Cuma, Mayıs 3, 2024

İnovasyon Endeksi ‘nde Almanya Liderliği Ele Geçirdi

2020 Bloomberg İnovasyon Endeksi açıklandı;

Almanya, 2020 Bloomberg İnovasyon Endeksi’nde birinciliği elde ederek Güney Kore’nin altı yıldır devam eden liderliğini sona erdirdi. Singapur ise üçüncü sıraya yerleşti. ABD ise sıralamada bir basamak inerek 9. sıraya geriledi.

Yıllık Bloomberg Yenilik Endeksi, sekizinci yılında, araştırma ve geliştirme harcamaları, üretim kapasitesi ve yüksek teknolojili kamu şirketlerinin yoğunlaşması da dahil olmak üzere yedi metriği kullanarak düzinelerce kriteri analiz ediyor.

Sıralama, 21-24 Ocak tarihleri ​​arasında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen yıllık Dünya Ekonomik Forumu’nda önemli bir tema olan ekonomilerin yenilik yapma yeteneğine ışık tuttu.

Bloomberg Endeksinde Almanya, katma değerli imalat, yüksek teknoloji yoğunluğu ve patent faaliyetlerinde ilk beşte yer aldı.

ING Almanya’nın baş ekonomisti Carsten Brzeski, “İmalat sektörü hala oldukça rekabetçi ve yenilikçilik için bir kaynak” dedi ve ekledi “Almanya’nın bu tür göstergelerdeki performansı hala güçlü ve son zamanlardaki ekonomik zayıflığının göstergelerine kıyasla oldukça iyi.”

Almanya’nın hizmet inovasyonunun çok daha az etkileyici olduğuna dikkat çeken Brzeski Almanya’daki araştırma ve geliştirme harcamalarının yaklaşık üçte birinin otomobil endüstrisinde olduğunun altını çizdi. Brzeski “Bu sektörün bozulması ve daha uzun süreli zayıflığı, Almanya’nın inovasyon gücü seviyesinde etkili olabilir” dedi.

Almanya’nın “üretim devi” statüsü;

otomobil yapım endüstrisi üzerine inşa edildi, ancak kirlilik endişeleri, ticaret çatışmaları ve yavaşlayan ekonomiler, bu sektördeki talep üzerinde olumsuz baskı yapıyor. Küresel ekonominin, üretimden uzaklaşıp hizmetlere odaklanmaya başladığı görülüyor.

İşte bu noktada Brzeski, Almanya’daki yükseköğretim konusunda inovasyon eksikliğini, “artan bir endişe” olarak gösterdi.  Brzeski, Alman hükümetine, Almanya’nın yenilikçi rolünü devam ettirmesi ve koruması için elindeki parasal fazlalığı kullanmasını tavsiye etti.

Güney Kore’nin liderliği az farklı kaçırmasının sebebi, yenilikçi yeteneğindeki bir çöküş  olarak görmek pek mümkün değil. Seul’ün Hanyang Üniversitesi’nde işletme yönetimi profesörü olan Chang Suk-Gwon ise Ar-Ge harcamalarının önemine dikkat şekti.

Profesör Gwon, Samsung Electronics Co., LG Electronics Inc. ve Hyundai Motor Co. gibi teknoloji odaklı ekonomiyi yöneten dev Güney Koreli şirketler için Ar-Ge’nin “yaşam veya ölüm” anlamına geldiğini ifade etti. Gwon, “Başka doğal kaynağımız yok – işimize yarayacak sadece beynimiz var” dedi.

Gwon, Güney Kore’nin elindeki en önemli gücün teknolojik üstünlük olduğunu, aksi takdirde Çin’in G. Kore’yi yakalayacağını belirtti.

Singapur’un geçen yıl altıncı sıradan toplamda üçüncü sıraya yükselmesi, verimlilik ve katma değerli üretim kazanımları ile desteklendi. Singapur bu endekste, yüksek öğrenim verimliliği konusunda dünyanın en iyisi olmayı da sürdürdü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler