Pazar, Nisan 28, 2024

Plastik Atıkların Geri Dönüşümü

Plastik Geri Dönüşümü

Günümüzde geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik sıkça duyduğumuz iki olgu olarak karşımıza çıkıyor. Cam, Kâğıt, Alüminyum, Plastik, Pil, Motor yağı, Akümülatörler, Beton, Organik atıklar, Elektronik atıklar, Demir, Tekstil, Ahşap, Metal ve Solvent Bazlı Atıklar günümüzde geri dönüştürülebilenler arasında sayılabilir.

Bu malzemeler günden güne daha fazla geri dönüşüme kazandırılarak hem hammadde ihtiyacını karşılıyor hem de çevreye ve canlılara duyarlı sürdürülebilir bir üretim vadediyor. Modern dünyada tüketim alışkanlıkları ve alışveriş eğilimleri giderek değişime uğruyor. Artık ülkeler kullan, dönüştür ve tekrar kullan anlayışını benimsiyor.

Bu minvalde tüketiciler de çevreye duyarlı ve geri dönüştürülmüş ürünleri tercih ediyor. Firmalar ise kullandıkları malzemeleri orijinalden farkı olmayan, dönüştürülmüş doğaya saygılı ürünlere yönlendiriyor.

Böylece hem ekonomiye hem de sürdürülebilir çevreye sağlanan katkı giderek artıyor. Değişen teknolojinin ve bilinç düzeyinin etkisiyle kapsamını giderek genişleten geri dönüşüm meselesinin alt başlıklarından biri de plastik atıkların geri dönüşümüdür.

Plastiklerin doğada uzun süre kalarak çevre kirliliğindeki ciddi tehlikelerden biri olması ve dünya plastik tüketiminin giderek artması, bu maddelerin geri dönüşümü hakkında düşünmeyi ve daha da ötesi çözüm yolları aramayı gerektiriyor.

plastik

Elbette plastiği hayatımızdan tamamen çıkarmak pek mümkün değil. Ancak geri dönüştürerek kullanmayı ne kadar yaygınlaştırırsak gelecek için o kadar iyi olacaktır. Çünkü plastik, çöpe atıldığında çürümez, paslanmaz, çözünmez ve bozulmaz bir yapıdadır.

Suyu ve toprağı kirletmesinin yanında yıllarca doğada birikerek sudaki canlılara zarar vermekte hatta ölümlerine bile neden olabilmektedir. Bu nedenle, doğada biriken bu plastiklerin bertaraf edilmesi gerekmektedir.

Plastik ve Plastik gibi değerlendirilebilir atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilmektedir. Bu atıkların birtakım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulması ise plastik geri dönüşümü olarak tanımlanmaktadır.

Hayatımızın her alanında yer alan ve yaşamı oldukça kolaylaştıran bu maddenin geri dönüştürülebilmesi için bazı işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu işlemler sırasıyla; Plastiğin Kesimi ve Kırılması, Plastiğin Yıkanma ve Kurutulması ve Plastiğin Besleme Kazanına Transferidir.

Geri dönüşümün yaygınlaşması ve doğru yönetimi ile ülke ekonomisine katkı sağladığı da yapılan incelemelerle ortaya çıkmış bir gerçektir. Geri dönüşümün katkı sağladığı alanlara enerji tasarrufu, ekonomiye katkı, gelecek için yatırım sayılabileceği gibi plastiğin geri dönüştürülmesinden elde edilen bazı ürünler ise şunlardır:

Sera Örtüsü, Otomotiv Sektöründe Plastik Torba, Marley, Pis Su Borusu, Elyaf ve Dolgu Malzemesi, Araba Yedek Parçası Yapımında, Deterjan Şişeleri, Çöp Kutuları ve Benzeri Ürünler, Yağmur Suyu ve Atık Su Boruları, Çeşitli Plastik Dolgu Malzemeleri, Çeşitli Plastik Oyuncak ve Kırtasiye Malzemeleri.

plastik

Tüm bunlar düşünüldüğünde; plastiğin yaşamın her
alanına kolaylaştırıcı katkısı da göz ardı edilmeden atıkların geri dönüşümü, tekrar kullanımı noktasında bilinçlenmek ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak adına hem toplumsal hem bireysel çalışmaların yapılması dünyamız için önem taşımaktadır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler