Cuma, Nisan 26, 2024

Deniz Araçlarında Yüzey Hazırlığı ve Boyama

Su ile teması kaçınılmaz olan deniz araçlarının korozyona uğrama riskinden kaynaklı yapılan yüzey hazırlığı ve kaplamaları, standart uygulamalardan farklıdır.

Korozyon ile savaş, bulunduğumuz dönemin en hassas ve teknik alt yapı gerektiren konularından biri olup, detaylı incelemeler neticesinde işletme verimliğini ve yüzey işlem kalitesinin toplam kaliteye etkisini de düşünerek planlanması gerekmektedir.

Bu plan iş güvenliği normlarına uymalı ve çevre kanunlarının ilgili mevzuatlarına uyum sağlamalıdır.

Yüzey HazırlığıKorozyonun önlenmesi için uygulanan birkaç yöntem mevcuttur. Deniz araçlarının inşasında özellikle tersanelerde uygulanan korozyon önleyici sistemlerin başında boyama (kaplama) gelir. Boyama iki aşamadan oluşur.

İlk aşama yüzey hazırlığıdır. Yüzey hazırlığı, kendi içinde birkaç aşamadan oluşur.

İlk aşama kumlamaya hazırlık, ki bu ana yüzeyde veya kaynak bölgelerinde kaynak çapakları veya kumlamanın alamayacağı yüzeylerin taşlama uygulaması ile giderilmesi işlemidir.

Bu işlem gerçekleştikten sonra kumlamaya geçilebilir.

Kumlamanın yüzeyi işlemesi ile metal yüzey üzerinde profil derinlikleri oluşur. Boyanın teknik özelliklerine göre bu derinlikler değişkenlik göstermektedir.

Uygulanacak boyanın isteğine göre açılan yüzey pürüzlenme (mikron mertebesinde) derinlikleri yapıldıktan sonra tüm kumlanan parçalar veya bloklar hem pnomatik sistemle, yani emiş yapma marifeti ile gritten arındırılırlar, hem de hava tutularak ince tozu ilgili parça üzerinde uzaklaştırırlar.

Deniz araçları inşa yöntemleri birbirinden farklılık gösterir aynı zamanda deniz aracının kendi içinde de korozyon dayanımına veya riskine göre kaplama özellikleri ve istenilen yüzey standartları değişkenlik göstermektedir.

Günümüz teknolojisi ile yüzey hazırlığı ve boyama teknolojilerinde çevreci ve farklı yaklaşımlar vardır.

Yüzey HazırlığıTürkiye’de tersaneciliğin kalbi olan Tuzla ve Yalova bölgelerinde kumlama ve boyama teknolojileri büyük öneme sahiptir. Yüzey hazırlığı için kumlama boyama hollerinde genellikle otomatik kumlama kazanları tercih edilir.

Kızak veya shiplift üzerinde ise kumlama siloları tercih edilmektedir. Deniz araçlarının yeni inşasında bu makineler kullanılır.

Tamiratta ise çekek yerlerine veya tersanelere gelen deniz araçlarına yine kumlama siloları veya su jetleri ile yüzey hazırlığı yapılmaktadır.

Bu uygulamaların geneli için ciddi miktarda basınçlı hava gerekmektedir, gelişmiş tersanelerin bu alt yapıları mevcuttur.

Basınçlı hava ile püskürtülen granülün kumlama boya hollerinde otomatik sistemler ile geri toplanması granül kaçağını minimize etmektedir.

Yüzey HazırlığıTüm bu hazırlıklardan sonra kaplamaya geçilebilir, kaplama öncesi kumlanan yüzeyin kararmaması için nem alma
makineleri kapalı alanlarımızda kullanılmaktadır.

Kaplama zamanında iklimlendirme ve aynı zamanda filtrasyon hayati önem taşımaktadır. İyi filtrasyon olmayan hollerde solvent patlama riski mevcuttur.

Boya zamanında kullanılan fanların exproof özelikte olması tercih edilmelidir. Alfatechnic yaptığı tüm kumlama boyama hollerinde ilgili fanları expoof özellikte seçmiştir.

Boyanın ilk kat sonrası ara kat ve son katları atmak için, kat üstü kat atma sürelerinin kısaltılması ve dokunma kuruluğuna gelme zamanın kısaltılması, profesyonel bir iklimlendirme ve bina yapısı ile mümkündür.

Bu profesyonel projelendirme ve anahtar teslim inşa Alfatechnic tarafından yapılmaktadır.

Yüzey Hazırlığı

Tesislerimiz, Çevre Bakanlığının öngördüğü koşullara uygun olarak tasarlanmaktadır.

Tersane bölgelerinin özellikle Tuzla ve Yalova bölgesini düşünürsek yerleşim alanlarına yakın olması bizim çevre sağlığı ve güvenliği konularına daha da önem vermemize                                                                                           önayak olmaktadır.

Alfatechnic Kumlama Tesislerimizde yer alan toz toplama sistemleri ve boya emiş filtrasyon sistemleri Çevre Bakanlığının öngördüğü oranda çevreye salınım yapmaktadır.

Yüzey HazırlığıAlfatech & Alfatechnic olarak tüm bu kapalı alan kumlama ve boyama holleri, kızakta gereken tüm yüzey işlem ekipmanlarının sağlanması ana iş kolumuzdur.

Özellikle deniz araçları yüzey işlem teknolojilerinde lüks yat, gemi, balıkçı teknesi gibi farklı imalatların farklı çözümleri mevcuttur.

İstenilen ihtiyaçlara göre projelendirme, ekipman ve makine sağlama ve devamında da satış sonrası hizmet verme genel iş yapma alışkanlığımızdır.

Alan problemi olmayan tersanelerdeki kapalı alanda yüzey işlem tekniklerini uygulamak bir tersane için çok önemlidir. Kalıcı bir çözümdür.

Biz Alfatechnic olarak ulusal ve uluslararası tersanelerde kumlama tesisleri inşa etmekteyiz.

Alfatechnic tesisleri Avrupa standartlarında yüksek verimli, işletme maliyetlerinin minimize edilerek tasarlanmış aynı anda 10-12 kumlama nozulu çalıştırma kabiliyetine, 8-10 boya pompası çalıştırma kabiliyetine sahip mega kumlama ve boya odalarıdır.

 


Tolga Zent

Satış Koordinatörü
Alfatechnic Makina San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler