Cuma, Nisan 26, 2024

Damlacık Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Yeniden Kullanılması

Yeni bir çalışma, yeniden kullanılabilir, su tutmaz temiz oda tulumlarının tıbbi koruyucu giysi olarak nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.

Koruyucu kıyafetlerin ve aletlerin damlacık enfeksiyonlarına karşı yeniden kullanılıp kullanılmayacağı şu anda kamuoyundaki tartışmaların bir parçasıdır.  Ancak artan enfeksiyon insidansına ve buna bağlı tedarik darboğazlarına rağmen, tıp camiası yanıt vermekte tereddüt etmiştir. Bunun nedeni, geleneksel tek kullanımlık giysilerin yeniden kullanılabilir tekstiller için ilk önce güvenilir koruma sağladığının kanıtlanmasına duyulan gereksinimdir. Kaplanmış temiz oda giysilerinin ıslatılabilirliği üzerine yeni bir çalışma, önemli bir adım atıyor.

damlacık
Kaplanmış temiz oda tekstillerinde uygun şekilde geniş temas açılarına sahip yuvarlak damlalar oluşur

 

Bir araştırma iş birliğinin parçası olarak incelenen materyaller, bulaşıcı damlacıkları korumak için gerektiği gibi çok iyi sıvı itici özellikler gösterdi. Çalışmanın odak noktası olan temas açısı yönteminin geçerli olduğu ve tıbbi koruyucu giysilerin test edilmesi için kolayca erişilebilir bir yöntem olarak kullanılabileceği kanıtlandı. Çalışma, Hamburg merkezli ölçüm ekipmanı üreticisi KRÜSS’e ek olarak Dastex Reinraumzubehör (engl. Cleanroom accessories) GmbH & Co. KG ve çalışmanın başlatılmasında kilit rol oynayan OHB System AG’yi içeriyordu.

 

Temiz oda tulumları nasıl damlacık tutmayan koruyucu giysilere dönüşür?

İncelenmekte olan tekstiller aslında uydu üretiminde, öncelikle çevreyi korudukları yer olan temiz oda kıyafetleri için kullanılıyor, Potansiyel tıbbi kullanım için kumaşlara hidrofobik bir PTFE kaplama uygulandı. Bu modifikasyon, ideal olarak bulaşıcı damlacıkların ıslanmasını ve bunların yüzeyde düşmeleri veya buharlaşmaları için emilimini önler. Bu tür hidrofobik özelliklerin tespiti, KRÜSS’ün uzmanlaştığı temas açısı ölçüm teknolojisinde tipik bir sorundur.

 

Pratik ıslatma testleri iyi hidrofobik özellikleri kanıtlamaktadır

İlk olarak, kumaşın daha büyük su damlacıkları temelinde mükemmel sıvı itici davranışa sahip olduğu onaylandı. Öksüren veya hapşıran hastalarla temas halindeki korumayı daha fazla araştırmak için, materyallere yüksek hızda küçük damlacıklar uygulandı. Mikroskopi tabanlı temas açısı ölçümleri de bu durum için iyi bir koruyucu etki gösterdi ve bu, tek tek lifler temelinde bile doğrulanabilir. Yeniden kullanımın da mümkün olduğu gösterilmiştir. 120 yıkama döngüsünden sonra, su itici malzeme özelliklerinde herhangi bir bozulma tespit edilemedi.

 

Koruyucu giysiler için geçerli bir test yöntemi olarak temas açısı ölçümü

Şimdiye kadar, tıbbi giysilerin koruyucu etkisi ancak uzmanlaşmış laboratuvarlarda tespit edilebiliyordu. Bunun aksine, diğer kullanımlar için kaplanmış tekstiller genellikle bilimsel olarak pek yeterli olmayan doğaçlama yöntemler kullanılarak test edilir. Öte yandan, temas açısı ölçümleri sadece hidrofobik tekstilleri karakterize etmek için geçerli değildir, aynı zamanda hızlı, kolay ve mobil olarak da gerçekleştirilebilir.

Buna paralel olarak, DESY’deki Helmholtz Zentrum Geesthacht’taki bilim adamları, kalite analizi (Nürtingen) ve Volume Graphics (Heidelberg) ile birlikte, yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografik çalışmalarda ıslanmayan damlacıkların yuvarlak şekillerini görselleştirdiler.

Tıbbi tesislerin yeniden kullanılabilir koruyucu giysilere geçebilmesi için daha yapılacak çok yol var. Ancak, yalnızca ekolojik nedenlerle ve tedarik darboğazları söz konusu olduğunda kesinlikle faydalıdır. Doktorlar ve hemşireler daha rahat ve nefes alabilen koruyucu giysilerden yararlanabilir.

Çalışmanın sonuçları KRÜSS’den Dr. Thomas Willers tarafından 18 Şubat 2021 Dünya Tekstil Kaplama Kongresi’nde online olarak sunulacak. Norveç dergisi Dagens Medisin’de ilk olarak tıbbi bir yayın planlanıyor.

 

 

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler