Cuma, Mayıs 3, 2024

Deka Boya’dan Murat Kılınç’la Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik

Deka Boya Fabrika Koordinatörü Sayın Murat Kılınç’la keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sayın Kılınç, dekoratif efekt grubu ürünlerinde iddialı olduklarını belirtti ve San Deco markası altında yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Saint-Etienne şehrinde büyüdüm ve eğitim hayatımın tümünü Fransa’da geçirdim. UTT Üniversitesi’nin Yüksek Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Endüstri sektörüne duyduğum ilgi ilk gençlik yıllarımda oluşmaya başladı. Üniversite hayatımın ilk yıllarından itibaren Oyak Renault ve Renault-Trucks gibi firmalarda uluslararası projelere katılarak bilgi ve deneyim kazanmaya başladım. Mezuniyetimin ardından savunma ve havacılık sektörünün önde gelen firmalarından MBDA’de proje sorumlusu olarak göreve başladım. Bu süreçte üretim akışı ve iyileştirmelerle ilgili birçok projeye katıldım. 2012 yılında İstanbul’ da Ayfira Dış Ticaret firmasında satın alma ve proje müdürü olarak görev aldım ve böylelikle boya sektörüyle tanışmaya başladım. Ardından 2015 yılında Deka Boya firmasında Fabrika Koordinatörlüğü görevini üstlendim.

Deka Boya’nın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Üretim tesisleri, makine parkı ve istihdam edilen personel sayısı, bunların yanı sıra ciro, üretim hacmi gibi veriler de göz önüne alındığında firmanızın günümüzdeki yapısı nedir?

1965 yılında İstanbul’da kurulan Deka Boya, o dönemin pazarına uygun iç ve dış cephe boyaları ve sıvaları üretmeye başlamıştır. Pazarda talebin çeşitlenmesi ile birlikte ürün gamını sürekli yenilemiş ve dinamik bir ürün portföyü oluşturmuştur. Deka Boya 90’lı yılların sonunda özellikle efekt (dekoratif) boya çeşitliliğini arttırmaya yönelik bir strateji belirlemiş ve bugüne kadar bu stratejiye bağlı kalarak özellikle dekoratif boya alanında sektörünün önde gelen firmalarından olmuştur.

Türkiye’de başlayan bu hikaye bugün 3 kıtada ve yaklaşık 32 ülkede devam etmektedir. Farklılıkların zenginliğini içselleştiriyoruz; çalıştığımız ülkelerin yerel kültürlerini, zevklerini ve beklentilerini dikkate alıyor ve tüm farklılıklara saygı gösteriyoruz.

Yaklaşık 51 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Deka Boya, günümüzde yıllık 10000 ton dekoratif ve efekt boya dahil bir üretim hacmine sahiptir ve sadece düz boyada senelik 20000 tonluk bir üretim kapasitesi bulunmaktadır.

Deka Boya başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Firmanızın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Deka Boya olarak inşaat sektörünün dekoratif boya ve kaplamalar segmentine hitap eden ürünler ve hizmetler vermekteyiz. Özellikle dekoratif efekt grubu ürünlerimiz ile seçkin projelere farkındalık ve artı değer katıyoruz. İnovatif pazarlama aktiviteleri ile Dünya üzerindeki farklı coğrafyalarda başarı ile hizmet vermekteyiz. Bugün San Deco, hizmet ve kalitesinden memnun müşteri portföyü ile tüm dünyada güçlü ve uzman bir şirket durumundadır. Gerek yurt dışındaki distribütör ve bayilerimiz gerekse yurt içindeki müşterilerimiz ile sektörümüze değer katmaya devam ediyoruz.

Deka Boya

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Deka Boya olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Uzun yılların birikimini, yenilikçi ve fark yaratan ürünlerle harmanlayan San Deco için Ar-Ge çalışmaları çok önemli bir yere sahiptir.

Markamızın haklı ve başarılı imajının sürekliliğini sağlamak ve müşteri beklentilerini karşılayabilmek için Ar-Ge ekibimiz yoğun çaba sarf etmektedir ve yeni ürün çalışmalarımızı efekt grubu önde olmak üzere tüm ürün segmentlerimizde gerçekleştiriyoruz.

Hayal etmeyi ve hayal ettiklerimizi gerçekleştirmeyi seviyoruz. Yenilikçi fikir ve önerileri fırsat olarak gören Ar-Ge ekibimiz, modern Ar-Ge laboratuvarlarımızda hayallerimizi gerçeğe dönüştürüyor.

Kurumsal partnerimizle yapı kimyasallar kısmında çeşitli üniversitelerle çalışmalar yürütmekteyiz. Poliüretan grubu ve yapı kimyasalları ile ürün segmentimizi genişleteceğiz. Bu sene içinde San Deco markamızın güvencesi ve kalitesi altında bu yeni ürünlerimizi piyasaya sunacağımızdan bizim kadar müşterilerimiz de memnuniyet duymaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Deka Boya olarak “San Deco” markamız ile uzman olduğumuz ürün grubu olan dekoratif efekt grubunda yurt içinde projelere hizmet vermekteyiz. İhracat kanalımız ise oldukça güçlü; ihracat bölgelerimiz Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Körfez Bölgesi ve Türki Cumhuriyetlerdir, 3 kıta üzerinde yaklaşık 32 ülkeye ihracat yapmaktayız. Bu bölgelerde “San Deco” markamız ile oluşturduğumuz distribütörler aracılığıyla mevcut pazarlara dekoratif ürün grupları ile hizmet veriyoruz.

Deka BoyaDeka Boya’nın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Yaşanılabilir bir dünya için üzerimize düşen sorumluluğu biliyor ve yapabileceklerimizi sürekli sorguluyoruz. Bu nedenle, ürünlerimizdeki VOC oranını Avrupa Birliği normlarının altında tutuyoruz ve ürünlerimiz çevreye veya kullanıcılara zarar verecek maddeler içermiyor. Daha yapılabilecek çok şey olduğunu biliyor ve etkin bir çevre politikası oluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İşçi sağlığının öneminin kavranması, iş güvenliği bilincinin yerleşmesi ve bu bilincin sürekli hale gelmesi için çeşitli uygulamalar yapıyor ve eğitimler gerçekleştiriyoruz. İş güvenliği konusunda destek aldığımız firmaların, körelmeyi önlemek adına, yeni bakış açıları sunmalarını ve çapraz denetimler uygulamaları talep ediyoruz. Bunların yanında yeni mevzuatları ve ÇSGB’nin planlarını ve projelerini yakından takip ediyoruz.

Deka Boya’nın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için yatırım planlarınız var mı, varsa nelerdir?

Deka Boya olarak kaliteyi her zaman ön planda tutuyoruz. Üretim sistemimizi müşterilerimizden aldığımız dönüşlerle besliyor ve kalite sistemimizi daha üst basamaklara taşıyoruz. Ürünlerimizle ilgili memnuniyet oranımızı yüksek tutmak, bunun sürekliliğini sağlamak, şikâyetleri en düşük oranlara indirmek ve rekabetçi olmak adına bilişim sistemlerimize yatırımlarda bulunuyoruz.

Gelişmekte olan bir endüstri dünyasında bulunuyoruz ve katma değer ürünler pazarında uluslararası standartlara ulaşıp bunları da geliştirmenin yollarını arıyoruz. Esnek pazarın artan talebine cevap verebilmek, üretim kapasitemizi artırmak, esnek üretim kabiliyetimizi korumak ve sürekli iyileştirme metotlarıyla çalışabilmek için modern makine ve ekipmanları edinmeyi ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

Türkiye’deki boya endüstrisi hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Bu endüstri açısından, sizce Türkiye’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu kapsamda, Paintistanbul & Turkcoat 2016 Fuar ve Kongresi’nin endüstriye yapacağı etkiyi değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’deki boya endüstrisi, Dünya Boya Pazarında yaklaşık %2’lik bir pay ve 2014 verilerine göre yaklaşık 800.000 tonluk bir hacim ile de Avrupa’da 6. sırada olan üretici konumundadır. Türkiye’deki boya sektörünün yaklaşık %55’ini inşaat boyaları ve kalan %45’lik kısmını da mobilya, sanayi, otomotiv ve diğer gruplar oluşturmaktadır. Kapasite kullanımı ise %60 – %70’ler seviyelerinde olan ve 700’e yakın büyük, orta ve küçük işletme barındıran sektör, kapasite olarak büyümeye devam ederken bir taraftan da açık kapasitesini dünya pazarlarında değerlendirmeye eğilimlidir. Bu sebeple Paintistanbul & Turkcoat 2016 Fuar ve Kongresi’ni hem sektör buluşması hem de yeni ihracat pazarlarına yönelik aksiyon alınabilecek bir organizasyon olarak görmekteyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler