Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Dijital Fabrika, Siemens ve Proses Endüstrileri

Siemens Dijital Fabrika ve Proses Endüstrileri ve Sürücüler Divizyonları Yöneticisi Kerim Oal Siemens’in Endüstri 4.0 alanındaki çalışmaları hakkında ve Endüstri 4.0’ın hayatımıza katacağı yenilikler ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Endüstri 4.0 ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Endüstri 4.0 kavramı hangi sektörleri ve hayatımızda neleri değiştirecek?

Teknolojinin hayatımızı ne kadar değiştirdiğini ve yaşamımızı ne kadar kolaylaştırdığını fark ettiğimiz şu günlerde, Endüstri 4.0 kavramı da üretimde bizlere oldukça büyük fayda sağlıyor.

4. Sanayi Devrimi olarak adlandırdığımız Endüstri 4.0 ile birlikte endüstride de oldukça büyük kolaylıklar ve yeniliklerin hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz.

Tüm birimlerin birbiriyle haberleşmesi ve büyük verilere gerçek zamanlı ulaşılabilmesini hedefleyen Endüstri 4.0 sayesinde pazar gereksinimleri hızlı, esnek ve verimli bir hale gelecek.

İlk olarak Almanya’daki Hannover Fuarı’nda dünyaya tanıtılan Endüstri 4.0 ile birlikte sadece bir üretim hattı veya bir faaliyet değil, şirketlerin tüm çalışma süreçleri dijitalleşme sürecine girecek. ‘IoT’ olarak adlandırdığımız ‘Nesnelerin İnterneti’ konsepti ise Endüstri 4.0 ile birlikte hayatımıza giren üretim ortamlarımızı daha akıllı hale getiren bir kavram.

Nesnelerin İnterneti ile birlikte üretimi karmaşık olan ürünlerin daha kısa sürede ve yüksek kalitede üretilmesi sağlanıyor. Bu kavramla yaratılan geniş iletişim ağı sayesinde gerçek ve sanal dünyalar arasındaki sınırın kalkması hedefleniyor.

Üretimle ilgili tüm sektörlerle Endüstri 4.0’ın süreçleri kolaylaştırabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle otomotiv sektörü Endüstri 4.0 gelişmelerine en hızlı adapte olan sektörlerin başında yer alıyor.

Endüstri 4.0’ın sağladığı şeffaflık ve uzaktan kontrol imkanları sayesinde sektörlerin ihtiyaçlarına kolaylıkla çözüm sağlanabilecek. Tasarım, planlama ve üretime kadar tüm süreçler böylelikle kolaylıkla yürütülebilecek.

Siemens olarak Endüstri 4.0’ı nasıl değerlendiriyorsunuz? Endüstri 4.0 için yaptığınız çalışmalar ve gelecekte gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz projeleriniz nelerdir?

Siemens olarak Endüstri 4.0’ı ‘Yaşam için üretim, gelecek için teknoloji’ çerçevesinde değerlendiriyor, kendi üretim süreçlerimizle birlikte dünyadaki tüm endüstriyel kuruluşların süreçlerini de iyileştirmeye odaklanıyoruz.

Endüstri 4.0 ile birlikte sadece bir üretim hattı veya bir faaliyet değil, şirketlerin tüm çalışma süreçleri dijitalleşme sürecine girecek.

Endüstri 4.0 kapsamında ortaya çıkan en önemli kavramlardan bir tanesi de ‘Akıllı Fabrikalar’. Siemens’in geliştirdiği ‘Dijital Fabrikalar’ kavramını da akıllı fabrikalara örnek olarak verebiliriz. Fabrikaların kurulmadan önceki tüm bileşenleri bilgisayar ortamında uygun  yazılımlarla tasarlanarak, fabrikanın dijital bir ikizi yaratılıyor.

Bu sayede çalıştırılan fabrikanın tüm üretim süreçleri gözden geçirilecek fabrikanın kendisi ortada yokken çalışma sistemi öğreniliyor.

En iyi çalışma sisteminin kurulması için de gerekli önlemler alınabiliyor.Siemens olarak ayrıca Endüstri 4.0’ın anlaşılması için bu konuda Türkiye’ye rehber olmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2014 yılında Türkiye’de bu konuda düzenlenen ilk basın toplantısını düzenledik.

Bu konuda düzenlenen 150’ye kadar etkinlikte yer alarak 25.000 civarında sanayiciye de konu hakkında detaylı bilgileri aktardık. Ayrıca, Türkiye’deki ilk Türkçe kaynak olarak nitelendirilebilecek Endüstri 4.0 kitapçığı ile daha geniş kitlelere ulaştık.

Ana sponsorluğunu üstlendiğimiz Endüstri 4.0 platformuyla birlikte daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Her gün yaklaşık olarak 1500 kişi tarafından ziyaret edilen sitede, geçtiğimiz yıl 900.000 sayfa okundu.

Endüstri 4.0 bağlamında ürünleriniz ve sistemleriniz nelerdir?

Siemens’in akıllı fabrikaları olarak nitelendirdiğimiz dijital fabrika larda kullandığımız ileri teknolojiler sayesinde, en karmaşık üretim süreçlerini sanal ortamlarda canlandırarak, müşterilerimizin isteklerine göre hızlı uyarlanabilecek tesisler tasarlayabiliyoruz.

Dijital Kurumsal Platform adını verdiğimiz PLM (Product Lifecycle Management) ve TIA (Totally Integrated Automation) yazılımlarımız yeni ürünleri sanal bir ortamda geliştirmeyi ve optimize etmeyi mümkün kılıyor.

Örnek olarak, NASA’nın JetTahrik Laboratuvarı ve Maserati Ghibli fabrikalarında PLM yazılımlarının kullanıldığını söyleyebiliriz. TIA konseptimizle de tüm otomasyon bileşenleri verimli olarak çalışarak, mühendislik maliyetlerinin yüzde %30 varan oranlarda düşüyor.

Ayrıca, Endüstri 4.0’ın tüm özelliklerinin sergilendiği ‘Dijital Fabrika’ olan Almanya’daki ödüllü Amberg fabrikasını örnek olarak gösterebiliriz.

Fabrikamızda kullanılan 1000 çeşitten fazlaSimatic programlanabilir akıllı kontrol cihazı PLC sayesinde 24 saat içerisinde tüm dünya genelinde 60.000’e yakın müşteriye ürün tedariki sağlayabiliyoruz.

Fabrikada her yıl endüstriyel kontrol teknolojisine yönelik ürettiğimiz Simatic ürününde yaklaşık 12 milyon adet üretiyoruz, bu da 230 iş gününde saniyede 1 ürün üretilmesi anlamına geliyor.

Siemens olarak Endüstri 4.0’ı ‘Yaşam için üretim, gelecek için teknoloji’ çerçevesinde değerlendiriyor, kendi üretim süreçlerimizle birlikte dünyadaki tüm endüstriyel kuruluşların süreçlerini de iyileştirmeye odaklanıyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler