Cumartesi, Mayıs 4, 2024

DowAksa Yeni Entegre Tesisinin Temelini Atıyor

DowAksa Yeni Entegre Tesisinin Temelini Atıyor

DowAksa’nın Yalova’da 117 bin metrekarelik alana kurulacak yeni entegre tesisinin temel atma töreni gerçekleşti.

DowAksa’nın yeni kurulacak entegre tesisinin temel atma törenine T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı ve DowAksa Başkan Vekili Ahmet Dördüncü ve DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks ile şirketin üst düzey yöneticileri katılım gösterdi.

Yeni Entegre Tesisi 2023’te Üretime Başlayacak

DowAksa’nın Yalova’da 117 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan yeni entegre tesisi, Türkiye’nin karbon elyaf kullanan endüstriyel sektörlerdeki payını yükseltecek. Tesisin 2023 yılında tam kapasite ile üretime başlaması hedefleniyor. Aynı zamanda tesisin Yalova’da 500 bin kişiye istihdam yaratacağı da aktarıldı.

“Dowaksa, Üretim Kapasitesini 2,5 Kat Artırarak Ülkemize Sağladığı Katkıları da Yükseltecek”

Törende T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamalarda bulundu. Varank; “Türkiye’nin stratejik bir üretim üssü olma hedefinde önemli bir yatırım hayata geçiyor. DowAksa, üretim kapasitesini 2,5 kat artırarak ülkemize sağladığı katkıları da yükseltecek. Örnek olacak bu yeni tesisin hızla tamamlanmasını diliyorum. Dünyanın hem en ekonomik hem de en iyi performansa sahip karbon elyafı, Yalova’da DowAksa tarafından üretiliyor” ifadelerini kullandı. Yalova Milletvekili Meliha Akyol da ileri teknoloji gelişimiyle Türkiye’nin ihracatını yükselteceğini aktardı.

“Ülkemizin Stratejik Sektörlerdeki Özyeterliliğini de Destekleyecek”

Temel atma töreninde konuşma yapan DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Dördüncü ise “Bu yatırım katma değerli ihracat ve istihdam olanağı sağlamakla kalmayıp ülkemizin stratejik sektörlerdeki özyeterliliğini de destekleyecek. Yüksek performanslı karbon elyaflarımızla yenilikçi kompozit çözümleri geliştirmeye ve hem yerel hem de globaldeki iş ortaklarımızın hızla yükselen taleplerini karşılamak amacıyla yatırım yapmaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı.

DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks da Ar-Ge kabiliyetleri sayesinde daha büyük rüzgâr kanatları ve daha yüksek enerji verimliliği sağlayan özel bir kompozit profil üretme imkanına sahip olduklarını belirtti. Kuruşlarının 10. yılında böyle önemli bir yatırıma imza atmaktan dolayı gurur duyduklarını aktaran Parks, hizmet verdikleri diğer tüm stratejik iş sektörlerine de bu tür çözümler sağlamak için çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

Rüzgâr Enerjisi Projelerindeki Artan İhtiyaçlar Karşılanabilecek

Yalova, DowAksa’nın tedarik zinciri ve mevcut üretim tesisiyle; hammadde, enerji ve diğer gereksinimlerde tam entegrasyonu sağlamak için yeni yatırımda stratejik nokta olarak seçildi. 2024’te tam kapasiteye ulaşması beklenen bu yatırımla; rüzgâr türbini kanatlarındaki karbon elyaf kirişlerin önemli miktarının üretimi Türkiye’de yapılacak. Bu sayede iç piyasada rüzgâr enerjisi projelerindeki artan ihtiyaçlar karşılanabilecek. Yeni entegre tesisi ayrıca, Türkiye’de karbon elyaf kompozit malzeme kullanan sektörlerin yanı sıra hızla büyüyen global otomotiv endüstrisindeki ihtiyacı da karşılayacak.

Daha Fazla Tasarım Özgürlüğü, Hafiflik ve Maliyet Avantajı Sağlıyor

DowAksa’nın dünyanın birçok ülkesine ihraç ettiği ve Türkiye’nin rekabet gücünü arttırmaya yönelik olarak ürettiği çözümler arasında bulunan karbon elyaf takviyeli poliüretan reçine esaslı pultrüze profiller, yeni nesil rüzgâr türbini kanatlarında kullanılıyor. DowAksa’nın daha uzun ve büyük kanatlar için özel geliştirdiği pultrüzyon üretim teknolojisi; uluslararası rüzgâr enerjisi sektörüne daha fazla tasarım özgürlüğü, hafiflik ve maliyet avantajı sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler