Perşembe, Nisan 25, 2024

Covestro 2020 Alman İnovasyon Ödülü’ne Aday Gösterildi

Çok sayıda yenilikçi proje ve iş modeli arasında, Alman İnovasyon Ödülü (German Innovation Award) jürisi, klor üretimi için yeni bir teknoloji olan oksijen depolarize katot (ODC) geliştirmesi alanında Covestro’yu “Büyük Şirketler” kategorisindeki üç finalistten biri olarak onurlandırdı. Bu ödül, Alman şirketleri tarafından geliştirilen, yenilikçi yetenekleriyle pazarları ve endüstrileri geliştiren olağanüstü, çığır açan yenilikleri onurlandırıyor. Bu ödül, Federal Ekonomi Bakanlığı himayesinde WirtschaftsWoche, danışmanlık şirketi Accenture ve enerji tedarikçisi EnBW tarafından verilmektedir.

 

Covestro Baş Teknoloji Sorumlusu Dr. Klaus Schäfer’in yorumu “Dürr şirketini, birinci sırayı kazandığı için tebrik ediyoruz” şeklinde oldu. Schäfer sözlerine “Geniş ve güçlü bir alandan oluşan en iyi gruba atılım yaptık. Bağımsız bir uzman jürisi tarafından aday gösterilmemiz,  yenilikçi gücümüzün yüksek seviyesini ve bu başarıyı ilk etapta mümkün kılan çalışanlarımızın üstün uzmanlığını ve katılımını yansıtmaktadır” şeklinde devam etti.

 

Belirleyici volt daha düşük

Covestro çalışanı Andreas Bulan ve ekibi, Thyssenkrupp Uhde Klor Mühendisleri ile birlikte ODC teknolojisinin geliştirilmesinden sorumluydu. Bu (yöntem) klor, kostik soda ve hidrojen oluşturmak için kaya tuzu, su ve elektrik kullanan geleneksel membran yöntemine dayanır. ODC işleminde, normal hidrojen üreten elektrotun yerine oksijen depolarize edilmiş bir katot konur. Bu hidrojen oluşumunu baskılar ve sadece klor ve kostik soda çözeltisi bırakır.

 

Bu süreçte bu kadar özel olan şey, gerekli voltajın üç yerine sadece iki volt olmasıdır. Enerji tüketimi ve CO2 emisyonları yüzde 25’e kadar azaltılır. Bu, temel kimyasal klor için sürekli artan talebin, öncesine kıyasla çok daha fazla kaynak ve çevre dostu bir şekilde karşılanabileceği anlamına gelir. Ve hepsi bu değil: aynı tesis boyutuyla, yeni işlem yaklaşık yüzde 30 daha fazla klor üretebilir.

Yeni sürecin başka uygulamalar için de potansiyeli var

Covestro’daki baz kimyasalların üretiminden sorumlu olan Hanno Brümmer, “İnovasyonumuzun aynı anda iki olumlu etkisi var; gerekli elektriğin üretilmesinde daha düşük emisyonlar ve ideal olarak rejeneratif enerjilerin daha verimli yönetimi” diyor. “Uzun bir süreçte bu zorluğun üstesinden kararlıkla gelmeyi başardık.”

 

Dünya çapında şu anda yılda yaklaşık 80 milyon ton klor üretiliyor ve bu eğilim artıyor. Bu tamamen ODC teknolojisine dayanacak olsaydı, her yıl dünya çapında yaklaşık 35 milyon ton CO2 tasarrufu sağlanabilir. Aynı zamanda, bu teknolojinin potansiyeli klor üretiminin çok ötesine uzanıyor; örneğin sabit enerji depolama sistemlerinde, hidrojenden daha fazla güç üretimi veya merkezi olmayan su arıtımı için de kullanılabilir. Covestro, Krefeld-Uerdingen’deki bir klor üretim tesisinde ODC teknolojisini kullanıyor ve şu anda Tarragona’daki İspanyol tesisinde ODC teknolojisine dayanan ilk büyük ölçekli üretim tesisini inşa ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler