Cuma, Nisan 26, 2024

Dış Cephe Boya ve Kaplamaları

Isı yalıtımının uzman markası Baumit, yaşam alanlarımız olan yapılarımızın sağlık ve konfora kavuşmasının yanı sıra renklenmesi ve estetik bir görüntüye kavuşması için de dış cephe boya ve kaplamaları üretiyor.

Avrupa’da ısı yalıtım sistemlerinin öncü markalarından biri olan ve 30’dan fazla ülkede 40’dan fazla üretim tesisi bulunan Baumit dış cephe boya ve kaplamlarında da iddialı bir ürün çeşitliliğine sahip.

Tüm Baumit ülkeleri içerisinde boya üretimini hali hazırda Avusturya ve Türkiye gerçekleştiriyor. Türkiye, Avrupa standartlarında dış cephe boya ve kaplamaları üreterek diğer Baumit ülkelerine rol model olmaya devam ediyor.

dış cephe

Dış cepheler için ürettiğimiz boya ve kaplama ürünleri TS 7847’ye göre incelenmekte ve TS EN 1062-1 normuna göre sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır. TS EN 1062-1 normu özetle; bir kaplama sisteminin istenilen son kullanıma uygunluğunun değerlendirilmesinde dikkate alınması gereken ölçütleri belirtmektedir.

Buna göre ürünler tanımlanırken bağlayıcının kimyasal tipine ve çözücü cinsine göre tanımlanmaktadır. Temel olarak biz potasyum silikat, silikon reçine ve saf akrilik bağlayıcı türlerinde ve suda çözünen dış cephe boya ve kaplamaları üretmekteyiz.

Türkiye’de su bazlı kavramı oldukça yaygın olarak kullanılmakta ve benimsenmektedir. Organik çözücüler ile elde edilen boyaların stoklama ve kullanım koşullarında özel şartların gerekliliği, su ile seyreltilebilen ürünlerin yaygınlığını artırmaktadır.

Temel olarak boya ve kaplama ürünleri dört bileşenden meydana gelmektedir. Yapıyı oluşturan bileşenler; bağlayıcı, çözücü, katkı ve fonksiyonel dolgulardır. Üretilen ürünlere farklı tip bağlayıcılar ile farklı mekanik özellikler kazandırmak mümkündür.

Örneğin Nano teknolojik ürünümüz olan NanaporColor ve NanaporTop, potasyum silikat bağlayıcısı sayesinde yüksek su buharı aktarım hızı kazanabilmektedir. Bu ürünlerimizde su buharı aktarım hızı (µ)150 g/m².d’dan daha büyük; eşdeğer hava tabakası kalınlığı (Sd) 0,14 m’den daha küçüktür.

TS EN 1062-1’e göre su buharı aktarım hızı dört tipte tanımlanmıştır. V0= değer aranmaz, V1= yüksek, V2= orta ve V3= düşük su buharı aktarım hızını ifade etmektedir.

Nano teknoloji ile üretilen NanoporColor boya ve NanoporTop hazır kaplama ürünlerimiz yüzey pürüzsüzlüğü sayesinde kirlerin tutunmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan fotokatalizör ajanlar ile organik kirlerin parçalanıp yüksek su buharı aktarımı ile dışa atılmasını ve cephelerin daha zor kirlenmesini sağlamaktadır.

Bu ürünlerimizle doğru uygulamalar neticesinde yıllar sonra bile ilk günkü uygulama temizliğinde yüzeyler görmek mümkündür.

Buna göre aşağıdaki sınıfların beyanı ile ürün hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.

Gi = Parlaklık Sınıfını,

Ei = Kuru Film Kalınlığını,

Si = Tane Büyüklüğü Sınıfını,

Vi = Su Buharı Aktarım Hızı Sınıfını,

Wi =Su Aktarım Hızı Sınıfını,

Ai = Çatlak Örtme Özelliği Sınıfını,

Ci = Karbondioksit Geçirgenliği Sınıfını göstermektedir.

Günümüzde, geleneksel tasarımların ötesinde daha renkli cepheler tasarlanmakta ve üretilmektedir. Daha koyu renklerin cephelerde kullanılması ile cephelerde aşırı ısınma ve boyut kararlılığı sorunları yaşanabilmektedir.

Özellikle 80°C üzerindeki sıcaklıklarda boyutsal kararlılık gösteremeyen levhalar ile kaplanan cephelerde koyu renk kullanımı riskli bir hal kazanmaktadır.

Güneşten gelen ışınlar dalga boylarına göre 3 tayfa ayrılmaktadır; UV, Görünen Işık, IR. Bu üç dalga boyu da ulaştığı yüzeylerde ısınmanın kaynağıdır. Yeni toplam güneş ışığı yansıtma değeri (Total Solar Reflectance) kızılötesi ve ultraviyole de olmak üzere tüm güneş ışınlarının yansımasını dikkate almaktadır.

Bu görünmeyen güneş ışını bileşenleri, cephe yüzeyinin ısınmasında büyük rol oynamaktadırlar. Renk tonu açıklığı referans değeri (HBW) ile toplam güneş ışığı yansıtma değeri (TSR) arasında bazı renk alanlarında önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Cephe üzerinde kullanılabilecek renkler için TSR değerini kullanmak daha doğru sonuç vermektedir. Daha geniş bir renk dalga boyu değer aralığına sahiptir bu nedenle de daha hassas olarak ölçüm yapar.

Tüm bu sorunların üstesinden gelmek Baumit Cool Pigment teknolojisi ile mümkündür. Özel bir teknoloji ile elde edilen siyah renk pigmentleri (koyu/yoğun renklerde kullanılan) sayesinde UV ve IR ışınlarının yansıtılması sağlanarak yüzey sıcaklıkları kontrol altında tutulabilmektedir.

Yapılan deneyler ile UV lambaları altında şartlandıran Cool Pigmentli ve Normal Pigment ile kaplanmış 2 levha yüzeyinden normal pigmentli olanın UV kaynağından kazanılan enerji ile deforme olduğu Cool Pigmentli kaplama ile elde edilen sistemin güvenle ömrünü sürdürdüğü gözlemlenmiştir.

Kullanıcı ihtiyaçlara önem veren, daha uzun ömürlü, sağlıklı ve konforlu sistemler üreten Baumit geleceğe bir adım yaklaşmak için ileriye yönelik fikirler ve ürünler üretmeye devam etmektedir.

Hasan İnan Yeter
Ürün Müdürü – Baumit

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler