Pazartesi, Mayıs 6, 2024

2020 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

2020 Nobel Ödülleri açıklandı. İşte tüm kategorilerin kazananları;

 

2020 Nobel Kimya Ödülünü, DNA biçimlendirme araçlarını geliştiren iki bilim kadını kazandı.

Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna, gen biçimlendirme teknolojisindeki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülünü paylaşan ilk kadınlar oldu.

Crispr-Cas9 adıyla bilinen “genetik makaslar” yaşayan hücrelerdeki DNA’larda belirli ve hassas değişiklikler yapmaya izin veriyor.

İkili, 1 milyon 110 bin dolarlık para ödülünü de paylaşacak.

Charpentier ve Doudna’nın geliştirdiği araç, hem temel bilim araştırmalarında kullanıla bilir hem de kalıtımsal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

nobel ödülleri

 

Nobel Fizik Ödülü uzaydaki kara delikleri araştıran bilim insanları Sir Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez’e verildi.

Nobel Komitesi, üç bilim insanının çalışmalarıyla uzaydaki kara delik olgusunun daha iyi anlaşılmasını sağladıklarını vurguladı.

Komite üyelerinden David Haviland bu yılın ödülleriyle “Evrenin en ilginç konularından birinin öne çıkarıldığını” söyledi.

Üç bilim insanı 10 milyon İsveç kronu (1 milyon 123 bin 39 ABD doları) tutarındaki para ödülünü de paylaşacak.

Kara delikler uzayda çok güçlü içe çekim bulunan bölgeler. Bu çekim o kadar güçlü ki ışığı bile geçirmiyorlar.

Nobel Tıp Ödülü, Hepatit C virüsünün keşfine sağladıkları katkı nedeniyle Amerikalı üç erkek bilim insanına  Harvey J. Alter ve Charles M. Rice ile İngiliz viroloji uzmanı Michael Houghton’a verildi.

Ödül, İsveç’in başkenti Stockholm’de Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann tarafından açıklandı.

Ödülü kazanan bilim insanları altın madalya alacak ve 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon 118 bin dolar) para ödülünü paylaşacak.

Nobel Komitesi, Dünya Gıda Programı’nı 2020 Nobel Barış Ödülüne layık gördü.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan örgüt, “Açlıkla mücadelesi, mevcut durumu iyileştirmeye olan katkısı, çatışma bölgelerinde barışa olan katkısı ve savaş ve çatışmalarda açlığın bir silah olarak kullanılmasını engellemeye yönelik adımları” nedeniyle Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

2020 Nobel Edebiyat Ödülü şair Louise Glück’ün oldu.

İsveç Akademisinden yapılan açıklamada, Glück’ün, “yalın bir güzellikle, bireysel varoluşu evrenselliğe ulaştıran şaşmaz şiirsel sesi” nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Glück’ün “sarihlik arayışıyla biçimlendirdiği yapıtlarında, çocukluğu, aile yaşamını, ebeveynlerle ve kardeşlerle ilişkileri ele aldığı, bunların, yapıtların merkezini oluşturduğu” kaydedildi.

İlk kitabı “Firstborn”u (İlk Doğan) 1968 yılında yayımlayan Glück, Amerikan edebiyatının en önemli şairlerinden biri kabul ediliyor.

2020 Nobel Fizik Ödülü kara deliklerin keşfine katkı sağlayan alanında çok önemli çalışmalar yapan üç bilim insanına verildi.

sveç Kraliyet Bilimler Akademisi’ tarafından yapılan açıklamada, ödülün yarısının kara deliklerin oluşumunun genel görelilik teorisinin öngörüsü olduğuna ilişkin keşfinden ötürü Roger Penrose’a, diğer yarısının ise, Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki dev kara deliğin keşfine yönelik çalışmalarından ötürü Reinhard Genzel ve Andrea Ghez’e verildiği belirtildi.

Penrose, kara deliklerin fiziksel bir gerçeklik olması gerektiğini göstererek, Einstein’ın genel görelilik teorisini kanıtladı.

Genzel ve Ghez, çalışmalarında Güneş Sistemi’nden daha küçük bir alanda Güneş’ten 4 milyon kat daha güçlü bir çekim alanı oluşturan bu kütlenin bir süper-dev kara delik olduğunu keşfettiler.

2020 Nobel Ekonomi Ödülü Paul R. Milgrom ile Robert B. Wilson’a verildi.

Paul R. Milgrom ile Robert B. Wilson, “açık artırma teorisinde geliştirmeler yaptıkları ve yeni açık artırma formatları ortaya koydukları” için İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Alfred Nobel anısına verilen Sveriges Riksbanks Ekonomi Bilimleri Ödülü’ne layık görüldü.

Kaynaklar
https://www.ntv.com.tr/sanat/son-dakika-2020-nobel-edebiyat-odulu-sahibini-buldu,3haXKuWeQESgGkwiUM-hWg
https://www.evrensel.net/amp/415947/2020-nobel-odulleri-sahiplerini-buldu
https://www.trthaber.com/haber/dunya/2020-nobel-ekonomi-odulu-sahiplerini-buldu-522672.html
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54447208

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler