Cuma, Nisan 26, 2024

Kalıplanmış Sünger Sistemleri

Müşteri memnuniyeti ve standart kaliteyi ön planda tutarak insan, çevre ve doğaya duyarlı hayatı kolaylaştıracak poliüretan ürünler sunma misyonu ile 30 yıldır tekstil ve kimya sektörlerinde sürekli bir gelişim içerisinde olan Flokser, kimya sektöründeki üretimine “Flokser Kimya” markası ile devam etmektedir.

2016 yılı itibariyle sektöründeki ilk Ar-Ge Merkezi olma ünvanını elde eden firmamızda; ayakkabı (terlik, taban, iç taban, iş güvenliği), rijid (buzdolabı, soğuk oda paneli,sandwich panel, sprey, boru izolasyonu, dekorasyon), kalıplanmış sünger, filtre, integral (ofis mobilya kolçakları, çeşitli oto parçaları, kablolar), yapıştırıcı ve suni deri sektörlerine yönelik poliüretan sistemler geliştirilmektedir.

Kalıplanmış sünger sistemleri genel olarak ofis, otomotiv ve medikal sektörlerine hizmet etmektedir. Bu sistemler poliol karışımları ile izosiyanatların reaksiyonu sonucunda gerçekleşen ekzotermik bir reaksiyon sonucunda oluşan bir üründür.

Poliol karışımı içerisinde kullanılan hammaddeler ve bu karışım için hazırlanmış olan izosiyanatın reaksiyonu sonucu açık hücreli poliüretan yapısı oluşmaktadır. Bu açık hücreli yapı sayesinde ürün de esneklik sağlanmaktadır. Kullanım alanı ve talep özelliklere göre formülasyon içerikleri talepler doğrultusunda ayarlanabilmektedir.

Kalıplanmış sünger sistemleri kalıplarda, yüksek veya alçak basınç makineler ile dökümü gerçekleştirilerek istenilen şekil verilebilmektedir.

Nihai olarak elde ürünün istenilen özelliklerde olması hammadde sisteminin içeriğine bağlı olmak ile beraber ürün eldesinde kullanılan makinanın karışım kalitesi ve kullanılan kalıbın cinsi de mutlak bir etkiye sahiptir.

Uygun üretim proses süreci için soğutma sistemine sahip yüksek basınç makine ve ısıtma sistemine sahip alüminyum kalıpların kullanımı tavsiye edilmektedir.Kalıplanmış Sünger Sistemleri

Resim 1: Yüksek basınç makine ile alüminyum kalıba
sünger uygulaması

2006 yılından beri poliüretan sektörüne hizmet veren Flokser, bu sektörde birçok yeniliğe öncülük etmiş ve çevre dostu teknolojilerin sektöre sunulması için TÜBİ-TAK tarafından desteklenen 27 proje çalışması yürütmüştür. Bu çalışmalar sonucunda,
• 2010 yılında TÜBİTAK başarı ödülü,
• 2012 yılı Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi, Ar-Ge ödülü,
• 2016 yılı TÜBİTAK, TÜSİAD 12. Teknoloji Ödülleri finalisti olmuştur.

2016 tarihi itibariyle Sanayi Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillenen Flokser, kalıplanmış sünger pazarındaki ürün gamının eksikliğinden dolayı çalışmalarını hızlandırmış ve CREAPOL SUN 8010/52 ve CREAPOL SUN 8010/45 sistemlerini pazara sunmuştur. Ürünlere ait çalışma koşulları ile fiziksel ve mekanik test özellikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 1. CREAPOL SUN 8010/45 Test Sonuçları

Tablo 2. CREAPOL SUN 8010/52 Test Sonuçları

Yukarıdaki tablolarda iki farklı ürün farklı kalıp dansiteleri, farklı çalışma aralıkları gözetilerek hazırlanmış sistemlerdir. Yukarıdaki tablolara ek olarak CREAPOL SUN 8010/45 sistemimiz için ECE.R.118 Annex 6 ve Annex 8 yatay ve dikey yanmazlık raporu alınmıştır.

Flokser kimya olarak poliüretanın dokunduğu her sektöre hizmet sunulması amacıyla, kalıplanmış sünger sektörü için düşük yoğunluk, gerekli yanmazlık ve mekanik değerlere sahip farklı sünger sistemlerimizle pazarın ihtiyaçlarına cevap verebilecek ürün yelpazesine ulaşmış bulunmaktayız. Güçlü bir Ar-Ge ekibine sahip olan Flokser kimya sahip olduğu know-how ile pazardan gelebilecek talepler ve pazarın ihtiyaç duyabileceği inovatif projeler kapsamında çalışmalarını tüm hızıyla devam ettirmektedir.


Mehmet Başdal

Flexible Ar-Ge Uzmanı
Flokser Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler