Cumartesi, Nisan 20, 2024

Sprey Poliüretan Poliüre Derneği’ Kurucu Genel Başkanı Dr. Yalçın Yıldız

Sprey Poliüretan Poliüre Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı Sayın Dr. Yalçın Yıldız ile derneklerinin kuruluş süreci ve çalışmaları hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sprey Poliüretan Poliüre

Yalçın Bey, okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1974 İstanbul doğumluyum aslen Trabzonluyum. Lisans, yüksek lisans eğitimlerimi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Doktora eğitimimi İTÜ Polimer Bilimi ve Teknolojisi (PST) bölümünde tamamladım.

Üniversite hayatım boyunca polimer kimyası ve poliüretanlar üzerine çalışmalar yaptım ve bu konularda 5 tane uluslararası, 1 tane ulusal çalışmam yayınlandı ve 5 farklı ulusal ve uluslararası sempozyumda da sunumlarım oldu.

1993 yılında kendi işimizle iş hayatına başladım. Doktora eğitimim sırasında, ilk önce plastik sektöründe profesyonel iş hayatına başladım. Kısa bir süre sonra da poliüretan sektörüne girdim.

Sektörde itibarı olan 3 farklı firmada çalıştım ve bu firmalarda Poliüretan grubunun kurulmasında yer aldım. Ar-Ge, üretim, kalite-kontrol ve satış-pazarlama birimlerinin yöneticiliğini yaptım.

2017 yılında Sayın Nafiz Coşkun Bey ile birlikte Aktif Poliüretan Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurduk ve üretici olarak sektöre hizmet vermeye devam ediyoruz.

Evli ve iki çocuk babasıyım.

Sprey Poliüretan Poliüre Derneği’nin kuruluş sürecinden bahseder misiniz?

2005 yılından bu yana poliüretan sektöründe faaliyet gösteriyorum. Sektörümüz her geçen gün büyümekte ve doğal olarak bu büyüme ile birlikte sektörel anlamda sorunlarımız ve sıkıntılarımız da artmaktadır. Daha önce birkaç defa sektörümüzle ilgili dernek kuruluşu için adımlar atıldı ama maalesef daha ileriye gidemedik.

2018 yılına geldiğimizde sektördeki problemlerin artması üzerine artık bir derneğimizin olması gerektiğine kesin karar verdik. Sayın Mustafa Kavlak beyefendi ile sosyal medyada derneğimizin ilk adımlarını attık ve sektörümüzün eski ve önde gelen firmaları ile bir araya gelerek Yönetim Kurulumuzu oluşturduk.

Sonrasında sektördeki tüm uygulama firmaları, hammadde üreticileri ve makine üreticileri ile yaptığımız istişareler neticesinde 7 Nisan 2018 tarihinde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirerek derneğimizin ilk adımını attık ve kuruluşumuzu gerçekleştirdik.

Sprey Poliüretan Poliüre Derneği’nin amaç ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bilindiği gibi sektör olarak ısı, su, ses izolasyonu sektörlerine hizmet vermekteyiz. Kullandığımız poliüretan köpükler ve poliüre bu konuda kullanılan ürünlere kıyasla çok daha yüksek performansa ve uzun ömre sahiptir.

Ancak ülkemizde maalesef hakkettiği itibarı göremiyor. Bunun sebepleri olarak da hem alternatif ürünlerle arasındaki fiyat farklılığı, tanıtım eksikliği, yanlış uygulamalar ve doğru malzemelerin doğru alanlarda kullanılmamasını sayabiliriz.

Dernek olarak amacımız, poliüretan köpük ve poliüre’nin, resmi kurumlar (Toki, emlak, konut, bayındırlık vb.), özel sektör, belediyeler ve özellikle mimarlar ve mühendisler tarafından bilinirliliğini artırmaktır.

Günümüzde birçok projede halen 30-40 yıl öncesinin teknolojileri ile izolasyon uygulamaları yapılmakta ve bu projelerde problemler çıkmaktadır. Dolayısıyla tekrar izolasyon yapılması gerekmektedir. Günümüzde enerjinin çok değerli olması nedeniyle izolasyon uygulamaları çok önem kazanmıştır.

Burada önemli olan doğru izolasyon malzemesi kullanımı ve daha uzun ömürlü izolasyon yapmaktır. Halen Türkiye’de birçok belediyede poliüretan köpük izolasyon malzemesi olarak kabul edilmemekte ve projelerde onaylanmamaktadır.

Bunun sebebi ilgili kişilerin poliüretan köpük ve poliüre hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması veya ticari kaygıyla yanlış malzemelere yönlendirilmelerinden kaynaklanmaktadır. Dernek olarak bu sorunu çözmek en öncelikli hedeflerimiz içinde yer almaktadır.

Dernek olarak, uygulama firmalarımıza eğitimler vermek, sertifikalı uygulama firmaları oluşturmak, sektörel eğitimler ve seminerler düzenleyerek poliüretan köpük ve poliürenin Türkiye’de hakkettiği konuma gelmesini sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Ülkemiz poliüretan köpük ve poliüre konusunda günümüzde de gelecekte de büyük bir potansiyele sahiptir.

Ancak bugüne kadar tamamen kişi ve kurumların bireysel çabaları ile bugünkü seviyelerine ulaştı. poliüretan köpük ve poliüre için PDA ve SPFA gibi bu amaçla kurulmuş dernekler mevcut ve bu dernekler sayesinde poliüretan köpük ve poliüre kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde bu eksikliği gidermek için bu derneği kurmamız kaçınılmaz olmuştur.

Türkiye’deki poliüretan sektörü hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?

Bilindiği gibi, poliüretan köpük ve poliüre ülkemiz için yeni bir teknoloji sayılır. Çok uzun yıllardır poliüretan köpük kullanılmakta ve son 7-8 yıldır poliüre de yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak diğer ülkeler ile kıyasladığımızda ülkemiz olarak bu sektörde halen işin başında sayılırız.

Hem kendi ülkemiz hem de coğrafi konumumuz ve komşularımızla olan ilişkilerimiz nedeniyle poliüretan köpük ve poliüre önümüzdeki yıllarda çok daha farklı yerlere geleceğine inanıyorum.

Enerji tasarrufunun her geçen gün daha fazla önem kazandığı bir zamanda ve ülkemizde bu bilinç yeni yeni oluşmaya başlamışken derneğimizin amaçları ve hedefleri daha da önem kazanacaktır.

Dernek olarak inanıyoruz ki en fazla 5 yıl içinde derneğimizin faaliyetleri ile birlikte poliüretan köpük ve poliüre kullanımının ve uygulama yapılan projelerin sayısında en az 2-3 kat artış beklemekteyiz ve yapacağımız çalışmalarla bunun gerçekleşeceğine de inancımız sonsuzdur.

Tabi ki bu ilerleme ve büyümemiz, kullandığımız ürünlerin iyi bir şekilde tanıtılması,doğru malzemeyi doğru yerde uygulama ve kaliteli işçilikle birleşince gerçekleşecektir.

Şu an sektörümüzün en büyük sorunu, alternatif ürünlerin, (aslında alternatif demek çok doğru olmaz çünkü alternatif demek %80-90 benzer malzeme demektir)
maliyetlerinin daha düşük olması ve bu nedenle poliüretan köpük ve poliüre kullanımlarında bu maliyetlerle yarışabilmek için yanlış malzeme veya eksik malzeme kullanımı yapılmasıdır.

Çok sevdiğim bir söz vardır “Ucuz ayakkabı giyecek kadar zengin değilim” diye. Bizler de ucuz izolasyon yapacak kadar zengin değiliz bu nedenle sadece izolasyon yapmak için izolasyon yapmamamız gerekir.

Yaptığımız izolasyonun uzun yıllar dayanıklı olması ve işlevini yerine getirmesi gerekir. Bu şekilde bir izolasyon uygulamasını da ancak poliüretan köpük ve poliüre ile sağlayabiliriz. Dernek olarak, ucuz izolasyon değil doğru ve uzun ömürlü izolasyon yapılabilmesi için gerekli çalışmaları yapacağız.

Bilindiği gibi hem Poliüretan Köpük hem de Poliüre çevre dostu bir üründür. Ve son zamanlarda dünyada çok yaygın olan ve ülkemizde de yavaş yavaş oturmaya başlayan “Yeşil Çatı” projeleri bulunmaktadır.

Türkiye’de poliüretan sektörünü geliştirmek adına planlarınız var mı?

Derneğimiz şu an için sprey poliüretan köpük ve poliüre konusunda faaliyet gösteriyor ancak ilerleyen zamanlarda diğer poliüretan sektörlerinden de talep gelirse tüm poliüretan sektörüne hitap eden bir dernek olabiliriz. Bu nedenle şu anki çalışmalarımız ağırlıklı olarak sprey poliüretan köpük ve poliüre üzerine olacaktır.

Yukarıda da bahsettiğim gibi özellikle poliüretan köpük şu an için ağırlıklı olarak özel sektörde tercih ediliyor, resmi kurumlarda poliüretan çok fazla kullanılmıyor. Bunun nedeni poliüretan köpük ve poliürenin bu kurumlarda kullanılabilecek malzemeler listesinde yer almaması ve gereği kadar bilinememesinden kaynaklanmaktadır.

Dernek olarak çalışmalarımız neticesinde hem poliüretan köpük hem de poliüreyi bu malzeme listesine eklettiğimizde sektörümüz daha ileriye gidecektir.

Poliüretan köpük ve poliüre uygulamalarının artması ile birlikte daha sağlıklı ve uzun ömürlü izolasyon uygulamaları yapılacağından ülke ekonomisine de katkı sağlayacağımız bir gerçektir.

Sürdürülebilirlik ve çevre konusundaki faaliyetleriniz nelerdir?

Bilindiği gibi hem poliüretan köpük hem de poliüre çevre dostu bir üründür. Ve son zamanlarda dünyada çok yaygın olan ve ülkemizde de yavaş yavaş oturmaya başlayan “Yeşil Çatı” projeleri bulunmaktadır.

Bu projeler için en doğru malzemeler de poliüretan Köpük ve Poliüre’dir. Bu projelerin ülkemizde daha da artması için gerekli çalışmaları ve girişimleri yapacağız.

Sektöre iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Dernek sloganımız “Gelecek için buradayız” ve hep birlikteyiz. Sektörde faaliyet gösteren uygulama firmalarından, hammadde üreticilerine, makine üreticilerine kadar tüm sektör firmalarımızdan, sektörümüzü daha da büyültmek için destek bekliyoruz.

Sloganımızda da belirttiğimiz gibi geleceğimiz için bu derneği kurduk ve birlikte hareket edersek sektörümüz bizim tahminlerimizin dahi ötesine gidecektir.

Şahsım ve Yönetim Kurulu üyelerimiz olarak bu derneği kesinlikle şahsi menfaatlerimizi düşünmeden, sadece sektörümüzü daha ileriye nasıl taşırız düşüncesiyle hareket ederek kurduk ve büyümesi için de elimizden ne geliyorsa yapacağız.

Ancak tüm sektörün bize destek vermesi gerekmektedir. Sektör desteği arkamızda olmazsa yapmayı planladığımız projelerimizi gerçekleştirmemiz zaman alacaktır. Ama tüm sektörü derneğimizin yanında görürsek bu projelerimizin en fazla 2 yıl içinde gerçekleşeceğine inancımız sonsuzdur.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler