Perşembe, Mayıs 2, 2024

Yeşil Hidrojen Projesi Faaliyete Geçti

Çin’in İlk 10.000 Tonluk Fotovoltaik Yeşil Hidrojen Pilot Projesi Tamamlandı ve Üretime Başladı.

China Petroleum & Chemical Corporation son dönemde Çin’in en büyük fotovoltaik yeşil hidrojen üretim projesi olan Sinopec Xinjiang Kuqa Yeşil Hidrojen Pilot Projesi’nin inşaatını tamamladı. Tam kapasitede yıllık 20.000 ton yeşil hidrojen üretecek şekilde faaliyete geçen proje, Çin’in yeşil hidrojenin ölçeklendirilmiş endüstriyel uygulamalarında önemli bir atılımdır.

Proje tarafından üretilen yeşil hidrojen, hidrojen üretiminde kullanılan mevcut doğal gaz ve fosil enerjinin yerini almak üzere Sinopec Tahe Petrokimya’ya tedarik edilecek ve modern petrol işleme ve yeşil hidrojen bağlantısının düşük karbonlu gelişimini gerçekleştirecektir.

Proje, doğrudan yeşil hidrojen üretmek için Çin’in ilk büyük ölçekli fotovoltaik enerji üretimi kullanımıdır. Xinjiang’daki bol güneş kaynaklarını kullanan Proje, yıllık 20.000 ton kapasiteli bir elektrolize su hidrojen tesisine, 210.000 standart metreküp hidrojen depolama kapasitesine sahip küresel bir hidrojen depolama tankına ve saatte 28.000 standart metreküp kapasiteli hidrojen iletim boru hatlarına sahiptir.

Yeşil Hidrojen Projesi Faaliyete Geçti

Yeşil hidrojen rafinasyonunun ilk ölçekli uygulaması olan projenin karbondioksit emisyonlarını yılda yaklaşık 485.000 ton azaltması beklenmektedir. Sinopec, yeni enerji gücü dalgalanması senaryosu altında esnek hidrojen üretimi de dahil olmak üzere birçok darboğazın üstesinden gelmiş ve ana ekipman ve temel malzemelerin yerelleştirilmesini sağlamıştır.

Hidrojen taşımacılığı ve yeşil hidrojen rafinasyonuna odaklanan Sinopec, 100’den fazla hidrojen yakıt ikmal istasyonu kurarak ve bugüne kadar dünyadaki en fazla sayıda hidrojen yakıt ikmal istasyonuna sahip olup işleterek hidrojen gelişimini hızlandırmaktadır.

Yeşil hidrojen rafinasyonu alanında Sinopec, yenilenebilir enerji üretimi, hidrojen üretimi, depolanması ve kullanımını entegre eden mega ölçekli projeler ortaya koyarak, merkezi rüzgar enerjisi ve fotovoltaik gelişimini güçlü bir şekilde ilerletmektedir.

Projeye ek olarak, Sinopec’in Ordos’ta yılda 30.000 ton üretecek yeşil hidrojen projesi Şubat 2023’te inşa edilmeye başlanırken, Ulanqab projesi şu anda planlama aşamasındadır. Sinopec, “çift karbon” hedefleri doğrultusunda karbon emisyonlarını azaltmaya ve yeşil, düşük karbonlu kalkınmayı sürekli olarak desteklemeye ve teşvik etmeye kararlı.

Kaynak

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler