Perşembe, Nisan 25, 2024

Dow Türkiye, 3. İstanbul Karbon Zirvesi’nde

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından 3.kez düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’nde katılımcılar arasında yer alan Dow Türkiye, “Düşük Karbon Kahramanı” ödülünün de sahibi oldu.

Enerji ve iklim değişikliği alanında Türkiye’den ve yurt dışından tanınmış üst düzey devlet yetkilileri, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren İstanbul Karbon Zirvesi, 14- 15 Nisan tarihleri arasında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından 3.kez düzenlenen zirvede katılımcılar arasında Dow Türkiye de yer aldı.

“Düşük Karbon Kahramanları Ödülleri” ile üretim ve tüketimde karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemeyi ve toplumda konunun bilinirliğini artırmayı hedefleyen SÜT-D, düzenlediği törende Dow’ı da ödüle layık gördü.

Dow’ın Multiplan Yalıtım Sistemleri A.Ş. işbirliği ile geliştirdiği çatı yalıtımında yaygın olarak kullanılan bitümen ve PVC bazlı çatı kaplama malzemelerine alternatif olan “Termoplastik Poliolefin Membranları” Dow’a ödül kazandırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Mustafa Öztürk, Dow müşterilerinden Multiplan Yalıtım Sistemleri AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nazım Yavuz ve Dow Elastomers Türkiye Teknik Satışlar ve Proje Geliştirme Müdürü Varun Thakur’a ödülünü takdim etti.

Paris İklim Anlaşması kararlarının Türkiye’de nasıl uygulanacağı, iklim finansmanı, Türkiye için yeşil büyüme önerileri, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik gibi başlıkların tartışıldığı zirvede;

Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Başkanı İhsan Necipoğlu, Dow’ın sürdürülebilirliğe ve enerji tasarrufuna olan katkılarından söz ederek, karbon ayak izini nasıl azalttıklarını anlattı.

Moderatörlüğünü İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun üstlendiği “Karbon Yönetimi ve Endüstri” oturumunda konuşan İhsan Necipoğlu’na, zirveye katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

“6 bin 800 kişilik Ar-Ge ekibimizle karbon ayak izini azaltmaya devam edeceğiz”

Dow’ın dünyanın lider kimya şirketlerinden biri olarak teknolojiyi ve bilimi verimli olarak kullandığını açıklayan İnsan Necipoğlu, 119 yıldır dünyada, 45 yıldır ise Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket olarak en büyük yatırımlarının insan kaynağı olduğunu söyledi.

6 bin 800 bilim adamı ve araştırmacılarının bulunduğunu belirten Necipoğlu, Ar-Ge’ye yılda 2 milyar dolar harcadıklarını ve bilim adamlarından gelecek çözümlere çok güvendiklerini vurguladı.

Bu doğrultuda dünyanın önemli sorunlarının çözümüyle uğraştıklarını da dile getiren Necipoğlu, “Son 10 yıl içinde 1 milyar yeni insan nüfusundan söz edebiliriz. Buna bağlı olarak ise enerji kullanımı son 15 yılda yüzde 50 arttı. Su kullanımında yüzde 50 artış var.

Oysaki dünyanın yüzde 35’i su kıtlığı olan yerlerde yaşıyor. 1 milyar daha yeni insana gıdanın yetmemesi söz konusu. Bu yüzden gıda verimliliği ve tarım verimliliğinin artırılması, yeni su kaynaklarına ulaşılması ve mevcut suyun temizlenmesi gerekiyor.

Bütün bunları yaparken karbon ayak izinin de en alt seviyede tutulması lazım. Bu tek bir şirketin, üniversitenin ya da hükümetin yapabileceği bir şey değil. Bu çözümler işbirliği gerektiriyor. Biz de tüm ekibimiz ve Ar-Ge’miz ile beraber bu işi ileriye taşımayı hedefliyoruz” dedi.

“Önümüzdeki 10 yılda kimya teknolojilerine güveni artıracağız”

Geçmiş yıllarda bir ürünü tasarlarken maliyet ve fonksiyonel kullanılabilirliği değerlendirdiklerini aktaran Necipoğlu, bu iki kriterin yanına sürdürülebilirliği eklediklerini ifade etti. Ciddi bir şekilde sürdürülebilirlik çalışmalarının sürdüğünü anlatan Necipoğlu, “Bizim araştırmacılarımız şu anda bu üç özellik olmadan ürün tasarlamıyor.

Ürünleri tasarlarken tüm değer zincirlerine bakıp yaşam zincirlerinin ölçümlemesini yapıyoruz. Bunu yaparken de sürdürülebilir ekonomik çapta bir sürdürülebilirlik oluşturmaya çalışıyoruz. Bugüne kadarki serüvenimizin üçüncü ayağına gelmiş bulunmaktayız.

İlk adımımız olan 1995- 2005 yılları arasında operasyonda mükemmeliyeti hedefleyerek kendi popülasyonumuza baktık. Kaynak kullanımlarını, atık ve enerji kullanımlarını aza indirerek 5 milyar dolar tasarruf sağladık.

2005- 2015 yıllarını kapsayan ikinci on yılımızda zorlu problemlerin çözümüyle ilgilenerek, sürdürülebilir ekonomi çözümlerini müşterilerimizle paylaştık ve onlara farklılık sağladık. Üçüncü on yılımız olan 2015- 2025 süreci içinde ise düşünce liderliğini hedefliyoruz.

Değer zincirlerimizi baştan tasarlayarak araştırmacılarımızla birlikte geleceğe tasarlama hedefimiz bulunuyor. Tasarım ürünlerimizle kimya teknolojisine güvenilirliği artırmayı planlıyoruz. Öncelikli planlarımızdan biri bu” diye konuştu.

“Brezilya olimpiyatlarında karbondioksit miktarını 500 bin ton azaltacağız”

Tüm bu çalışmalarını ve felsefelerini olimpiyatlarda sergilemeyi amaçladıklarını da dile getiren Necipoğlu, olimpiyatların dünyanın en büyük vitrinlerinden biri olduğunu vurgulayarak, Dow olarak olimpiyatların düşük karbon sponsoru olduklarının da altını çizdi.

Soçi olimpiyatlarında hedeflenen karbon salınımı azalışının 360 bin ton karbondioksite eşdeğer olacak şekilde azaltılması hedeflendiğini söyleyen Necipoğlu, “Rusya’da çalışmalara başladık.

Altyapı, tarım, gıda gibi endüstrilere yöneldik. Bu endüstrilerle lokal sanayi içinde çalışarak hem felsefemizi anlatıp hem de yeni Dow teknolojilerinin kullanımını sağladık. Karbondioksit salınımlarını 520 bin ton karbondioksit eşdeğerinde aşağı indirdik.

Bizden istenen hedefi fazlasıyla geçtik” dedi. Brezilya Rio De Janeiro’da bu yaz gerçekleştirilecek olimpiyatlar için de ciddi bir çalışma içinde olduklarını belirten Necipoğlu, birtakım özel teknolojiler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Poliüretan bazlı panellerin kullanımını sağlayarak ciddi tasarruflar elde etmeyi planladıklarını aktaran Necipoğlu, 500 bin tonluk karbondioksitin azaltılmasına yönelik hedeflerine ulaşabileceklerini dile getirdi.

“Gıda israfıyla 2,5 milyar ton karbondioksit salınımı ortaya çıkıyor”

Dünyanın önemli sorunlarından biri olan gıda problemine yönelik çözümlerine de dikkat çeken Necipoğlu, Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre toplam gıda üretiminin 4 milyar dolar olduğunu bu oranın 1,3 milyar tonunun ise israf olduğuna işaret etti.

Üretimin sadece yüzde 25’inin tasarrufuyla 870 milyon kişinin doyabileceğini belirten Necipoğlu, bu miktarın Afrika’nın gıda krizine çare olabilecek kadar önemli olduğunu kaydetti.

Gıdanın israf edilmesiyle 2,5 milyar ton karbondioksit değerinde salınımın ortaya çıktığını ifade eden Necipoğlu, “İyi bir paketleme performansı artırıp gıdanın ömrünü uzatıyor. Bu noktada esnek ambalajın devreye girdiğini söyleyebiliriz. Esnek ambalaj sanayide atıkların 2,5 milyar ton israfın salınımlarını azaltıyor.

Biz bu noktada ambalajın hammaddesini yüksek teknolojiyle sağlıyoruz. Bunu tasarlarken de değer zincirine yüksek katkıda bulunuyoruz. Yüzde 4 enerji yüzde 40 su tasarrufu sağlıyoruz.

Ambalajın kalınlığını azaltıp oradan da tasarruf sağlıyoruz. Nakliyede yakıt tasarrufundan faydalandırıyoruz. Endüstri ve sanayi ile beraber çalışıp geri dönüşüm sağlıyoruz. Bütün bunları yaparken de gıda sanayisindeki karbon ayak izini minimize etmeye çalışıyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler