Cuma, Nisan 26, 2024

Poliaspartik Reçineler

Poliaspartik Reçineler

Endüstrinin ve ürün çeşitliliğinin artması ile kullanılan malzemeler için koruyucu katman oluşturacak materyal ihtiyacı oluşmuştur. Bu ihtiyaca yönelik, gelişen teknoloji ile üretilen malzemeler de gelişmiş ve çeşitlenmiştir.

Poliüre ile kaplama teknolojisi 1970’lere dayanmaktadır ve günümüze kadar uygulama alanı genişlemeye devam etmiştir. Bu kaplama, hızlı kürlenme, reaksiyon süresi, yüzeye tutunma performansı, yüksek film oluşumu ve solventsiz olması ile kaplama endüstrisinde avantaj sağlar.

Poliüreler, izosiyonat ve aminlerin katılım reaksiyonuyla kolayca sentezlenebilmesine
karşın, verdiği reaksiyonların hızlı gerçekleşmesi nedeniyle özel ekipmanlar ve çalışma parametreleri gerektirir [1, 2]. Bu nedenle, kaplama sektöründe gelecek vaat eden bu ürünü geliştirmek adına çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Poliaspartik reçinelerin temeli olan poliaspartik esterler zincir genişletici ikincil diamin olarak adlandırılırlar. Üstelik uzun zincir diamin ile maleatın vermiş olduğu Michael katılım reaksiyonu ile üretilirler (Şekil1). Ayrıca bu reçineler ileriki aşamada izosiyonat ile tepkimeye girebilirler [3, 4].

Günümüzde, poliaspartik ester poliüre (alifatik poliüre) üretim ve kullanımı sağlamış olduğu yüksek mekanik özellikleri, korozyonu önlemesi, solventsiz olması, yüksek UV direnci, hava şartlarına dayanımı, mükemmel yapışma ve esneklik özellikleri sayesinde kaplama
endüstrisinde hemen hemen her alanda kendine yer bulabilmektedir (Şekil 2) [1, 3, 5, 6]. Ayrıca, poliaspartik reçineler yeni nesil alifatik poliüre olarak adlandırılırlar. Bu iki komponentli poliaspartik ürün polimerizasyon yöntemiyle üretilir.

Poliaspartik Reçineler
Şekil 1. Poliaspartik ester üretim reaksiyonu.
Poliaspartik
Şekil 2. Poliaspartik ürün sentez reaksiyonu.

İzel Kimya’nın yüksek teknolojiye sahip Ar-Ge laboratuvarlarında geliştirilen poliaspartik reçineler; IZASP 14, IZASP 15, IZASP 151 ve IZASP 285’tir. Bu ürünlerden, IZASP 15’in solvent ile inceltilmesiyle elde edilen IZASP 151, çözücü içeren tek poliaspartik reçinedir.
Üretimi gerçekleştirilen reçinelerin özellikleri Tablo 1’de yer almaktadır.

Tablo 1. Poliaspartik reçineler ve özellikleri.

reçineler

Bu poliaspartik reçineler genel olarak dış cephe kaplamaları, yüzme havuzları ve mobilyalar, çatılar ve garajlar, rüzgar enerji santralleri, iç-dış boru kaplamaları, endüstriyel kaplamalar, uçak hangarları, alışveriş merkezleri, hastaneler ve havaalanlarının zeminlerinde
kullanılırlar. Buna ek olarak, bahsedilen diğer avantajların yanı sıra poliaspartik reçineler, kolay uygulanabilirlikleri ve uzun kap ömürleriyle çok tercih edilen reçine türleridir.

Alptekin Varol 
Satış ve Pazarlama Müdürü
İzel Kimya

Beyza Uçar
Yurt içi Satış ve Pazarlama Uzmanı
İzel Kimya

Referanslar 
1. Liu, X.P. and T.L. Zheng, The Synthesis of a Polyaspartic Acid Ester and Development of the Coatings, in MATERIALS RESEARCH AND
APPLICATIONS, PTS 1-3. 2014. p. 165-170.
2. Yang, H., et al., Superstrong Adhesive of Isocyanate-Free Polyurea with a Branched Structure. ACS Applied Polymer Materials, 2021.
3(3): p. 1638-1651.
3. Lu, P., et al., Novel Polyaspartic Ester Polyureas Based on Flexible Polyaspartic Ester, in NEW AND ADVANCED MATERIALS, PTS 1 AND 2.
2011. p. 1294-1298.
4. Froidevaux, V., et al., Biobased Amines: From Synthesis to Polymers; Present and Future. Chemical Reviews, 2016. 116(22): p. 14181-
14224.
5. Feng, J., et al., Research on the formula of polyaspartic ester polyurea concrete coating and its application, in APPLIED MATERIALS AND
TECHNOLOGIES FOR MODERN MANUFACTURING, PTS 1-4. 2013. p. 1159-+.
6. Yang, L. and P. Lu, Performance of Polyaspartic Ester Polyurea in Marine Engineering Protection, in MECHANICAL, MATERIALS AND
MANUFACTURING ENGINEERING, PTS 1-3. 2011. p. 1533-+.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler