Pazartesi, Mayıs 6, 2024

COIM Türkiye’nin Genel Müdürü Erkan Sezer ile Röportaj

COIM Türkiye’nin Genel Müdürü Sayın Erkan Sezer’le sektördeki profesyonel deneyimleri ve sektöre sunmuş oldukları ürünler hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Erkan Sezer

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1954 Bursa doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Bursa’da aldım. 1977 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun oldum.

Mezuniyetimi takiben ilk on yıl içinde ülkemizin önde gelen müteahhit firmalarında ve daha sonraları ICI ve Union Carbide gibi çok uluslu petrokimya firmalarında teknik ve ticari kademelerde görev yaptım.

1993 -2014 yılları arasında ortağı da olduğum -22 yıllık COIM distribütörü- mümessillik firmamız Enser’deki kariyerim profesyonel yaşamımın çok renkli, çok anlamlı ve çok değerli bir dönemi oldu. 2014 yılından itibaren COIM TURKEY’in genel müdürü olarak profesyonel yaşamımı sürdürmekteyim.

Firmanızın kuruluşundan ve gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz?

COIM TURKEY 2014 yılında Enser mümessillik firmasının dünyanın önde gelen polyester ve poliüretan sistemleri ve kimyasalları tedarikçisi olan İtalyan COIM SpA firması tarafından satın alınmasıyla kuruldu.

Ülkemizde geç 1980’lerden itibaren özellikle ayakkabı sektöründe saygın olarak tanınmaya başlayan COIM pazardaki gelişmesini sürdürerek günümüzde birçok sanayi sektörüne (ayakkabı, otomotiv, tekstil, yapı yalıtımı, makine parçaları, ambalaj film laminasyonu, suni deri, seramik, vb) önemli ve önde gelen poliüretan sistem tedarikçisi olarak hizmet vermektedir.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Yurt içi ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

COIM grubu şirketler ağırlıklı İtalya (Offanengo) olmak üzere Singapur, ABD, Brezilya ve Hindistan’da kurulu tesislerinde üretim yapmakta ve ürünlerini tüm dünya pazarlarına yerel firmaları ve distribütörleri ile yaymaktadır.

COIM grubu global toplam üretimi 345.000 ton/ yıl, toplam global satış cirosu 1milyar ABD Dolarını aşmaktadır.

COIM başlıca ürün grupları: Diexter (doymuş polyester polioller), Laripur ve Laricol (TPU termoplastik poliüretanlar), Imuthane (sıcak döküm poliüretan prepolimerler),

Larithane (suni deri için PU solüsyonlar), Urexter (ayakkabı PU sistemleri), Isoexter (rijid köpük sistemleri), Novacote (ambalaj film laminasyon tutkalları), Filco (fiberglas bağlayıcı rezinler), Plaxter (monomerik ve polimerik plastifiyanlar), Ketanox (organik peroksitler).

COIM TURKEY grubun ürettiği yüksek kalite ve performanslı ürünleri Türkiye endüstrisine kesintisiz, kısa yoldan, güvenli ve verimli bir şekilde tedarik etmekte olup aynı zamanda değerli müşterilerine ileri çözümler ve ekstra katma değer kazandırma vizyonu ile hareket etmektedir.

Yurt içi pazarlarımız ağırlıklı olarak İstanbul- Kocaeli (otomotiv, makine, ayakkabı, bina yalıtım, tekstil, ambalaj, seramik, vb), Bursa (otomotiv ve makine parçaları), Ankara (ayakkabı, makine, madencilik),COIM Turkey

İzmir-Manisa (ayakkabı, makine, beyaz eşya), Gaziantep (ayakkabı, makine parçaları), Adana (makine parçaları), Konya (teknik malzeme), Uşak (seramik). İhracat az da olsa Türki cumhuriyetlere distribütörlerimiz tarafından yapılmaktadır.

COIM ürün gruplarına ilave olarak Lucite International (akrilik polimerler), Asahi Glass Chemicals (floropolimerler), Contifibre (poliamid iplikler) başlıca mümessillik alanlarımız.

Türkiye pazarının COIM açısından önemi nedir?

Türkiye 80 milyona yaklaşan ve artan nüfusu ve her geçen gün daha yüksek hayat standartlarına ulaşma çabası içinde sürekli büyüme potansiyeline sahip bir pazar olarak görülüyor. Artan ihtiyaçlar nedeniyle poliüretan kullanım alanları da gittikçe büyüyor ve çeşitleniyor.

Eskiden lüks olarak kabul edilen çok şey günümüzde temel ihtiyaç maddesi oldu. Statik, doygunluğa ermiş Avrupa pazarları ile karşılaştırıldığında Türkiye yükselen yıldız görünümünde.

Ayakkabı, otomotiv ve makina parçaları, ısı yalıtım panelleri, fleksibıl ambalaj film, döküm elastomerler başta olmak üzere daha birçok sektör için önemli bir tedarikçi konumuyla pazar payımızı arttırmak istiyoruz.

Pazar payımızı arttırma çabamız yanında COIM Türkiye pazarında 40 yılı aşan deneyimi ve aynı zamanda üretimdeki teknolojik ve yenilikçi vizyonu ile toplumun çevresel ve ekonomik standartlarını geliştirmeye yardımcı olma sorumluluğunu da üzerinde hissetmektedir.

Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Üniversiteler ile birlikte geliştirdiğiniz projeleriniz var mı?

COIM araştırma ve geliştirme merkezi İtalya Offanengo yerleşkesinde bulunmaktadır. En üst seviyede özen gösterilerek ileri teknolojiyle donatılmış bu merkezde, alanlarında uzman araştırma görevlileri tüm COIM pazarlarına yönelik yenilikçi ve ekolojik çözümler üretmek üzere yoğun çalışma yapmaktadır.

COIM tarafından özel önem atfedilen Ar-Ge çalışmaları için her sene önemli miktarda kaynak ayrılmaktadır. Müşterilerimizin ihtiyaç duydukları spesifik uygulama geliştirme çalışmaları da bu merkezde yapılmaktadır. Üniversiteler ile iş birliği konusu ileriye dönük projelerimizde yer alabilecektir.

“Çok yönlü ve verimli kullanım alanları bulan poliüretan günlük yaşantımızda, en yakınımızda yatağımızda, yastığımızda, koltuğumuzda, buzdolabımızda, ayakkabı tabanımızda, otomobilimizde, yazıcılarımızda, cep telefonlarımızda, vb, bizimle yakın temas halinde bulunuyor”.

Ürünlerinizin tercih ediliyor olmasını sürdürmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Ürünlerimizle müşterilerimize sunmakta olduğumuz çözümler olabildiğince uzun süre geçerli olmalı, gerektiğinde güncellenmeli ve beklenen faydayı sağlamalıdır. Bunu sağlamak üzere müşterilerimizle yakın temasta kalıp ihtiyaçlarını anlamak ve aynı zamanda pazardaki trendleri de takip etmek zorundayız.

Diğer taraftan müşterilerimize doğru ürünün uygun maliyetle ulaşması önemli. Satış sonrası servis müşteriler açısından çok önemli ve değerlidir.

Personelimizin teknik bilgi donanımı İtalya teknik merkezimizin desteği ile üst düzeyde tutulmaktadır. İhtiyaç oluştuğunda İtalya teknik merkez uzmanlarımız müşterimize 24 saat içinde ulaşabilir.

Poliüretan sektörü açısından en dikkat çekici yenilikler ve teknolojik gelişmeler nelerdir? İnovasyon çalışmalarından bahseder misiniz?

Çok yönlü ve verimli kullanım alanları bulan poliüretan günlük yaşantımızda, en yakınımızda yatağımızda, yastığımızda, koltuğumuzda, buzdolabımızda, ayakkabı tabanımızda, otomobilimizde, yazıcılarımızda, cep telefonlarımızda, vb, bizimle yakın temas halinde bulunuyor. Konforumuzu arttırıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor.

Giydiğimiz çorap ve giysiler içerdikleri poliüretan elyafları ile elastikiyet kazanıyor. Isı yalıtım panelleri ile binalarımızı çevresel etkilerden koruyup, daha az enerji tüketiyoruz. Ağır iş makinaları dev tekerlekleri içinde hava yerine poliüretan dolgu ile daha emniyetli ve daha uzun süreli hizmet veriyor.

Bu örnekleri yüzlerce çoğaltmak mümkün. Poliüretan tüm kullanım alanlarında yenilik getirmiştir ve getirmeye devam etmektedir.

Sürdürülebilirlik konusunda yaptığınız çalışmalarınız nelerdir?

COIM vizyonunun temel ilkelerinden olan sürdürülebilirlik hem çevresel hem de sosyal olarak ele alınır. COIM Sürdürülebilirlik Yönetimi her sene (tüm üretim tesisleri içinde ve dışında) çevrenin korunması, sağlık,kalite ve müşteri memnuniyeti konularında sistematik hedefler belirler ve sonuçlarına uygun şekilde kaliteden ödün vermeksizin operasyon ve sistemlerini gözden geçirir ve düzenlemeler yapar.

Bana göre sürdürülebilirlik bugünkü neslin ihtiyaçlarının gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün verilmeksizin karşılanması anlamına geliyor.

Günümüzde çevre dengesi ile ekonomik büyümeyi birlikte ele alan hem doğal kaynakların etkin kullanımını sağlayan ve çevresel kaliteye önem veren hem de gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını tehlikeye sokmaksızın bugünkü ihtiyaçlarını karşılayabilen bir model olarak karşımıza çıkıyor.

Sürdürülebilirliği mevcut durumu açık olarak anlamak, trendlerin firmalar için getirdiği risk ve fırsatları analiz etmek ve bunlara göre firmaların operasyonlarını, ürün ve hizmetlerini yeniden düzenlemek olarak anlıyoruz.

Poliüretan sektörünü Türkiye açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülke ekonomisinin büyümesi, ihtiyaçların çeşitlenmesi ve artması ve imalat teknoloji seviyesinin yükselmesi ile poliüretan kullanımı gelişme ve artmaya devam ediyor. Poliüretan daha geniş kullanım alanları buluyor.

Rekabet en üst düzeyde. İthal hammadde bağımlılığımız yanında yerli hammadde ve ara madde üretimi (polyester polioller, MDI/TDI sistemler, TPU, sıcak döküm elastomerler, polyurea, vb) gittikçe daha ağırlık kazanıyor ve ürün çeşitliliği artıyor. Dinamizmi yüksek bir sektör. Daha yapılacak çok şey var.

Sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Değerli poliüretan kullanıcılarının bizi bir çözüm ortağı olarak kabul etmelerini arzu ediyoruz.COIM

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler