Cuma, Nisan 26, 2024

Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi Sorularımızı Yanıtladı

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Polisan Holding CEO’su Sayın  Erol Mizrahi sorularımızı yanıtladı. Mizrahi, Polisan ve Kansai arasındaki anlaşma sürecini anlattı.  Mizrahi ayrıca, yeni geliştirdikleri Depreme Karşı Dayanıklı Boya hakkında detaylı bilgi verdi.

Erol Mizrahi

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1954 Edirne doğumluyum. 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. 1976 yılından bu yana Polisan bünyesinde çeşitli kademelerde görev aldım.

Sonra 1998 yılının ikinci yarısından itibaren Grup Genel Koordinatörü ve Polisan Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Genel Müdürü, 2005 itibariyle de Polisan Holding CEO’su olarak görev yapmaktayım.

Polisan Holding ve Holding iştiraklerinin yönetim kurulu üyeliklerinin yanı sıra, geçtiğimiz yıl Polisan Boya şirketimizin Japonya’nın lider, dünyanın en büyük 10 firması arasında yer alan Kansai Paint ile ortaklığı ardından, Polisan Kansai Boya’nın Genel Müdürlüğünü ve Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürütmekteyim.

Aynı zamanda halen Polisan Holding İcra Kurulu Üyeliği, Polisan Kansai Boya Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Polisan Holding, Polisan Kimya, Polisan Tarım, Polisan Yapı, Şark Mensucat, Poliport, Rohm and Haas, Polisan Hellas Yönetim Kurulu Üyeliği ve ayrıca BOSAD Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürmekteyim. Polisan geçmişim 40 yılı aştı.

Polisan Kansai Boya’nın kuruluş süreci ve günümüzdeki yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Polisan ve Kansai arasındaki anlaşma süreci hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Bitlis Ailesinin 1920’li yıllarda tekstille başlayan ticari faaliyetleri 1956 yılında kumaş boyama ve dokuma entegre tesisleri olarak faaliyet gösteren Şark Mensucat’ın kuruluşuna kadar mağazacılık kimliğiyle devam etti.

Kimya Sanayi’ne girişi ise 1964 yılında emülsiyon reçineleri üretimi yapan Polisan Kimya’nın kuruluşu ile gerçekleşti. 1985 yılında Polisan markası boya üretimine başlamış, aradan geçen yıllar içerisinde de önemli aşamalar kaydedilmiştir.

Polisan Kansai Boya, ambalaj ve renk çeşitleri hariç 250’yi aşkın Polisan markalı ürün çeşidi ve 7.000’i aşkın satış noktası ile dekoratif boya pazarında sektörün en geniş ürün yelpazesine sahip ve en yaygın boya firması konumundadır.

Elegans markalı üst sınıf iç cephe boyası, kendi segmentinde pazarın en çok tercih edilen ürünleri arasındadır.

Türkiye’nin ilk “yağlı boya” muadili X1 Kokusuz Parlak – su bazlı parlak son kat boyası ile insan sağlığına önem veren, çevreci ve yenilikçi kimliğini ortaya koyan Polisan Kansai Boya, ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, ISO 10002, ISO 50001, ISO 27001 ve ISO 17025 belgelerine sahip olup,

1997 yılından itibaren, Kimya Sanayi tarafından tüm dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve Teknik Emniyet konularında uygulanan Üçlü Sorumluluk Taahhüt programına da dahildir. Şirketimiz

2017 yılında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “En Kolay, En Güvenli Ticaret” misyonu doğrultusunda gereklilikleri sağlayan firmalara verilen “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı almaya hak kazanmış ve bu statünün sağladığı hak ve kolaylıklardan yararlanmaya başlamıştır.

59 kişilik Ar-Ge kadrosu ile inovatif ürünlerin geliştirilmesi için sürekli yatırım yapan şirketimiz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Türkiye’nin 159. Ar-Ge Merkezi Belgesi alan kurumu olmuştur.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında sektöründe öncü olmak adına 2012 yılından itibaren düzenli çalışmalar yapan Polisan Kansai Boya, çevreci kimliğini sürekli pekiştiren ve sürdürülebilirlik yolculuğunu bulunduğu Holding çatısında 44 şirketin girmeye hak kazandığı Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksine dahil olarak sürdürmektedir.

Aynı zamanda, Polisan Kansai Boya Türkiye’de boya sektöründe ilk kez çevre etiketi ve ödülü almaya hak kazanmıştır.

Sektörün fabrika üretimi ile aynı kaliteyi sağlayan ilk su bazlı mix makinesini geliştiren Polisan Kansai Boya bugün 3.000 satış noktasında konumlandırdığı Mix Center renklendirme makineleri sayesinde tüketicilere diledikleri rengi ekstra bedel ödemeden ve kaliteden taviz vermeden sunarken bayilerine de düşük stok ve stok alanı verimliliği ile maksimum faydayı sağlamaktadır.

Türk kimya sektörünün öncü isimlerinden Polisan Holding’in, yüzde 100 oranında iştiraki olan Polisan Boya’nın yüzde 50 oranındaki hissesi 2016 yılında, dünyada ilk 10’da yer alan, Japonya’nın ise lider boya üreticisi olan Kansai Paint’e 113,5 milyon USD’a satıldı. Kansai Paint ile kurulan stratejik ortaklık, Polisan Holding’in bir dünya devi ile gerçekleştirdiği ikinci ortaklıktır.

Polisan Holding ilk yabancı ortaklığını, 2004 yılında, dünyanın en büyük kimya üreticilerinden biri olan Rohm and Haas ile emülsiyon reçineleri işini yürütmek üzere gerçekleştirmiştir.

2009 yılında Rohm and Haas’ın, Dow Chemical tarafından satın alınması  ardından, bu ortaklık Polisan Holding ve Dow Chemical arasında devam etmektedir.

2008 yılından itibaren dünyada tescillediği “Home Cosmetics” çatı iletişimi ile ürünlerini “Evimin Kozmetiği” olarak konumlayan Polisan Kansai Boya, ‘boya değil ev kozmetik ürünleri üretiyoruz’ ve ‘Polisan ürünleri tıpkı kozmetik ürünleri gibi hem estetik, güzellik kazandırır, hem de bakım sağlar’ diyerek yaşam alanlarına değer katmaktadır.

1985 yılında 10.000 ton kapasiteyle kurulan Polisan, boya ve depolama tesislerini yenilemek üzere 2016 yılında büyük bir yatırım başlattı.

Gebze Kimya İhtisas Sanayi Bölgesinde, 142.000 m2 alan üzerinde, global standartlarda, tam otomasyon kurulacak yeni tesis ile, üç vardiyada 180.000 ton olan yıllık üretimi, tek vardiyada 180.000 tona, ek yatırım ihtiyacı olmaksızın üç vardiyada 540.000 tona kadar çıkabilecek.

Bu toplam kapasite Türkiye Boya sektörü büyüklüğüne eşdeğerdir. Yeni tesisimiz, Kansai Paint’in de bir üretim üssü olarak konumlandırabileceği kapasitede olacaktır.

Polisan Kansai Boya başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Polisan Kansai Boya’nın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Polisan Kansai Boya, Türkiye dekoratif boya pazarının öncü, güçlü ve yenilikçi boya markaları arasındadır. 2008 yılında dünyaya “Ev Kozmetiği” konseptini tanıştıran Polisan Kansai Boya, Türkiye’nin ilk 7 özellikli iç, 9 özellikli dış cephe boyalarını, su bazlı yol çizgi boyasını, ahşap koruyucu sprey verniğini, su bazlı parlak son kat boyasını, boya parfümünü, plastik sprey boyasını ve dünyanın ilk su bazlı metal boyasını geliştirdi.

İnovatif ürünlerin yanı sıra, sektöre inovatif çözüm önerileri sunan Polisan Kansai Boya, dünyada sigortacılık sektöründe bir ilk olan Yalıtım Kaskosunu geliştirdi.

Fabrika üretimi ile aynı kaliteyi sağlayan Türkiye’nin ilk su bazlı mix makinesini ve Lojistik Merkezi konseptini geliştirerek hem satış kanalını üretim merkezi olarak konumlandırdı. Hem de etkin stok yönetimi sağladı.

Sektöre tanıştırdığı “ilk” tek POS’tan sadakat programı ve tahsilat uygulaması sayesinde de, sorunsuz bir tahsilat süreci yürütürken, sistemde kayıtlı olan boya ustalarının sadakatini de temin etti.

Tüketicilere alışveriş konforu sağlamak amacıyla 2008 yılında başlattığı “Polisan Shop” konsepti ile 1.000’i aşkın satış noktasında ve Türkiyede toplamda 7.000 üzerinde satış noktasında, geniş satış ağı ile hizmet veriyor.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Bugün itibarı ile işimizin ağırlıklı bölümünü (%97) iç pazar oluşturmaktadır. İç piyasada oldukça güçlü ve daha da güçlenecek bir konuma sahibiz. Amacımız iç pazardaki başarı ve deneyimlerimizi dış pazarlara da taşımak.

İhracatta şu anda 13 ülkede aktif olarak çalıştığımız distribütörlerimiz bulunmaktadır. Öne çıkan pazarlar Irak, Türkmenistan ve Rusya’dır. Bu ülkelerde uzun yıllardır satışımız devam etmekte ve istikrarlı şekilde büyüme göstermektedir.

Bulunduğumuz mevcut pazarlar haricinde her yıl yeni 2-3 hedef Pazar belirleyip buralarda ürünlerimizi tanıtmak adına farklı pazarlama faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Bu aktivitelerimizi güçlendirmek ve marka bilinirliğimizi artırmak adına ise en az 3 farklı ülkede fuarlara katılıyoruz.

Polisan Home Cosmetics markası olarak dünyanın ilk devletdestekli teşvik programı olan Turquality tarafından  desteklenmekteyiz.

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Polisan Kansai Boya firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Polisan Kansai Boya’nın geliştirdiği depreme karşı boya, kamuoyunun ilgisini çekti, bu ürünün özellikleri ve geliştirilme süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Toplam 63 kişinin çalıştığı Ar-Ge Merkezimizde, Dekoratif Boya, Sanayi, Mobilya ve Marin Boyaları Ar-Ge Laboratuvarları, Temel Araştırmalar Laboratuvarları, Bağlayıcı Laboratuvarları mevcuttur.

Müşteri memnuniyetinin ve ürün kalitesinin sürekliliğini ilke edinen Ar-Ge Merkezimiz, bu ilkesini gerçekleştirirken, “çevreye saygı ve özen” prensibi ile çevre dostu ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesi konusunda, Türkiyede ilk olan birçok ürüne imza atmıştır.

Ar-Ge Merkezimiz, 3 adet TEYDEB-TÜBİTAK projesi, 1 adet SANTEZ Projesi ve 24 adet Özkaynak projesi olmak üzere toplam 28 adet proje üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Ar-Ge Merkezimizin ana stratejileri; yapılan Ar-Ge çalışmaları paralelinde yöntem, teknik ve teknolojik yenilikleri yakından takip etmek, sağlanan Ar-Ge teşvikleri/ desteklerinden elde edilen kazanımları daha zengin Ar-Ge altyapıları için kaynak olarak kullanmak, bilgi iletişim ağını kullanarak, Ar-Ge çalışmalarını dünyadaki teknolojiler ile birleştirmektir.

Arkasında yarım asrı aşkın tecrübesiyle Polisan Holding ile beraber 3 dev güç bulunduran Polisan Kansai Boya olarak 2018 yılı başında mimari kaplama kategorisinde çığır açacak yeni dış cephe boyası EXELANS TURBO FLEX C1’i Türk boya ve inşaat sektörünün hizmetine sunduk.

Köprüler, metrolar, otoparklar ve yüksek katlı binalar gibi zorlu yapılarda bile güvenle kullanılabilen ve yapıların ömrünü uzatan bir boya geliştirdik. Türkiye’de ilk ve benzersiz bir ürünü boya sektörümüzün hizmetine sunuyor olmaktan gurur duyuyoruz.

EXELANS TURBO FLEX C1, sıradan bir dış cephe boyası değil, dev ortaklarımız Dow Chemical ve Kansai Paint’in destekleri ile beraber deneyimli ve uzman Ar-Ge Merkezi ekibimizin geliştirdiği bir ortak akıl ürünüdür.

EXELANS TURBO FLEX C1, binaların ömrünü uzatırken, antikarbonizasyon özelliği ve esnekliği sayesinde depremin binalar üzerindeki yıkıcı etkisini azaltıyor.

EXELANS TURBO FLEX C1, Polisan Kansai Boya’nın Ar- Ge Merkezi’nde Nano Silika ile zenginleştirilmiş organik-inorganik hibrid ve saf akrilik bağlayıcılı, antikarbonizasyon özellikli formül ile tasarlandı.

“EXELANS TURBO FLEX C1” özel formülü sayesinde sahip olduğu yüksek esneklik ve elastikiyet kabiliyeti ile uygulandığı binalarda betonun hem hava şartlarından etkilenerek çatlamasını engelliyor hem de yaşlanmasının önüne geçerek olası bir depremin yıkıcı etkisini azaltıyor.

Polisan Kansai Boya’nın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Polisan, sürdürülebilirlik kavramını markasına ve hizmetlerine entegre etmeyi benimsemekte, bu amaçla çevresel sürdürülebilir üretim prensibiyle stratejilerini ve yatırımlarını her aşamada ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan artı değer yaratacak şekilde oluşturmakta ve kurduğu yönetim sistemleri ile bu çalışmalarını güvence altına almaktadır.

Sektörlerdeki uzun vadeli gelişme ve istikrarımızı, sürdürülebilirlik konularına olan bilinçli yaklaşımımızın bir sonucu olarak görüyoruz ve faaliyetlerimiz süresince yalnızca ekonomik karlılığa odaklı bir stratejimiz olmadığı gibi, dünyamızı tehdit eden çevresel ve sosyal sorunlarla savaşmayı da bir yönetim stratejisi haline getirmekteyiz.

EPD belgeleri, ISO 14025’e göre tanımlanan, bir ürünün çevre performansını ISO 14040 serisi çerçevesinde belirtilmiş parametreler bazında önceden belirlenmiş kategorilere göre (hammadde üretimi dahil temini, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumu) nicel olarak değerlendiren ve beyan eden belgelerdir.

Bu çalışmalarda kullanılan beyan yöntemi, uluslararası uzmanlar tarafından tarafsız olarak doğrulandığı için belgeler dünya çapında geçerli olmaktadır.

Polisan Kansai Boya, bu beyan yöntemiyle iç cephe ve dış cephe ürünlerinde 4 adet Çevresel Ürün Beyanı – Environmental Product Declaration (EPD) belgesi almış ve Türkiye’de sektöründe bu belgeye sahip tek, Avrupa’da ise ilk üç üreticiden biri oldu.

Bu başarımız, Türkiye’de ilk kez düzenlenen SBE 2016 konferansı, EPD Panelinde ödüllendirildi.

Türkiye’deki dekoratif boya sektörü hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Bu sektör açısından, sizce Türkiye’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Dekoratif Boya üretiminin %85’ini su bazlı boyalar oluşturmaktadır. Geliştirilen yeni üretim teknikleri sayesinde insan ve çevre sağlığına duyarlı ve aynı zamanda uzun ömürlü boya üretimi yapılabilmektedir.

Ayrıca daha dayanıklı, kolay sürülen, yüksek performanslı, renk çeşitliliği bakımından zengin ve çevresel etkileri azaltılmış (daha düşük uçucu organik bileşik (VOC) içeren, ağır metal içermeyen boya, vb.) boya ürünlerine de ilgi artmaktadır. Sektörde solvent bazlı boyadan su bazlı boyaya geçiş olmuştur.

Sezonsallık dolayısıyla yüksek çalışma sermayesine ihtiyaç olmaktadır. Boya sektöründe, Nisan – Eylül ayları talebin en fazla olduğu zamanlardır.

Sezonsallık dolayısıyla hem yüksek çalışma sermayesine ihtiyaç olup, hem de Türkiye’de üretilmeyen ve sektörün ana ve yan girdileri olarak kullanılan hammaddelerin %80-90’ı ithal edildiği için maliyetler özellikle Türk Lirasının yabancı döviz kurları karşısında değer kaybettiği zamanlarda daha da artış göstermektedir.

Kendin Al (Buy-It-Yourself) trendleri önem kazanmaktadır. Türkiye Boya Sektöründe müşteri bazını, dağıtım kanalı (toptancı, perakendeci, yapı marketler), hane halkı ve boya ustaları oluşturmaktadır.

Son yıllarda özellikle dekoratif boyalarda boya uygulayıcılarının ve nihai tüketicilerin renk tercihi ve kaliteyi ön plana çıkarması ile her türlü rengin üretilip perakende satış noktalarına iletilmesi yerine, baz renkleri üreterek, perakende noktalarında mix sistem makineleri ile tüketicilerin beğenilerine cevap verecek renk ve tonlarda ürün sunma hizmeti önem kazanmıştır.

Açıkça ifade edebilirim ki, değişen alışkanlıklar, gelişen ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçlara cevap verebilir nitelikteki üretim olanakları sayesinde Türkiye Boya Pazarı büyümeye açık bir pazar. Dünya pazarından daha  büyük pay alma potansiyeline sahiptir.

Polisan Kansai Boya’nın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için Polisan Kansai Boya’nın yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Halka açık bir şirket olmanın verdiği sorumluluk ile yatırım kararlarımızı, yatırımcılarımız için her zaman karlı gelir büyümesi yaratma motivasyonu ile alıyoruz. Lojistik merkezlerimiz, Polisan Shoplar, mix makinelerine yaptığımız yatırımlarımızı hep bu motivasyon ile gerçekleştirdik.

Az önce sözünü ettiğim yeni boya tesisimiz de, kapasite darboğazı dolayısıyla bilinçli olarak önceliklendiremediğimiz ihracat pazarlarına da açılma hedefimizin bir sonucudur.

45 milyon Euro’luk yatırımımız, tesisimizin tam zamanlı olarak faaliyete geçmesinin ardından sağladığı operasyonel avantajlar sayesinde, 8 yıl gibi bir süre içerisinde kendisini finanse edecek kabiliyette olduğunu düşünüyoruz.

Bunun üzerine, ortaklığımızın yarattığı sinerjilerden kaynaklanacak gelir büyümesini de düşününce, kısa vadede bu ölçekte bir yatırım ihtiyacımız olmadığını, ancak her zaman için Ar-Ge alanında ve iş süreçlerimizde verimliliği artırmaya yönelik yatırımları değerlendirebileceğimizi söyleyebilirim.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler