Cuma, Nisan 26, 2024

Silanlar ve Silikon Yağları

Silanlar ve Silikon Yağları

Silanlar, ürünün yapışkanlığını iyileştirmek için sızdırmazlık maddelerinde ve yapıştırıcılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Mastiklerin genellikle ikili bir amacı vardır, su, hava ve kimyasalların uygulandığı bölgeden geçişini engeller ve bazı durumlarda yapıştırıcı görevi de görürler. Silanlar metal, cam, seramik ve diğer yüzeylerde dayanıklı bağlar oluşturabilir. Bu nedenle, bu tip dolgu macunları, havacılık, otomotiv ve inşaat dahil olmak üzere bir dizi endüstride kullanılmaktadır.

Bir silan birleştirme maddesi, bir yapışma arttırıcı olarak hareket etmek için dolgu macunu veya yapıştırıcı ile alt tabaka arasındaki arayüzde işlev görecektir. Silanlar, bir yapışkan formülasyona karıştırılabilir veya substratlar üzerinde astar olarak kullanılabilir. Yapıştırıcı formülasyonuna eklendiğinde silan, yapıştırıcı/sızdırmazlık maddesi ve bağlantı yüzeyi arasındaki fazlar arası bölgeye göç edecek kadar serbest olmalıdır. Silanın yapısı ve reaktivitesi, silanın yer değiştirme kabiliyetini etkileyecektir. Genellikle bir uygulama için en
iyi performans gösteren silanı ampirik olarak seçmek için birden fazla silan değerlendirilir. Yapışmayı arttırmanın en etkili yolu, yüzeye bir astar olarak silan uygulamak ve ardından yapıştırıcı/yalıtkan uygulamaktır. Bu şekilde silan, yüzeyde ve dolayısıyla polimer ile
alt-tabaka arasındaki yapışmayı artırabileceği arayüzde olacaktır. Silan primerleri genellikle alkol veya su/ alkol çözücü içinde silanın yüzde 0,5 ila 5 seyreltik çözeltileridir. Alt tabaka üzerine sürülür veya püskürtülür, ardından solventin buharlaşmasına izin verilir.

Silanın Özellikleri Nedir?

Silan özellikleri nedir sorusu kimyasal maddelerle ilgili ayrıca detaylı incelenebilecek bir konudur. İş alanında yaygın görülen, dikkat çekici özelliklere bakıldığında şu sıralama yapılabilir:
* Karışım halinde kullanılan silan yüksek saflıktadır.
* Sıvı katkı ajanlar kategorisinde görülebilmektedir. Bağlayıcı ajan olarak da nitelendirilmektedir.
* Etken madde içeriğinin oranı son derece yüksektir. Türlü maddeleri bir arada bağdaştırma özelliği dikkat çekmektedir.
* Mekanik, ısıl direnç, kimyasal özellikleri bakımından avantaj sağlamaktadır.

Silanlar ve Silikon Yağları

Silanın Kullanım Alanları Nedir?

Silan kullanım alanları yaygın şekilde yapıştırıcı odaklıdır. Ancak daha birçok ürünle beraber doğrudan kullanılabilmektedir.

Silanın Faydaları Nedir?

Silan faydaları genel özelliklerine ek olarak değerlendirilebilmektedir. Kullanımdan pratik olarak elde edilen faydalar, ürüne detaylı katkılar vs. bu anlamda değerlendirilebilir.

Sıvı Formda Olması

Silan kullanımının sıvı formda olması kalıplar halinde uygun uçlara göre dökülmesini sağlamaktadır.

Güçlü Bağlar Oluşturması

Kimyasal maddelerin her biri farklı özellikte olduğu için birbiriyle etkileşim türleri değişebilmektedir. Çoğu zaman uyumsuz olan bu durum bazı maddelerle uyumlu hale getirilebilmektedir. Silan maddesi reaksiyona girdiği anda farklı maddelerin uygun bir şekilde bütünleşmesine olanak tanımaktadır. Karışım maddesi kendi olduğu için bir nevi düzenleyici gibi düşünülebilmektedir.

Aşınma Dayanımı Sağlar

Aşınma dayanımı dış veya iç alanlarda süreç içerisinde son derece önemlidir. Oluşturulan bir yüzeyin sorunsuz uzun senelerce kullanımını silanlarla sağlamak mümkündür.

Kullanılan diğer maddelerin dayanıklılığını çoğaltıcı etkisi bulunmaktadır. İçeriğindeki kimyasal bileşenler nedeniyle önemlidir.

Elastomerle Uygun bir Kullanım

Reçine ve elastomer maddelerle uygun kullanımı olan silan, üretim sürecinde epey kolaylık sağlamaktadır.

Isı Direnci Yüksekliği

Yüzeylerin maruz kalacağı yüksek ısıya karşı dirençli bir ürün kullanmak için silan kullanımı idealdir. Kalıcı bir ısı direnci çoğu alanda fiziksel avantaj sağlar. Stabil ısıyı sürdüren bir özelliği vardır.

Zararlı Işınlara Direnci Artırır

Silan maddesi güneş ışını ve elektronik aletlerden gelen zararlı maddelerin etkisini azaltabilmektedir. Maddenin bu etkenlere karşı direncini artırıcı bir özelliktedir.

Sertleşme Sürecini Hızlandırır

Kimyasal maddelerin yüzeyde kullanımında sertleşme süresinin hız kazanması ekonomik ve pratik bir tasarruf olacaktır. Yüzey özelliklerinin zarar görmeden hızlı sertleşmesi kürleşme olarak da tanımlanmaktadır.

Su İtici Özelliği Bakımından Silan Nedir?

Su itici özellik açısından değerlendirildiğinde beton içinde, duvardaki yüzeye çıkacak olan suyun iticiliğini sağlamaktadır. Yağmur, nem, dışarıdan gelen diğer etkenler, bina içerisindeki faktörlere karşı su iticilik görsel açıdan avantaj demektir. Ürünün kendine has
özelliklerinin kazanılmasını da sağlayan çözümlerle avantajlı uygulamalar sunar.

Silan Renkleri Nelerdir?

Silan şeffaf yapıda kullanılabilmektedir. Ekleneceği malzemenin yapısına göre değişken bir durum bulunmaktadır.

 Silan Renkleri Nelerdir?

Silikon Yağları

En yaygın silikon yağları, kolayca kayan ve birbiri üzerinden aşan spiral zincirler halinde yönlendirilen doğrusal polisiloksan bileşikleridir. Silikon yağlar, aşırı sıcaklıklarda mükemmel termal kararlılık ve esnek ve akışkan formlar sunar. Polidimetilsiloksan, yapılan baskın silikon polimeridir, ancak siloksan polimere bazı durumlarda özel özellikler veya reaktivite sunabilen diğer organik gruplar (fenil, vinil, epoksit veya amino) eklenebilir.

Silikon Yağı Moleküler Yapısı

Silikon yağlarının ve diğer siloksan polimerlerinin tekrar eden omurgası, değişen silikon ve oksijen atomlarından oluşur. Silikon yağları, her bir silikon atomunun aynı zamanda çoğunlukla metil grupları olan iki karbon bazlı ikame ediciye sahip olduğu, doğrusal tekrar eden silikon ve oksijen zincirlerinden oluşur. Silikon yağları, bir polimerizasyon derecesine, başka bir deyişle, bir polimer zincirinde birkaç birimden birkaç bin birime kadar değişen, tekrar eden siloksan gruplarının ortalama sayısına sahip olabilir. Metil gruplarının küçük bir bölümünün fenil grupları veya amino fonksiyonel gruplarıyla değiştirilmesi, siloksan polimerlerinin diğer malzemelerle nasıl etkileştiğini değiştirebilir. Siloksan polimerlerine reaktif organik grupların eklenmesi, siloksan polimerlerinin çeşitli tipteki organik polimerlere entegre edilmesine de izin verebilir, bu da standart organik polimerlerle karşılaştırıldığında bazı benzersiz özelliklerle sonuçlanabilir.

Silikon Yağlarının Genel Özellikleri | Avantajları Nelerdir?

Sıkça tercih edilen silikon yağlarının genel özellikleri ve bazı avantajları aşağıdaki gibidir:
* Ortamlara dayanıklı özellikleri vardır. Dış etkenlerin özelliklerine karşı türlü durumlarda az etkilenen bir özelliğe sahiptir. Ozon, oksijen, ışık faktörlerinden minimum düzeyde etkilenmektedir.

* Mükemmel di-elektriksel özellikleri bulunmaktadır. Di-elektriksel özellikler demek, kimyasal maddenin içeriği bakımından elektrik yalıtımını diğer bileşenlere zarar vermeksizin oluşturmak demektir. Elektrik akımının geçemeyeceği ürünler için ideal bir kullanım sunan malzeme olarak düşünülebilir.
* Yüzeydeki suyu itici bir özelliği bulunmaktadır. Örneğin mutfak banyo malzemelerinin kenar kısımlarına silikon yağları enjekte edildiğinde su geçirgenliği azalmaktadır. Banyoda bu işlem sayesinde aşağı kata vs. su kaçakları engellenmiş olacaktır. Mutfak lavabosunda kenar bölümlere silikon yağı eklenince benzer etki yapmaktadır.
* Silikon yağı kendi şekil özellikleri bakımından ilk başta hafif sıvı, ardından katılaşarak geçirmez özellikler kazanmaktadır. Yayılımı başlangıç aşamasındaki uygulama şekillerine göre değerlendirilmelidir.
* Sıvı haldeki bir silikon yağı döküleceğinde sivri ucu veya sizin seçtiğiniz bir uçla istenen şekli alacaktır. Kolayca kenar bölümlere uygulama yapabilirsiniz. Düzenli akımı sağlayacak bir uç kullanarak eşit bir şekilde işlem yapılabilmektedir.

Otomotivde Su Geçirmezlik

Otomotiv alanında kullanılan silikon yağları su geçmemesi gereken alanlar için önemlidir. Araçların türlü bölümlerine uyarlanan şekilde, genellikle üst kısımlarında silikon yüzeye rastlanabilmektedir. Ön cam kenarlarında özel silikon yağlarının kullanımı suyun
geçmesini engelleyen kritik bir konudur.

Elektriksel Kullanımda Silikon Yağı

Silikon yağı kullanımında elektriksel açıdan avantaj sağlanabilmektedir. İletken, yalıtkan özellikleri bulunan silikon yağ verimi yüksek bir ürün serisi anlamına gelebilmektedir.

Sertaç Güler
Teknik Satış Müdürü
Boyss Petrokimya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler