Perşembe, Mayıs 2, 2024

Epoksi Kaplama Uygulaması

Epoksi Kaplama Uygulaması

Epoksi kaplamalar, boya ve zemin kaplama malzemelerinden güçlü yapıştırıcılara kadar çeşitli amaçlar için kullanılabilen dayanıklı kaplamalardır. Epoksi kaplama bileşiklerinden, sağlam, uzun ömürlü ve kimyasal olarak dirençli bir madde sağlama kapasiteleri nedeniyle çeşitli endüstrilerde yararlanılmaktadır.

Epoksi kaplamalar daha çok döşeme uygulamalarında kullanılsa da karbon fiber, cam elyafı gibi kompozit malzemelerde ve çeşitli elektrik, otomotiv ve denizcilik uygulamalarında da kullanılmaktadır. Epoksi zemin kaplama işlemi yapılacak olan alanda öncelikle bir keşif
çalışması yapılmalıdır. Bu keşif çalışmasında mekanın özellikleri ve zemin yapısı değerlendirilir.

Alan, epoksi kaplama için uygun özelliklere sahipse uygulama süreci başlar. Öncelikle zemini pürüzsüz hale getirmek oldukça önemlidir. Kaplamanın yapılacağı zemin ve çevresindeki duvarların toz ve kirden arındırılması, uygulama sürecinin ilk adımıdır. Duvarda yer alan tozlar, işlem sırasında zemine yapışabilir, bu da uygulamayı zorlaştırır. Daha sonra ise zeminde boya kalıntısı ya da yapışkanı olup olmadığı kontrol edilir, varsa boya sökücü ile bu kısımlar ortadan kaldırılır. Boya sökümü uygulamasının ardından kumlama işlemi gerçekleştirilir.

Kumlama, işlenecek pürüzlü yüzeyleri pürüzsüz hale getirmeyi kapsamaktadır ve asitleme işlemi öncesinde sert bir yüzey elde etmek için önemlidir. Kumlama makinesinin ortaya çıkaracağı tozu ortadan kaldırmak için zemin su ile yıkanır. Daha sonra, olası bir patern uyumsuzluğunu önlemek amacıyla su/asit karışımı, zemin üzerine dairesel bir şekilde püskürtülür.

Bu işlemin ardından sıra, amonyum ve su karışımının uygulandığı asit nötralizasyonuna gelir. Söz konusu karışım, sert bir fırça yardımıyla zemin üzerinde uygulanır. Bu noktada zemini birkaç kez durulamak, amonyumu zeminden tam olarak çıkarabilmek açısından
önemlidir. Vakumlama olarak da adlandırılan bu durulama işlemi, gözeneklerin sudan arındırılmasına yardımcı olur ve kaplama uygulamasının ilk aşamalarında dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

Bu işlemler sırasında yüksek miktarda suya maruz kalan zeminin kuruması için en azından yarım gün boyunca zemini dinlendirmek gerekir. Böylece zeminin nem oranı yüzde 50’den daha az olacaktır.

Epoksi kaplama işleminde karıştırma (mixing) önemli bir yere sahiptir. Öncelikle, karışım yapılacak kap ve kullanılacak aparatlar temiz olmalıdır. Karışımda kullanılacak olan sertleştirici ve reçine orantılı bir şekilde dökülmelidir. Sertleştirici doğrudan karışıma dökülür.

Terazi sıfırlandıktan sonra karıştırma kabı teraziye yerleştirilir. Karışım tamamlanmadan terazinin hareketsizlik nedeniyle sıfırlanması durumunda, yalnızca sertleştiriciyi ölçmek yeterli olacaktır. Epoksi ve sertleştirici farklı yoğunluklara sahip olduğu için epoksi tartıda daha ağır gözükecektir, bu nedenle karışımın doğru yapıldığından emin olmak için bir tablo
tutmak yerinde olacaktır.

İşlemin ilk aşaması tamamlandıktan sonra ürün bir süre dinlendirilmelidir. Kaplamanın
kullanım süresini artırmak için %5 oranında aseton eklenebilir. Bu, aynı zamanda karışımı daha akışkan hale getirerek zemin üzerinde uygulanmasını kolaylaştıracaktır. Hava kabarcıkları ve sürtünmeyi önlemek adına karışımı yavaş bir şekilde hazırlamak önem arz etmektedir, aksi takdirde kaplamanın kullanım ömrü kısalacaktır.

Epoksi karışım hazırlandıktan sonra yavaşça zemine dökülüp çentikli çekpas ile eşit şekilde dağılımı sağlanır. Epoksi kaplamanın renklerinde ton farklılığı oluşmaması için bu işlemi uygulamak önemlidir. Epoksinin çekpasla doğru bir şekilde dağıtılması, zeminde farklı kalınlıkta kaplamaların oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkan renk farklılıklarının önüne geçer.

epoksi uygulamalar

Kaplamanın birinci katı tamamlandıktan sonra epoksi yarım gün boyunca dinlendirilir. İlk kat uygulandıktan sonra çatlak, delik ve toz kalıntısı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca uygulamasında çekpas kullanıldıysa kaplamada çizgiler görülebilir. Son katta görülebilecek
izleri ortadan kaldırmak için bu alanları hafifçe kumlamak gerekecektir.

Ardından tozları toplamak için elektrikli süpürge kullanılır. Aynı zamanda, kalan tozu
silmek için epoksi tinerden yararlanılabilir. Epoksi kaplama uygulamasında, kürlenmiş zemin
üzerinde hava kabarcığı oluşumu da yaygın bir problemdir. Alt tabaka düzgün bir şekilde kapatılmadıysa, kaplamanın erken saatlerinde ortaya çıkan hava kabarcıklarını gidermek için bir ısı tabancası kullanılmış olsa dahi, epoksi kısmen kapandıktan sonra hava kabarcıkları oluşabilir.

Kabarcık oluşumunun nedenleri arasında karışımın yüksek hızda karıştırılması, reçinenin maksimum döküm kalınlığının aşılması ve karışımın yeterince dinlendirilmemesi gösterilebilir. Derin kabarcıkları ortadan kaldırmak, yüzey kabarcıklarına kıyasla daha zordur. Derin kabarcıkları ortadan kaldırmak için öncelikle üst kaplama büyük ölçüde
çıkarılarak kabarcıklı bölge kumlanmalıdır. Daha sonra zemine aseton uygulanmalı ve buharlaşması için 30 dakika beklenmelidir.

Kabarcıklı zemin, yeni bir sızdırmazlık katmanı uygulandıktan sonra dört ila altı saat arasında dinlendirilir. Ardından başka bir koruyucu kat uygulanarak yeniden dört ila altı saat beklenmelidir. Son olarak yeni bir üst kat uygulanmalıdır. Kabarcık problemi bu şekilde çözülecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler