Cuma, Mayıs 3, 2024

Ege ’nin Sanayide de İncisi İzmir

Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehri İzmir’dir. İzmir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir, Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında yer almaktadır.

Yüzölçümü olarak Türkiye’nin yirmi üçüncü büyük ilidir. Batısında Ege Denizi ve Ege Adaları, güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir, doğusunda ise Manisa vardır.

Çeşme Yarımadası, İzmir’in batısında yer alır ve denizi, plajları ve termal merkezleriyle ünlüdür. Antik çağların en önemli kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi.

Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini sergileyen Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de dikkat çekiyordu. Bu maksatla da bu şehre “Güzel İzmir”, “Eski İzmir” ve “la Perle de l’Ionie” (İyonya’nın İncisi) deniyordu.izmir sanayi

İzmir, uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, uluslararası sanat festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

İzmir İl Nüfusu: 4.223.545’dir (2016). İlin yüzölçümü 11.891 km²’dir. İlde km²’ye 355 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 15.444 kişi ile Konak’tır) İlde yıllık nüfus artış oranı %1,32 olmuştur. 2016 yılında TÜİK verilerine göre 30 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1295 mahalle bulunmaktadır.

Brookings Institution ve JP Morgan’ın 2014 yılı ekonomide yükselen kentler sıralamasında İzmir, dünyadaki 300 şehir arasında Macau’nun ardından 2. sırayı alma başarısı gösterdi. Bu listede İzmir 2013 yılında 6. sırada yer almaktaydı.

Bu listede İstanbul üçüncü, Bursa dördüncü ve Ankara dokuzuncu sırada yer almıştır. İzmir’deki 2014 yılındaki işsizlik oranı yine bu rapora göre %6.6 olarak gerçekleşmiştir.

İzmir, ülkemizdeki üç büyükşehir içerisinde kendine yetecek elektrik enerjisini üretebilen tek şehirdir. İlde 3992 MW kurulu güce sahip elektrik santrali bulunmaktadır.

İzmir, tarıma dayalı sanayi kolları açsısından oldukça gelişkin.dir Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında yer almaktadır. Bunların dışında, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi kentin önemli sanayi ürünleri arasında yer almaktadır.

Hammadde kaynakları, nitelikli işgücü ve ulaşım olanaklarının genişliğinin yanı sıra liman kenti olmasının da etkisiyle İzmir, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi konumuna gelmiş durumdadır. Sanayi sektöründe üretilen ürünlerin, dünya standartları ölçüsünde kaliteye sahip olduğunu belirtmemiz yanlış olmayacaktır.

İzmir ve çevresinde kömür, altın, bakır, kurşun, çinko, demir, antimuan, perlit, grafit, asbest, titenyum, dolomit ve mermer madenleri çıkarılıp işlenmektedir. İzmir, inşaat malzemeleri imalatı alanında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biridir.

Ege Bölgesi, sanayi anlamında, ülkemizde Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sırada gelmektedir. Bölgenin farklı bölümleri arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık görülmektedir.

Asıl Ege Bölümü sanayi açısından daha gelişmiştir, bölgenin en büyük ve gelişmiş kenti İzmir de bu bölümde yer almaktadır. İzmir fuarı ve ihracat limanı ile önemli bir sanayi kentimizdir. Aliağa Petrol Rafinerisi de İzmir’de bulunmaktadır.

Otomotiv, madeni eşya, kimya, seramik, dokuma, çimento, sigara ve zeytinyağı sektörlerinin önemli olduğu İzmir, Türkiye’nin en büyük ihracat limanıdır.

İzmir sanayisinin gelişimine küçük sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoparklar katkı sağlamaktadır. İzmir’de sanayinin temelleri, 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihlerinde gerçekleştirilen 1. İzmir İktisat Kongresi’nde atılmıştır.

İzmir’de planlı sanayileşmenin adımları bu kongrenin yapıldığı tarihten sonra atılmıştır. İzmir’de sanayi yatırımlarının yoğunlaştığı ilçeler arasında Aliağa, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Kemalpaşa, Menderes, Menemen ve Torbalı yer almaktadır.

Tütün mamulleri ve alkollü içkiler sektörleri, tarıma dayalı sanayi içinde en yüksek katma değer yaratan sektörler arasında olup, istihdam sağlayan, tarımdan ulaşıma toplumun her kesimine doğrudan veya dolaylı katkı sağlayan önemli endüstri dalları olarak öne çıkmaktadır.

Petrokimya sektörü ise ülkemizdeki toplam kimyasal üretiminin %25’ini temsil etmektedir. Bu sektör, diğer sektörlere de girdi sağlamakta ve lokomotif bir sektör konumunda bulunmaktadır. Türkiye’nin petrokimya konusunda en büyük firmalarından biri olan Petkim Petrokimya Holding A.Ş. (PETKİM) Aliağa tesisleri İzmir’de bulunmaktadır.

Petkim, Tüpraş ve Star Rafinerisi gibi petro kimya sektöründe Türkiye’nin dev sanayi kuruluşlarının yer aldığı Aliağa’da, konteyner taşımacılığı için önemli limanları da barındırıyor. Aliağa, enerjiden lojistiğe ticaret hacminin en yüksek olduğu ilçeler listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Ülkemizin lokomotif sektörleri arasında elbette otomotiv sektörü de çok önemli bir pozisyondadır. Sektörün büyümesi, ülkemizin ekonomisinin gelişimi ve istihdam rakamları açısından son derece önemlidir.

Ülkemizde kişi başın düşen otomobil sayısının Fransa, Almanya gibi Avrupa Birliği Üyesi ülkeleri ile kıyaslandığında düşük olması ise, aslında önümüzdeki dönemler için bir fırsat sunmaktadır. Ülkemizdeki genç nüfus oranın yüksek olması göz önüne alındığında, otomotiv sektöründeki yüksek tüketim potansiyeli görülmektedir.

İzmir’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve yoğun oranda dış ticaret yapan büyük ölçekli firmaların yanı sıra, küçük ölçekli firmalar da görülmektedir. Sanayi tesislerinin büyük çoğunluğu OSB ve küçük sanayi sitelerinde kümelenmektedir.

Ülke ihracatını arttırmada önemli bir araç olarak görülen serbest bölgeler, ihracata dayalı kalkınma stratejisi çerçevesinde, İzmir dış ticaretinin gelişimine önemli katkıda bulunmaktadır. Ege Serbest Bölgesi, ticaret hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden birisi olma özelliğine sahiptir.

İzmir’de ileri teknoloji ürün ve hizmet üretmek amacıyla sanayi ve üniversite işbirliğini sağlayan teknoloji bölgelerinin sayısı da günden güne artmaktadır.

İzmir Bilimpark da dahil olmak üzere; Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile birlikte toplam bu anlamadaki merkezlerin sayısı 4’e ulaşmıştır.

İzmir Bilimpark; 2010 yılı sonunda İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odası’nın öncülüğünde İTOB OSB, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Üniversitesi, Gazi Teknopark ve özel sektörün lider firmalarının katılımı ile 2012 yılı Ekim ayında Türkiye’nin 42. Teknoparkı olarak ilan edilmiş ve kurulmuştur.

İzmir Bilimpark; günümüzde teknoloji ve internet dahil olmak üzere her alana nüfuz ederken gelecekte tarım, gıda ve enerji sektörlerinin dünya ölçeğinde öne çıkacak başlıca stratejik sektörler olmasını da dikkate almaktadır.

İzmir’in yılda 3 kez mahsul alınabilen verimli ovalarının sahip olduğu tarımsal ve hayvansal ürünler potansiyeli önem kazanmaktadır.

Rüzgar, güneş ve dalga enerjilerini kapsayan yenilenebilir enerji kaynakları açısından müthiş potansiyeli, stratejik ve lojistik açısından eşsiz konumu nedeniyle birçok sektör için çok önemli potansiyel vadetmektedir.

İzmir Bilimpark’ın ilk binası olan ve 2 blokta bodrum+zemin+ 2 kattan oluşan Işık Binası; toplam 1.598 m2 net kiralanabilir 29 Ar-Ge ofisi, 200 m2’lik Kuluçka Merkezi, toplam 84 m2 3 adet toplantı salonu, depo alanları toplam 4.533 m2 brüt alana sahiptir.

İzmir Bilimpark’ın imkanları bununla da sınırlı kalmamaktadır. Bölgede yer alan girişimciler, İTOB OSB Müdürlük Binasında bulunan 200 kişilik konferans salonu, toplantı salonu, görüşme odaları, restorandan ücretsiz yararlanabilmektedirler.

İZBAN sayesinde kolay ve konforlu bir şekilde İzmir Bilimpark’a ve İTOB OSB’ye ulaşım sağlanabilmektedir. İZBAN Pancar istasyonundan İzmir Bilimpark’a ulaşım için ücretsiz servisten yararlanma imkanı vardır.

İzmir Bilimpark’ın arkasındaki en büyük itici güçler şüphesiz İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odası’dır. İzmir Bilimpark, sonuç alıcı çalışmalar yapmak üzere bir teknoloji geliştirme merkezi çatısı oluşturmuş durumdadır.

Bu çatı üç ayak üzerinde yükselmektedir: İzmir Bilimpark TGB, İzmir Ekonomi Üniversitesi Embryonix Teknoloji Transfer Ofisi ve İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı. İnsan kaynağı ve coğrafi konumu başta olmak üzere sahip olduğu avantajları ile İzmir, yerli ve yabancı sermaye için bir çekim merkezidir.

Kaynakça:
http://www.izto.org.tr/tr/izmir-sanayi
http://www.ebso.org.tr/
https://www.izmir.bel.tr/
http://www.izmirbilimpark.com.tr/

izmir

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler