Perşembe, Nisan 25, 2024

Elektrikli Pompalarla Mastik ve Yapıştırıcı Uygulamaları

Elektrikli araçlara doğru geçişlerin yaşandığı günümüzde, otomobil fabrikaları üretim tekniklerinde de elektrikliye geçiş yapmaktadırlar. Fabrikalarda, üretim tesislerinde, boya, mastik, yapıştırıcı hatlarında geleneksel pnömatikhidrolik sistemler yerlerini yeni nesil elektrikli ünitelere bırakmaktadırlar.

Otomotiv tesisleri gövde bölümleri -body shop-lar, daha sağlam ve daha hafif malzeme kombinasyonları üzerinde çalışmaktadır. Kompozit, ultra dayanımlı çelik ve çeşitli aluminyum alaşımları gibi… Farklı malzemelerin birleştirilmesi söz konusu olduğunda, kaynak yerine yapıştırıcı kimyasallara ihtiyaç ön plana çıkmaktadır.

Türkiye’de de gündemde olan elektrikli araç üretim prosesinde ise, standart araç üretim prosesine göre daha fazla yapıştırıcı ve mastik ihiyacı vardır. Ancak kaynak teknolojisinin daha az, kimyasalın daha çok kullanıldığı birleştirme teknikleri, bir takım uygulama problemlerini de beraberinde taşır.

Doğru bir dozlama yapabilmek için çeşitli sistem komponentlerine ihtiyaç vardır; harici dozaj sistemleri, sayaçlar (shot-meter), valfler, mastik regülatörleri gibi.

Graco’nun EFlo IQ serisinde, geleneksel pnömatik sistemlerde, robot kolunda kullanımı zorunlu olan birçok komponenti kullanmaya gerek yoktur. Dozlama; servo kontrollü elektrikli pompa vasıtasıyla, robot kolundan farklı bir noktada yapılır.

Elektrikli pompa serisinde bu sayaçlara ihtiyaç duyulmaması, robot seçiminde esneklik sağlar. Robot kolunun taşıyacağı ağırlık azalacağından, daha küçük robotlar tercih edilebilir, hem maliyet açısından, hem robotlu sistemin kaplayacağı üretim alanından tasarruf sağlanır.

Robot kolunda sayaçlar dışında kontrol paneli, çeşitli akışkan hattı bağlantıları ve kabloları da mevcut olup, parça sayısının yüksek olması bakım ve yedek parça maliyetini de arttırmakta; zamanında yapılmayan bakımlar da sistemin performans düşüşü ve hatalı parça üretimine yol açmaktadır.

Elektrikli Eflo

Elektrikli Eflo sisteminde, kimyasalın miktarı ve akışı, varil pompası çıkışında sistem tarafından dozlanır, servo bazlı kontrol sistemleri ile hız ve hareketi kontrol edilir.

Elektrikli pompa hattı üzerinde farklı konumlardaki sensörler, kimyasalın basıncını ve dolaylı olarak da akışı, kimyasalın bulunduğu varilden robot ucundan tatbik noktasına kadar kontrol eder. Sürekli düşük miktar uygulaması söz konusu olduğunda elektrikli sistemler, pnömatik/hidrolik sistemlere göre, çok daha randımanlıdır.

Ethernet/IP, Profinet, Devicenet, Profibus ve Discrete I/O iletişim arayüzleriyle PLC ile sistem integrasyonu olanağı da sağlayan Eflo IQ, ayrıca, elektrik motoru sayesinde pnömatik-hidrolik kuzenlerine göre daha sessiz çalışma (<70 dba) avantajı da sunar.

Robot kolu ucuna monte edilen dispens valflerinde sunduğu 3 farklı seçenek ile otomotiv sektörü ve Tier 1’lerdeki uygulama ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Bu ünite ile 20 litre, 60 litre ve 220 litrelik standart varillerden boşaltım yapılabilmektedir. Bazı kimyasallarda gereklilik olan ısıtma ihtiyacı, opsiyonel olarak mevcuttur. 70o
C’ye kadar olan mastik ve yapıştırıcı uygulama imkanı mümkündür. 207 bar basınca kadar çıkabilen elektrikli pompalarla, dakikada 10 cc ila 3200 cc arası uygulama yapılabilmektedir. Farklı valf ve programlama seçenekleri ile çeşitli uygulama profillerine imkan tanır.

1986 yılından beri sanayi kuruluşlarının ve özellikle otomotiv ve yan sanayisinin “çözüm ortağı” olarak faaliyet gösteren Genmar, bu yeni ürünlerin dünya pazarıyla beraber ülkemizin otomotiv tesislerine kurulumunda tecrübesiyle yanınızdadır. Tanıtım ve demo için temasa geçebilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler