Perşembe, Nisan 25, 2024

Polres Polyester Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bayramoğlu ile Röportaj

Polres Polyester Boya ve Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bayramoğlu ile firmanın kuruluşundan bugüne gelişim süreci, Türkiye pazarına girişi, ürün grupları, proje ve yatırımları hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sayın Adnan Bey, okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan, firmanızdaki konumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

11.08.1968 tarihinde Trabzon’da doğdum. Trabzon lisesinin ardından İ.T.Ü kimya bölümünden 1991 senesi mezun oldum. Aynı yıl dil eğitimi için İngiltere’ye gittim. Türkiye’ye döndükten sonra iki sene kimya sektöründe farklı bölümlerde çalıştım.

1994 yılı sonunda Ukrayna da ki bir Türk dış ticaret firmasında çalışmaya başladım. Aynı şirkete 1995 senesinde ortak oldum ve Genel Müdürlük görevini getirildim. Ukrayna ve Türkiye arasında talebe göre ihracat ve ithalat yaptım.

1998 senesinde Rusya’da kendi dış ticaret firmamı kurdum. Boya, inşaat ve temizlik malzemeleri üzerine satış ve pazarlama ağı kurup geliştirdim. 2003 senesinde artık faaliyetlerime ülkemde devam etmeye karar vererek Rusya’da ki şirketimi kardeşim Uğur Sühan Bayramoğlu’na teslim ederek Türkiye’ye döndüm.

2003 senesi içerisinde yaptığım piyasa araştırmaları sonucunda Polyester Reçine imalatına girmeye karar verdim. 2003 Eylül ayında Polres markası ile imalata başlayıp sektöre girdim.

Polres Polyester’in kuruluş süreci, tesisleri, üretim konusu, pazar payı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Üretmek, hep yeni bir şeyler yapmak, geliştirmek büyütmek her zaman için hedefim olmuştur. Yurtdışında edindiğim tüm sermayem ile 2003 senesinde Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Sitesinde full kapasite çalışıldığında 250 ton polyester reçine üreten bir tesis kurdum.

Marketin talebi üzerine 2007 senesinde kapasitemizi iki katına çıkarmak için yeni makine yatırımında bulunduk. 2012 senesinde de kapasitemizi 1500 tona çıkaracak yeni tesisimizi tamamen öz sermayemiz ile 2006 senesinde aldığımız şu anda bulunduğumuz fabrikamızın arazisi üzerinde aynı sanayi sitesinde kurduk.

Bu tesiste doymamış, doymuş polyester reçine jelkot ve pigment pasta üretimine başladık. İç ve dış piyasanın isteklerine odaklandık. Kendi bünyemizde kendi öz sermayemiz ile çok sıkı Ar-Ge çalışmaları yaparak ürünlerimizi asıl hedefimiz olan dış pazara tanıttık.

Dış pazarın talebi üzerine yeni ürünler geliştirdik. Bu çalışmalar sonucunda Polres Polyester 2017 senesinde ürettiği ürünlerin %65-70’ini ihraç eden bir firma haline gelmiştir.

Ürün yelpazenizden ve ürün özelliklerinizden bahsedebilir misiniz? Bu ürün gamı ve kompozit uygulamalarınızla hangi
sektörlere hizmet vermektesiniz?

Ürünlerimizi; Döküm Tipi (NCS Breton, Masif Yüzey Döküm, Polimer Beton), CTP El Yatırması & Elyaf Püskürtme Tipi (Genel Amaçlı Akrilik/ABS Takviyeli Düşük Stiren Emisyonlu), Işık Geçirgen, Pultrüzyon (Ortofitalik, kimyasal dayanımı yüksek izofitalik), Sıcak Pres SMC/ BMC Tipi, İnfüzyon/RTM, Kimyasal Dayanımlı,

Alev İlerletmeyen, Mermer Yapıştırıcı Yapım, Macun Tipi, CTP Boru Tipi ,Özel Poliester (Düğme Tipi, Esnek, Jelkot Bazlı, Kalıp Yapım, Pigment Pasta Yapım) Reçineler, Jelkotlar,Pigment Pastalar olarak kısaca sınıflandırabiliriz.

Bu ürünler kullanım alanına göre kimyasal yapılarında değişkenlikler göstermektedir. Ortofitalik, izofitalik, orto-npg, izo-npg ve özel glikollü reçineler olmak üzere.

Ürünlerimiz inşaat, eğlence, spor,otomotiv, ulaşım, elektirik-eloktronik, tekstil, yapıştırıcı, izolasyon, savunma, havacılık, uzay ve denizcilik gibi hayatın her alanında kullanılmaktadır.

Satış faaliyetleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere satış gerçekleştirmektesiniz?

Firmamız ağırlıkta ürünlerini Kuzey Afrika, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kuzey Irak, Türki Cumhuriyetleri ve Avrupa ülkelerine ihraç etmektedir.

Laboratuvar ve Ar-Ge faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Ar-Ge yatırımlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Firmamız Ar-Ge çalışmalarını bugüne kadar tamamen kendi öz sermayesine dayalı yapmıştır. Yakın zamanda Ar-Ge çalışmalarını geliştirmek amaçlı; TÜBİTAK ve KOSGEB bünyesine bu çalışmaları sunmak üzere danışman bir firma ile anlaşmıştır.

Ar-Ge çalışmalarımız gelişen iç ve dış pazarların yeni ürün taleplerine göre organize edilmektedir.

Bu anlamda gelişen teknolojiye uymak adına gerekli cihazların alımları ihtiyaç mukabilinde yapılmakta, yapılabilecek tüm test metotları dünya standartlarına uygun akredite laboratuvarlarda veya bünyemizde yapılmak için hiçbir harcamadan kaçınılmamaktadır.

Firmanız adına hedefleriniz ve projeleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Hedefimiz daha çok ihracat yapmaktır. Bunu yaparken iç piyasada da varlığımızı sürdürmek adına kapasite artırımına ve yeni ürünlere yer verecek yatırım planımız mevcuttur. Bu yatırım planı dünya ekonomik şartlarına göre en kısa sürede devreye sokulacaktır.

Müşteri memnuniyetini sağlamak ve beklentilerini karşılamak adına ne tür hizmetleriniz var? Müşterilerinize satış sonrası
destek sağlıyor musunuz?

Müşterilerimize ürünler ile ilgili kullanımda bir sıkıntı yaşadıklarında gerekli teknik destek telefon ile çözülemediği takdirde direk ziyaret edilerek ekibimiz tarafından çözüm sunulmaktadır.

Firmanızın misyon ve vizyonu hakkında bilgi verebilir misiniz? Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?

Misyonumuz farklı beklentilere farklı kalıcı çözümler üretmek. Vizyonumuz da yenilikçi, akılcı ve ilkeli yaklaşımlar ile markamızı dünya markası yapmaktır.

Sektörün en önemli sorunları sizce neler ve siz ne tür çözümler öneriyorsunuz?

Sektörümüzün en önemli sorunu yetişmiş eleman veya yetiştirilmek arzusunda eleman bulunamamasıdır. Bunun çözümü teknik eleman yetiştirecek eğitim kurumlarının sayısını artırmak, sanayici ile bu eğitim kurumlarının ortak faaliyetlerde bulunmasını sağlamaktır.

Diğer bir sorun kullandığımız kimyasal hammaddelerin büyük bir bölümünün ithal olmasıdır. Bunun çözümü Petkim gibi  tesislerin ülkemizde sayısının artırılmasıdır.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler