Perşembe, Nisan 25, 2024

En Efektif Matlaştırıcı Ajan Nasıl Seçilir?

Dünya silika devlerinden GRACE’in SYLOID ürün grubunda yapılan çalışmalar, bize matlaştırma verimliliği için özellikle 3 şeye dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor; Porozite (gözenek yapısı), partikül boyutu ve yüzey modifikasyonu.

Bunların haricinde kuru film kalınlığı ve film yüzeyine etki eden dinamiklerden olan reçine tipi, katı ya da uçucu bileşen miktarı, solvent tipi ve kuruma şekli de bu verimliliği etkileyen faktörler
arasında.

Grafik 1’de aynı partikül boyutuna, fakat farklı gözenek hacmine sahip 3 farklı matlaştırıcı ajanın performanslarını göreceksiniz. Gözenek hacmi arttıkça, SYLOID® ürününün matlaştırma verimi artar.

                                          Grafik 1. Aynı partikül boyutuna, fakat farklı gözenek hacmine sahip 3 farklı matlaştırıcı ajanın matlaştırma verimliliği

Grafik 2’de ise bu kez partikül boyutu etkisini göreceğiz. 3 farklı matlaştırıcı ajan aynı gözenek hacmine, fakat farklı partikül boyutuna sahip. Ortalama partikül boyutu büyük olan ürün, daha efektif matlaştırma yapıyor.

Burada dikkat edilmesi gereken konu ise kuru film kalınlığı. Nihai ürünümüzün film kalınlığına uygun bir SYLOID® matlaştırıcı ajan seçmek, yüzey özellikleri bakımından oldukça önemlidir.

                                              Grafik 2. Aynı gözenek hacmine, fakat farklı partikül boyuta sahip 3 farklı matlaştırıcı ajanın matlaştırma verimliliği

Bazı SYLOID® ürünleri wax’lar gibi organik yüzey kaplamasına sahiptir. Organik modifiyeli yüzey, özellikle düşük viskoziteli ürünler ve şeffaf laklarda çökmeyi önler. Ayrıca wax modifiyeli ürünlerin çizilme ve leke dirençlerinde pozitif gelişme görülmüştür.

Grafik 3’te göreceğiniz üzere, organik yüzey modifiyeli matlaştırıcı ajanların matlık verimi, yüzey işlemi görmemiş tiplere kıyasla nispeten düşüktür. Bunu, yukarıdaki
diğer seçenekleri göz önünde bulundurarak düzenleyebilirsiniz.

                       Grafik 3. Aynı partikül boyutu ve gözenek hacmine sahip, yüzey işlemi yapılmış ve yapılmamış 2 farklı matlaştırıcı ajanın matlaştırma verimliliği

Belirli bir matlaştırıcı ajan dozajında kuru film ne kadar ağır olursa, matlaştırma verimi o kadar azalır. Kalın filmleri efektif olarak matlaştırmak için olabilecek en büyük partikül boyutlu matlaştırıcı ajan seçilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafik 4. Film kalınlığının parlaklık üzerindeki etkisi

Belirli bir dozajda matlaştırıcı ajan içeren formülün matlığı, yukarıdaki tüm veriler haricinde ayrıca filmin büzüşmesine neden olan dinamiklere bağlıdır. Bu dinamikleri şu şekilde sınıflandırabiliriz:

• Reçine sistemi (farklı kürlenme mekanizmaları
vardır),
• Katı miktarı (ya da solventler gibi uçucu bileşen
miktarı),
• Solvent çeşidi (değişik buhar basınçları vardır),
• Kuruma methodu (hızlı ya da yavaş kuruma).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafik 5. Aynı matlaştırıcı ajanın, farklı reçineyle üretilmiş şeffaf laklardaki matlık verimi farklılığı

Sisteminize en uygun matlaştırıcı ajanı seçebilmek için GRACE – SYLOID® online ürün kataloglarını inceleyebilir, distribütörü olarak direkt Nordmann Türkiye ile temasa geçebilirsiniz.

Nordmann Duygu Arslandağ

 

Duygu Arslandağ
Teknik Satış ve Ürün Yöneticisi
Nordmann

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler