Cuma, Nisan 26, 2024

FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit ile Söyleşi

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, FANUC Türkiye Genel Müdürü Sayın Teoman Alper Yiğit sorularımızı yanıtladı. Yiğit, FANUC’un Boya ve Kaplama sektörlerine yönelik ürün ve teknolojileri hakkında bilgi verdi.

FANUC Teoman Alper Yiğit

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Galatasaray Üniversitesinde Micro MBA programını tamamladım. İş hayatına pnömatik, elektro-pnomatik sektöründe ve satış alanında başladım, daha sonra Robotik, makina ve kontrol sistemleri sektöründe uluslararası firmalarda profesyonel yönetici olarak kariyerime devam ettim. Çalıştığım kurumlarda servis ve satış sonrası hizmetler gibi farklı değişim ve gelişim projelerinde yer aldım. 2014 yılında halen çalışmakta olduğum FANUC firmasının globalde verdiği “Top Sales Person” ödülüne layık görüldüm.

FANUC’un kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? FANUC’un günümüzdeki yapısı nedir?

FANUC’un Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? FANUC Türkiye 1993 yılında sahada çalışan ürünlerimize servis hizmeti veren bir organizasyon olarak kuruldu. 2012 yılında ise bünyemize Satış, Teknik Destek ve Operasyon departmanlarını ekledik. FANUC olarak CNC kontrol sistemleri, endüstriyel robotlar, Robodrill (İşleme Merkezi), Robocut (Tel Erozyon), Roboshot (Plastik Enjeksiyon) ve Robonano (Hassas Torna) gibi üretim makineleri için fabrika otomasyonunda dünya lideri bir markayız. FANUC olarak satış, servis, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında faaliyet göstermekteyiz. Tek üretim merkezimiz ise Japonya’dadır.

Üretim parkurumuzdan bahsedecek olursak; kendi üretim sürecimizde kullandığımız 4.500’in üzerinde robot mevcut. FANUC üretim merkezimizde robotlar, robotları üretiyor. Başka bir deyişle kendi makinalarımızla kendi ürünümüzü üretiyoruz. Bugün Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz şu günlerde bu ileri teknolojiyi yıllar önce kendi fabrikasına uygulamış bir şirketiz.

Bizim rolümüz; fabrikaların üretim sürecinde insan ve robot ilişkisinin önemini ve farklılığını anlatmak. Stratejimiz, sadece var olan bir ürünü satmak değil, ürettiğimiz çözümleri karşı tarafa da uygulatmak. Bu şekilde olayı sadece ürün satışı ile sınırlamıyor, üreticilere katma değerli ve ihtiyaç duydukları çözümleri sağlıyoruz.

FANUC’un Boya, Kaplama ve Yüzey İşlem sektörleri için sunduğu ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

FANUC, fabrikaların üretim hatlarındaki boya işlemlerini önemli ölçüde iyileştirmelerine yardımcı olmak için geniş yelpazede boyama ve kaplama robotu varyantına sahiptir. 1982’den beri üretimine devam ettiğimiz ve deneyimlerimizle geliştirdiğimiz FANUC boya robotlarımız çok çeşitli boyama ve kaplama uygulamalarında hizmet vermekte olup; kolay erişim, optimum çalışma aralığı ve maksimum verim sunar. Patlama riski olan tehlikeli ortamlarda çalışmak üzere tasarlanmış, 704mm’den başlayarak 2.8m’ye kadar geniş erişim ve 5kg’dan 45kg’a kadar taşıma kapasitelerinde, boyama, kaplama veya yapıştırma gereksinimleriniz ne olursa olsun, ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir FANUC modeli bulunmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Dünya çapında 264’ten fazla FANUC şubesi ve 7.000’den fazla çalışanı ile FANUC olarak; satış, teknik destek, araştırma-geliştirme, lojistik ve müşteri hizmetleri alanlarında çok geniş ve kapsamlı bir hizmet ağı sunmaktayız. Tüm dünya üzerinde 650.000’i aşkın robotlarımız ve 25.000.000’un üzerinde toplam ürün kurulumuyla 7 kıtada faaliyet göstermekteyiz.

Ağırlıklı olarak CNC ve robot olmak üzere makine alanında dik işleme tezgahı (Robodrill), tel erezyon (Robocut), %100 servo kontrollü plastik enjeksiyon makinası (Roboshot) ve lazer rezenatör ürün gamlarımızla başta otomotiv ve genel endüstri ağırlıklı olarak satış faaliyetlerimizi yürütüyoruz.

FANUC’un özellikle Boya, Kaplama ve Yüzey İşlem sektörleri için geliştirdiği teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz? FANUC’un özellikle bu sektörlere yönelik Endüstri 4.0 kapsamındaki ürün, sistem ve hizmetleri nelerdir?

FANUC, yüksek koruma sertifikasına sahip (ATEX) robotların yanı sıra proses ekipmanları konusunda da müşterilerine çözümler sunuyor. 1K ve 2K kompanentlerin uygulaması için robotlar ile sağladığımız ekipmanlar müşterilerimize kolaylık sağlıyor. Birçok uygulamada 3. parti bir ekipmana gerek kalmadan yapacağınız işleme göre ilgili ekipmanları seçerek robot konfigürasyonuna dahil edebiliyorsunuz. Bununla birlikte, boya ve kaplama proseslerini offline olarak çalışmak ve simüle etmek için PaintPRO ismini verdiğimiz bir simülasyon programımız bulunmaktadır.

Bu program vasıtası ile uygun robot seçimi, yerleşim planı oluşturma, çevrim süresi çıkarma ve robot yörüngesi oluşturma işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Örneğin, bir araç üzerine uygulayacağınız boya kalınlığını programa girdiğinizde robotun yörüngelerini ve parametrelerini otomatik olarak üreterek size sağlayabiliyor. Tüm robotlarımız gibi boya robotlarımız da IOT platformumuz olan ZDT sistemine bağlanabilmektedir. Bu sayede sistem, robot ve ekipman durumlarını anlık olarak takip edebiliyor ve herhangi bir sıkıntı oluşmadan, sizi otomatik olarak uyararak olası üretim duruşları konusunda önceden bilgilendirebiliyor.

FANUC’un çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

FANUC, özellikle enerji tüketimini azaltarak yenilenebilir enerji kullanımı, ürünlerinin uzun ömürlü olması, daha az ve çevreye zarar vermeyen kompanentlerden üretilmesi ve mevcut ürünlerin tamir edilerek yeniden hayata kazandırılması gibi birçok konu üzerinde sürekli olarak araştırma ve geliştirme yapan bir firmadır. Bu konuyu birkaç örnek ile açıklamak gerekirse; Mevcut robot kontrolör teknolojimiz bir önceki jenerasyona göre yaklaşık olarak %40 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Diğer bir örnek ise, servis kapsamında değişimini yaptığımız ürünlerde eski ürünü geri almak şartı ile müşterilerimize %30 indirim sağlıyoruz. Buradaki temel amaç, arızalı ürünlerin bir köşede tutulması yerine, tamir merkezine gönderilerek yenilenmesi ve garanti kapsamı dahilinde müşterilere yeniden kullanıma sunulmasıdır. Eğer parça tamir edilemeyecek durumda ise geri dönüşüme kazandırmak için ayrıştırma tesislerine gönderiyoruz. Sadece parça değişimlerinde değil aynı zamanda direkt olarak taleplerde de ürün tamiri yaparak eski ve arızalı ürünleri tekrar üretime kazandırıyoruz.

Boya proseslerinde işçi sağlığı ve güvenliği konusuna değinecek olursak; bilindiği gibi boya içeriğinde, yoğun olarak sentetik maddeler kullanılıyor. Sıvı, toz veya buhar halde bulunabilen bu maddeler insan sağlığına son derece tehlikeli olabilmektedir. Özellikle çözücüler, incelticiler, pigmentler, reçineler insan sağlığına önemli hasarlar verebilirler. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan ciddi astım rahatsızlıkları bu hastalıklardan sadece birine örnektir. Her ne kadar önlem alınsa da insanlar bu kimyasallara maruz kalabiliyorlar. Bu doğrultuda önerimiz, boya gibi insan sağlığına ciddi etkisi olan proseslerde robot ve otomasyon kullanılmasıdır. Ek olarak, robot ve otomasyon kullanımı standart boya kalitesi ve boya sarfiyatı konusunda da ciddi avantajlar sağlamaktadır. FANUC olarak uzman mühendislerimiz ile birlikte müşterilerimize gerekli proje analizlerinin yapılması konusunda her zaman destek vermeye hazırız.

FANUC yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için FANUC’un yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Otomasyon firması FANUC, müşterilerin daha fazla destek ve servis ihtiyacına cevap vererek Avrupa’da güçlü bir büyüme gerçekleştirmeyi taahhüt ediyor. Son üç yılda Avrupa’daki iştiraklerinin genişlemesine yaklaşık 150 milyon Euro yatırım yaptı ve önümüzdeki üç yıl içinde bu yatırımlarına devam ediyor olacak. Böylece 2022 yılına kadar Avrupa’daki toplam 36 ofisin 25’i genişletilecek ya da yenilenecek. FANUC yatırımları Avrupa’da devam ederken Türkiye’de de önemli gelişmeler gerçekleşiyor. 2020 yılı içerisinde Türkiye’de de İstanbul Sancaktepe’de 15 Milyon Euro yatırımla 10 bin metrekarelik bir alana FANUC Türkiye’nin yeni akıllı bina yatırımı gerçekleştirilecek. Buna ek olarak FANUC Türkiye tamir merkezi yatırımımız da tamamlanmıştır ve 2020 yılı Şubat ayı itibariyle müşterilere hizmet vermeye başlamıştır. Bu tamir merkezi yatırımı FANUC’un Avrupa’daki ikinci tamir merkezi olma özelliğini de taşıyor.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler