Pazar, Mayıs 5, 2024

TIGER Coatings Türkiye Gn. Koordin. Adem Arslan sorularımızı yanıtladı.

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, TIGER Coatings Türkiye Genel Koordinatörü Sayın Adem Arslan sorularımızı yanıtladı. TIGER firmasının, toz kaplama teknolojisindeki öncü şirketlerden biri olduğuna dikkat çeken Arslan, firmanın tarihçesi ve günümüzdeki yapısı hakkında bilgi verdi.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Teknik Kimya bölümünden mezun olduktan sonra 13 yıl boyunca TIGER’ın Ar-Ge departmanında şef olarak çalıştım. 3 yıldır da Türkiye ekibimizle, toz boyalarımızla Türkiye pazarına çözümler sunuyoruz.

TIGER’ın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Üretim tesisleri, makine parkı ve istihdam edilen personel sayısı, bunların yanı sıra ciro, üretim hacmi gibi veriler de göz önüne alındığında TIGER’ın günümüzdeki yapısı nedir?

TIGER, 1930’da Berghofer ailesi tarafından kuruldu. Başlangıçta sadece sıvı kaplama malzemeleri üreten TIGER, 1968 yılında, daha önce bilinmeyen toz kaplama teknolojisi çalışma alanına giren ilk şirketlerden biri oldu. Geniş bir yelpazede çevre dostu ve ekonomik kullanımlı toz boya üretimi, kısa sürede şirket ürün hattının odağı haline geldi.

1980’lerde, şirket büyüme için hazır konuma gelmişti. Los Angeles’ta (ABD) kurulan bir satış şirketini, Kanada’da kurulan bir diğer şirket izledi. Böylelikle TIGER Drylac® Coating’in dünya genelindeki satışlarında kaydedilen düzenli büyüme başlamış oldu. 1990’larda Kurt Berghofer, bugünkü şirket CEO’su Clemens Steiner ile birlikte doğuya yöneldi ve Asya’da kapsamlı bir büyüme projesi başlattı. Bugünkü özel şahsa ait, çok uluslu şirket ağı kapsamında 9 üretim tesisi, 3 Ar-Ge merkezi ve yaklaşık 50 ülke yer almaktadır. Grup 2015 yılında dünya genelindeki yaklaşık 1200 personeliyle 300 milyon Euro civarında satış kaydetmiştir.

TIGER başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? TIGER’ın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

TIGER’ın sunduğu toz boya ve dijital baskı çözümleriyle gerçekleştirilen yüzey tamamlama uygulamalarına, pencere ve cephe elemanları, araba tekerleği, karbon elyaflı parçalar, güneş panelleri, makineler, mobilya, buzdolapları veya mağaza donanımı gibi birçok mamulde rastlanabilir.

Bir aile şirket ağı olan TIGER Coatings, dünya genelindeki en büyük altıncı toz boya üreticisi konumundadır TIGER menşeli toz boyalar, farklı malzeme türleri üzerine uygulanabilir; çelik, alüminyum, galvanizli yüzeyler, MDF, ısıya dayanıklı plastikler veya cam. Dünya genelindeki müşteriler, TIGER Drylac mamulleri takip eden özellikleri ile almaya ikna ediyor. Bu özellikler arasında uzun süreli dayanım, aşınmaya dayanıklı, paslanmaya dayanıklı, birbirinden muhteşem efektler (örn. Eloksal vb. ), yüzey varyasyonları, kimyasallara dayanıklı ince filmler, sera etkisiz olması vb. yer alıyor.

TIGITAL markası, sadece yüksek performanslı endüstriyel baskı tekniklerinde uzmanlaşan yazıcı üreticileri ve sistem entegratörleri için dizayn edilen dijital inkjet ve dijital toz boya sistemlerini kapsamaktadır. Bireyselleştirme eğilimi, baskı süresindeki kısalma ve maliyet uygunluğu, inkjet baskı için itici güçleri oluşturmaktadır.

DIY (Do it yourself / Kendi başına yap) pazarına yönelik mamulleri içeren sıvı kaplama malzemeleri birimidir. Sadece Avusturya’da bulunan geleneksel bir markadır. Aynı zamanda, Avusturya’daki ev dekorasyonu mağazalarında pazar lideri konumundadır.

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında TIGER firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Global pazarlar çabuk tepki göstermeyi ve aktif gelişimi zorunlu kılıyor. TIGER uzun yıllardır toz boya ile kaplama alanındaki yeni sistem çözümlerine ve bunların daha da geliştirilmesine odaklanmış durumda. İnovasyon, etkin araştırma ve modüler konseptle sağladığı güç, şirketin müşteri beklentilerini alışılagelmiş standartların ötesinde karşılamasına imkan tanıyor. TIGER 2007’den beri de, kimya alanında ve boya kaplama sektöründe edindiği hatırı sayılır tecrübesini entegre ederek, dijital baskı endüstrisinde, üretim ve kaplama işlemlerinde yeni keşfedilmemiş yöntemler sunarak, keşfedilmemiş yeni mavi okyanuslar yaratma yolunda ilerlemektedir.

Üç ayrı kıtadaki üç Ar-Ge merkezinde 130’un üzerinde TIGER çalışanı, yüzey tamamlama inovasyonları için çalışmalar yürütmektedir.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

TIGER Coatings öncelikle toz boya satışı yapmaktadır ve özellikle EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika), NAFTA (Kuzey Amerika), Asya ve SEA (Güney Doğu Asya) pazarlarında kendini göstermektedir. Yönetim yapısı olarak aile şirketi olan firmamız, büyükler liginde boy göstermekten gurur duymaktadır. Kendi endüstri sektöründe Dünya Ligi’nde oynayabilmekten gurur duymaktadır. Dünya genelindeki dokuz üretim tesisi; Avrupa, NAFTA ve Çin’de yer alan üç Ar-Ge merkezi ve Avusturya’daki yüzde 70’i aşkın ihracat kotası, TIGER Coatings’in müşterileriyle global işbirliği içerisinde olduğunu göstermektedir.

TIGER Coatings ’ın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İklim değişikliği karşısında enerji tüketimini düzenli olarak azaltarak, gerekli enerjiyi yenilenebilir enerjiye (güneş enerjisi, fotovoltaik) öncelik vererek mümkün olduğunca verimli şekilde kullanarak katkı sağlıyoruz. Enerji yönetimi yaklaşımımız dahilinde tüm enerji kaynaklarını dengeliyoruz ve daha az enerjiyi daha verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Bu verimliliği, zaman ayarlı şalterler, akıllı ışık sistemleri ve kontrol sistemleri gibi basit yaklaşımlar ve soğutma için yeraltı kaynak suyu kullanımı ve ısıtma ile sıcak su için geri dönüşüm işlemlerinde açığa çıkan ısıyı kullanmak gibi karmaşık projeler vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz.

Çevreye karşı sorumluluk bilinci taşıyoruz ve gezegenimize saygı duyuyoruz. Ticari faaliyetlerimizi doğayla uyum Üretim faaliyetlerimiz, ürünlerimiz ve hizmetlerimizle yarattığımız çevresel etkiyi minimum düzeyde tutmaktaki kararlı çabamız, işletmelerimizin EN ISO 14001 kapsamında bağımsız denetimlerden geçmesiyle düzenli olarak belgelendirilmektedir.

Türkiye’deki endüstriyel boya, kaplama ve yüzey işlemleri sektörleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Bu sektörler açısından, sizce Türkiye’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Türkiye Avrupa’ya yakın olan ve ürün kalitesi ve fiyat olarak rakip ülkeler ile rekabet edebilecek potansiyele sahip ve bu büyük bir avantaj. Dezavantaj olarak ise sıklıkla çok farklı faktörlerden etkilenen, hızlı değişen bir iş ortamının olduğu söylenebilir. Biz her dezavantajı da bir fırsat olarak görüyor ve buna ayak uydurmaya çalışıyoruz.

TIGER’ın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için Tiger’in yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Şirketin dünya pazarındaki başarısının sırrını, TIGER’ın son birkaç yıldır benimsediği istikrarlı globalleşme stratejisi oluşturmaktadır. Bugün, şirket pazara ve müşterilerine yakın durmaktadır. Yerel bir boya üreticisi konumundayken global bir yüzey kapatma çözümleri tedarikçisi konumuna gelmek dikkate değer bir gelişmedir. Dünya genelinde oluşturulan satış ağı, teslimat sürelerinin müşterilerin takdir ettiği şekilde oldukça kısalmasına olanak sağlamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler