta elde edilen maddelerin koku özelliklerini değiştirip parfümlerin müzikallerine farklı bir bakış açısı kazandırıyoruz.

Çıktığımız bu yolda ilk olarak bize deneyim kazandıracağını düşündüğümüz eşsiz özelliklere sahip olan Tefarik (paçuli) yağı ile başladık. Tefarik yağını eşsiz kılan en önemli bileşeni hiç şüphesiz ismini Tefarik yağından alan Tefarik alkolüdür.

Paçuli yağındaki Paçuli alkol oranı ise yetiştiği yöreye ve mevsimsel değişiklere bağlı olarak %26-44 arası değişmektedir. Paçuli alkol oranı yüksek olan Paçuli yağının kullanıldığı formüllerde esanslarda ulaşılan notalar fark edilmiş ve Gülçiçek Ar-Ge Merkezi olarak son üretilecek koku özellikleri üzerinde farklılık yaratacak çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

MG Gülçiçek olarak doğanın sunduğu paçuli notalarını, içlerinde bulunan hammaddelerin oranını değiştirerek kendi özel notalarımızı oluşturmayı başardık. Paçuli yağında bulunan %26-44 arasındaki paçuli alkolünü, Gülçiçek Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen fraksiyonlu distilasyon yöntemiyle maksimum doygunluğu olan %70 seviyesine kadar çıkararak farklı bir paçuli yağı türü elde ediyoruz. Bunu daha da öteye taşıyarak %95 ve %99,9 saflığa ulaşarak kendi hammadde portföyümüzü geliştirdik.

Yükselen saflıklarda, rengi, kokusu ve diğer fiziksel özellikleriyle bir adım öne çıkan bu eşsiz ham madde, kullanıldığı formülasyonlarda essiz bir notaya ulaşarak MG Gülçiçek imzasını bariz şekilde hissettiriyor.

Aydın Alemdar – Ar-Ge Merkezi Müdürü / MG Gülçiçek

Referanslar 
1. Bhatti GR, Ingrouille M. (1997) Systematics of Pogostemon (Labiatae). Bulletin of the Natural History Museum London (Botany), 27, 77-147.
2. Heng H. (1978) Labiatae. In Flora Malesiana. Van Steenis CGGJ (Ed.). Sijthoff & Noordhoff, the Netherlands, Series-1, 8, 351-356.
3. Heri Septya Kusuma and Mahfud Mahfud ‘The extraction of essential oils from patchouli leaves (Pogostemon cablin Benth) using a microwave air-hydrodistillation method as a new green technique’ RSC Adv., 2017, 7, 1336
4. Van Beek TA, Joulain D. The essential oil of patchouli, Pogostemon cablin: A review. Flavour Fragr J. 2017;1–45. https://doi.org/10.1002/ffj.3418

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler