Cuma, Nisan 26, 2024

AŞUT Fiberglass, Sayın Fatih Aşut ile Keyifli Bir Söyleşi Gerçekleştirdik

Geçtiğimiz yıl 50.yılını başarıyla kutlayan AŞUT Fiberglass firmasının Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Müdürü Sayın Fatih Aşut ile sektördeki profesyonel özgeçmişi, firmanın kuruluşundan bugüne gelişim süreci, Ar-Ge faaliyetleri ve hedefleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1967 yılında Mersin’de doğdum. Lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladım. Eğitimimi takiben iki yıl ABD’de lisan eğitimi aldım ve aile şirketimiz Aşut Fiberglass Tic. ve San. A.Ş.’ye gelerek üretim biriminde göreve başladım. Şirketimizin fiberglass sektöründe 50 yıllık özgeçmişi, çocukluktan gelen birikim ve teknik eğitimim ile birleştirerek şu anda Üretim/Planlama Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görevime devam etmekteyim.

Firmanızın kuruluş süreci, tesisleri, üretim konusu, pazar payı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

AŞUT Fiberglass 1966 yılında kurulmuş olup, ilk üretim çeşitlerini fiberglasstan mamul tekne, kamyon sürücü kabini, çapraz sarma boru gibi ürünler oluşturmuş ve iç piyasaya yönelik olarak çalışmıştır. Bilahare 1999 yılı içerisinde Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesindeki yerine taşınmış olup, 40.000 m² arazi üzerinde 10.000 m² kapalı alanda üretim gerçekleştirmeye başlamıştır. Üretim portföyünü fitil sarma boru, fitil sarma dirsek, Tee, Yee, rediksiyon, kaplin, profil, flanş, levha, tank ve baca ve kanal gibi fiberglass ürünler oluşturmaktadır. Üretimimizin %40’ı iç, %60’ı dış piyasaya yönelik gerçekleştirilmektedir.

Ürün gruplarınızdan ve ürün özelliklerinizden bahsedebilir misiniz? Hangi sektörlere hizmet vermektesiniz?

Bugün 50 yıllık köklü birikimiyle sektörün lider firmalarından olan AŞUT Fiberglass, CTP’den mamul (Cam Takviyeli Plastik) ürünler üretiminde ihtisaslaşmıştır. Ürün yelpazesi Boru, Ek Parçası, Tank, Baca, Kanal ve diğer ekipmanlardan oluşmaktadır. Söz konusu ürünleri ise, EPI-DUR™, VIN-DUR™, ISO-DUR, F-DUR™, ComPlast markalarıyla üretmektedir.

Ürünlerimiz; korozyona ve asit ortamına dayanımı nedeniyle enerji santrallerinde, arıtma sistemlerinde, sülfürik ve fosforik asit tesislerinde (kimyasal fabrikalarda), madencilik tesislerinde kullanılmaktadır.

Satış faaliyetleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere satış gerçekleştirmektesiniz?

AŞUT Fiberglass, standart seri üretim yaptığı gibi aynı anda proje bazlı özel üretimler de yapabilmektedir. İtalya, İsviçre, Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, Hollanda, Norveç, Çin, Kanada, ABD, G.Afrika, S.Arabistan, BAE, Katar, İran, Irak, Umman, Kazakistan, Hindistan, Tayvan, Avusturalya, Şili ‘ye özellikle enerji santrali, kimyasal fabrikalar ve madencilik projelerinde dünyanın her tarafına satışlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bunların yanı sıra Türk Proje firmalarıyla da ülke içerisinde çalışmalarımız devam etmektedir.

Ar-Ge faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz? Çalışan profiliniz ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Tüm ürünlerimiz imalat öncesi Software ortamında Akışkan, Stress ve Strain kontrolleri Ansys-FEA olarak yapılmaktadır. Detaylı Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirerek, ürünün daha kaliteli ve uygun maliyetli olması yönünde çalışmalar yapmaktadır.

Tasarım, ürün, hizmet ve diğer tüm proseslerimizdeki sürekli iyileştirmelerle müşterilerimizin mevcut ve gelecekteki isteklerine göre hizmet vermekteyiz.

Her geçen gün daha da büyüyen AŞUT Fiberglass, bünyesinde bulundurduğu 16 teknik, 14 idari ve 110 üretim olmak üzere toplamda 140 uzman personeli ve kalite kontrol laboratuvarı ile üründe yüksek kalite, sürekli yenilik, dinamik bilgisiyle insan ve çevreye duyarlıdır. AŞUT Fiberglass, Ar-Ge destekli takım çalışmasını kendine temel değer olarak almıştır.

Dünyada boru ve ek parçalarını aynı çatı altında üretebilen tek firma olma özelliği de taşıyan AŞUT Fiberglass, bugün son teknoloji ürünü makine ve ekipmanlarla donatılan modern fabrikasında yüksek üretim kapasitesi ve geniş ürün yelpazesi ile 20 mm’den – 20 m‘ye kadar değişen çaplar ve 200 atm işletme basıncına kadar ürün üretimini rahatlıkla gerçekleştirebilmekte, 8 m çapa kadar olanları Mersin fabrikasında, nakliye sorunu nede niyle de 8 m çaptan daha büyük ürünleri ise kullanım yerlerinde imal edebilmektedir.

Kurum içi iletişiminiz ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çalışanlarınızın performansını artırmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Öncelikle şirket ortakları ve yönetim kademesinde görev alanlar olarak çalışanlarımızla bir ekip olduğumuza inanıyor ve bunu personellerimize yansıtmaya çalışıyoruz. Personellerimizde aidiyet duygusu yaratmak, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve motivasyonlarını üst düzeyde tutmak için periyodik ve ödüllü spor müsabakaları, resim yarışmaları, yemek organizasyonları düzenleyerek, tüm çalışan kesiminin bütünleşmesini amaçlıyoruz.

Müşterilerinize satış sonrası destek sağlıyor musunuz?

Proje bazlı çalışmanın getirdiği bir sorumluluk olarak satış sonrası destek olmazsa olmazlarımızdan olarak görülmektedir.

Üretici bir firma olarak çevreyi korumak ve iş güvenliği hassasiyetleri adına ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Çevreyi korumak ve iş güvenliği adına üzerimize düşen sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirmek amacıyla almış olduğumuz sıkı önlemlerin yanı sıra, çevre, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından danışmanlık firmalarıyla sözleşmeler imzalanarak bu firmalardan destek alınmaktadır.

Bunların yanı sıra, tüm atıklarımızı atık kodlarına göre tasnif ederek lisanslı bertaraf firmalarına vermekteyiz. Ayrıca, çalışanlarımıza periyodik olarak iş güvenliği ve konularında eğitim verilmekte, risk analizleri yapılmaktadır. Aylık olarak yapılan toplantılarla da çalışan görüşleri alınarak tehlikelerin zamanında ön görülmesi ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır.

Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetleriniz nelerdir?

Uzman kadromuzla üretime ve istihdama katkı sağlayacak stratejiler geliştirerek, bölgemize ve ülkemiz ekonomisine devamlılık arz eden çalışmalar yapmaktayız.

Okurlarımıza kompozit sektörüne yönelik hedeflerinizden bahseder misiniz?

Hedefimiz; tasarım, ürün, hizmet ve diğer tüm proseslerimizdeki sürekli iyileştirmelerle sektörün Türkiye’deki ihtiyacının %80’ini, dünya genelinde ise %15’ini karşılamaktır.

Bu yıl için yeni yatırım yaptınız mı?

Bu yıl içerisinde mevcut üretim alanımız çevresindeki açık depolama alanı genişletilerek, daha iyi hizmet verme imkânı sağlanmıştır.

Firmanız geçtiğimiz yıl 50.yılını başarıyla kutladı. Sizi bugünlere getiren, rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?

Aşut Fiberglass’ın en önemli özelliğinden ilki kaliteli ve problemsiz ürünü zamanında tedarik ederek her daim satış sonrası desteği verebilmesidir. İkinci özelliği ise proje bazlı çalışabilmesi ve bir proje içerisinde yer alan birbirinden çok farklı ürünleri tek merkezden üreterek müşteriye sunabilmesidir. Bu şekilde esnek üretim yapımız sayesinde çok farklı projelerde yer alabilmekteyiz.

Sizce sektörünüzün en önemli sorunları neler ve siz ne tür çözümler öneriyorsunuz?

Ülkemizdeki kronik sorun olan kalifiye eleman sıkıntısı fiberglass sektöründe hat safhadadır. Ürünün özelliği gereği yetişmiş eleman bulmak imkânsız gibidir. Bu nedenle kendi elemanlarımızı kendimiz yetiştirmekteyiz.

Diğer taraftan, hammadde fiyatlarının dövize endeksli olması ve ithalatındaki korumacı yaklaşım birim maliyetlerimizi çok artırmaktadır. Sektörün ikame ürünlerle ve yurtdışındaki rakiplerle rekabet edebilmesi için ara eleman temini ile ucuz hammadde temininin ülke içinden sağlanmasına yönelik yatırımların hızlandırılması gerektiği bir gerçektir.

İş hayatının yarattığı stresin olumsuz etkilerinden korunmak için boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ailem, ailemle geçirmiş olduğum zaman benim için terapi niteliğinde diyebilirim, iş stresini üzerimden atmak için mümkün olan her fırsatı ailemle birlikte değerlendirdiğimi belirtmek isterim.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler