Perşembe, Nisan 25, 2024

Endüstride Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının Entegre Çalışmaları

Tehlikeli Madde Güvenlik Kuruluşları Hakkında Genelge, uzun süren ve çok detaylı çalışmalar sonucunda 13.09.2017 tarihinde
son güncel hali ile yayınlanmış ve 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ 22.05.2014 tarihinde yayınlanmış olup bu Tebliğin amacı, tehlikeli maddeleri; taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin yaptıkları işlemleri, insan sağlığına, diğer canlı varlıklara ve çevreye zarar vermeden, güvenli bir şekilde taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapmaları için işletmelere yardımcı olmak amacıyla istihdam edilecek veya hizmet alınacak tehlikeli madde güvenlik danışmanlarının (TMGD) nitelikleri, eğitimleri ve belgelendirilmeleri ile görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları düzenlemektir.

1 Ocak 2018 ile birlikte TMGDK bünyesinde bulunan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları, toplam 8 farklı işletmeye ya da şubeleriyle birlikte toplam 8 farklı lokasyona hizmet verebilmektedir.

Firma danışmanını kendi bünyesinde istihdam etmek isterse; Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’nın sigortasını tam zamanlı olarak TMGD meslek kodu ile yatırması ve sadece bu mesleki çalışmalarda görevlendirme yapması gerekmektedir.

Tam zamanlı istihtam edilen danışman tek bir firmada ya da bu firmanın aynı vergi numarasına ait toplam 5 lokasyonunda hizmet verebilmektedir.

TMGD bulundurmakla yükümlü firmanın kendi bünyesinde çalıştıracağı TMGD için belirlenmiş olan SGK Meslek kodu ile sigorta primlerini yatırarak, personelini başka çalışmalarda görevlendirmemesi gerekmektedir.

Farklı meslek kodu ile TMGD çalıştırılması ciddi ceza-i yaptırımları beraberinde getireceğinden, sonuçları firmayı hem mali hem de etik olarak olumsuz etkilemektedir.

Bu bağlamda firmanın kendi bünyesinde çalıştırdığı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının aynı zamanda Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak çalışması, meslek kodlarının çakışması sebebiyle söz konusu olmamaktadır.

Bu durum firmalara bir ekstra gider oluşturuyor gibi gözükse de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları destek olduğu firmalara olumlu katkılar yaparak operasyonel verimlilik ile uzun vadede maddi getiriler sağlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı kesinlikle yüksek saygı hak eden, mevzuatlar dışında vicdani ve insani görev bilinci ile işlenmesi gereken, süreklilik sağlanarak devam edilmesi zorunlu olan bir süreçtir. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı’nın da İş Sağlığı ve Güvenliği ile aynı düzlemde fakat ayrıştırılarak yürütülmesi gerekmektedir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanına, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanına tespit ettiği riskleri beyan etmeli ve birbirini denetleyerek ilerlemelidir.

Bu süreçte birbirini denetleyerek yürüyen bu iki iş kolu, firmalara 3. göz olarak işletme körlüğü oluşmuş noktalarda da yüksek katma değer vermektedir.

Bu şekilde hem TehlikeliMadde Güvenlik Danışmanı hem de İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı çalışmalarını geliştirerek kendi sorumluluğunu hafifletmiş olacak, hem de çalışmalarını daha fazla nasıl geliştirebileceği konusunda aktif kalacaktır.

Hem İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının hem de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarının firmalarda aktif rol oynayabilmesi için firmaların yöneticilerince danışman ve uzmana ciddi anlamda sorumluluk vermesi, konulara bilinçli yaklaşmaları gerekmektedir.

Bu konuda ki gelişiminde en büyük çıkış noktası eğitimden geçmektedir. Yönetmelik gereği düzenlenen eğitimler dışında yapılması gereken, gerçek ve hedefe yönelik eğitimlerdir. Hedefe yönelik eğitim firma yöneticileri ve beyaz yaka personeline verilecek olan bilinçlendirme eğitimleridir.

Saha personeline verilecek eğitimlerde en önemli husus bunun bir formalite değil, önce çalışanların sonra da işletmenin sağlığı için önemli ve gerekli olduğunu hissettirebilmektir.

Bu sektörde çalışacak TehlikeliMadde Güvenlik Danışmanlarına en büyük önerim sektörel gelişime ve samimiyete verecekleri önemdir. İş Sağlığı ve Güvenliği ve TehlikeliMadde Güvenlik Danışmanlığı bir sistemin farklı çarkları olsa dahi kardeş sektörlerdir. Kesinlikle ayrıştırılmalı ancak birbirine entegre şekilde ilerlemelidir.

Tehlikeli Madde

Okay Selçuk
Kimya Mühendisi
Bölgeler Koordinatörü
TMGD TR Mühendislik LTD. ŞTİ.

 

Referanslar 
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ
Tehlikeli Malların Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarının Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge
(Tmgdk; T.C. Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığınca Yetkilendirilmiş Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu)
(Tmgd; Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı)

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler