Cuma, Nisan 26, 2024

Fiber Elyaf Kompozit Genel Müdürü Sayın Resul Şimşek ile Röportaj

Fiber Elyaf Kompozit Genel Müdürü Sayın Resul Şimşek ile firmanın kuruluşundan bugüne gelişimi, ürünleri, hedef ve
projeleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1972 doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunuyum. Aynı zamanda Coğrafya öğretmeniyim. Evliyim, 3 çocuğum var. Fiber Elyaf Kompozit firmasında 2010 yılından beri Genel Müdür pozisyonunda görev yapmaktayım.

Firmanızın kuruluş süreci, sektördeki geçmişi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Ortaklarım Mustafa Şimşek ve Yusuf Yılmaz ile birlikte 2010 yılında Fiber Elyaf Kompozit’i kurduk. Cam elyaf üretiminde ortaya çıkan artık malzemenin yeniden ekonomiye kazandırılması ve boyutlandırılıp kullanıcıya sunulması şeklinde işimize başladık.

Üretimimizin büyük bir kısmını yurt dışında bir firmaya satmayı hedeflerken bu hedef tutmayınca yurtiçindeki firmalara odaklandık. Bu doğrultuda kompozit piyasası başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmakta olan kırpılmış cam elyaf ürünlerimizi farklı sektörlere sunmaya başladık. Başlangıçta kompozit piyasasının kullanıcıları, sektördeki firmalar, sektörün müdavimleri kimlerdir bilmiyorduk. Ne kompozit ne de kimya sektörüyle alakalı bir bilgi birikimimiz yoktu.

Tabii ilk etapta ürünlerin çeşitliliği, potansiyel müşteriler hakkında da bir bilgimiz yoktu. Büyük bir maceraya atılmıştık. Her sorun peşinde çözüm yolunu da getiriyor. Bu ilk iki yıllık süreç epey zor ve sıkıntılı geçti.

Çünkü bir şey üretiyorsunuz ama satış olmayınca elinizde stoklar birikiyor. Bir de neyi üreteceğinizle alakalı geniş bir bilgi sahibi olmak gerekiyor. Cam elyaf belli bir ürün ama bizim yaptığımız iş, piyasaya kırpılmış cam elyaf üretmek. Kısaca, müşterilerden gelen talep doğrultusunda belirli ölçülere göre cam elyaf üretmek, bunu müşteriye sunarak satışını gerçekleştirmek. Zaman içerisinde müşterileri, firmaları tanıdık. Pek çok büyük küçük firma ile tanıştık. Bunların içerisine kurumsal, büyük firmalar da kendiliğinden dahil olmaya başladı. Bu arada sektöre dair bilgi birikimimiz de aynı doğrultuda artmaya başladı. Yalnız kompozit piyasasında değil pek çok sektörde de cam elyafın kullanıldığını gördük ve potansiyel müşteri portföyümüzü genişlettik.

Zamanla bu ilişkiler sayesinde piyasada ismimiz duyulmaya başladı. Yıllar içerisinde hammadde tedariği yaparken Safter firması ile tanıştık ve 2015 yılı itibariyle bir ortaklık ortaya çıktı. Böylece hem ürün tedarik eden firma hem de kompozit ürünler üreten üretici firma olarak yolumuza devam etmekteyiz. Firmamız çok çeşitli sektörlerde kullanılmakta olan Cam Elyaf takviyelerini sanayicimize kaliteli ve ekonomik olarak sunmaktadır. Cam elyaf üretimi esnasında ortaya çıkan standart dışı ürünlerin tekrar işlenmek suretiyle ekonomiye geri kazanımını sağlamaktayız. Pek çok sektörün ihtiyacı olan cam elyaf takviyelerinde müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üretmekteyiz. Kırpılmış cam elyaf üretiminde müşterilerimizin talep ettiği boylarda ürünler sağlamaktayız. 6 mm ve üzeri kırpılmış cam elyaf üretebilmekte olan firmamız; kompozit sektöründe önemli bir tedarikçi firmadır. Her 2 şirketimizde 50’ye yakın çalışanımız ile sektöre hizmet vermekteyiz.

Ürün ve ürün gruplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Satış faaliyetlerinizden ve müşteri portföyünüzden bahseder misiniz?

Sektöre girişimizin ardından kazandığımız her yeni müşteri ve iş birliğine geçtiğimiz her yeni alan ile web sitemiz üzerinden pek çok yeni müşteri ile ürünlerimizi buluşturmaya başladık. Web sitemiz üzerinden pek çok karlı geri dönüş elde ettik. İstanbul yoğunluklu olmak üzere, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine talepler doğrultusunda satışlar gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca yurt dışı satışlarımız olmaktadır.

Mevcut üretimimizin yanında; yurt içinden ve dışından elde ettiğimiz muhtelif cam elyaf ürünlerinin alımsatımını da yapmaktayız. Bu şekilde ürün gamımızı daha da genişleterek yolumuza devam ettik.

Başta BMC kırpılmış elyaf olmak üzere alım-satımını gerçekleştirdiğimiz diğer malzemeler; Roving Elyaf, Örülmüş Elyaf, Multiaxial Elyaf, Mat (Keçe) Cam Elyaf ve diğer ismini sayamadığımız pek çok Cam Elyaf ürünleridir.

Kompozit piyasasında hem BMC hem SMC kullanıcıları, bizim ağırlıklı olarak ilişkide bulunduğumuz müşterilerdir. Bunun dışında cam elyafın kullanıldığı pek çok sektör var. Bizler birbirinden farklı bu alanlara da hitap eden ürünler sağlamaktayız.

Kırpılmış elyaf ürününüzün başlıca talep gördüğü alanlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

BMC kırpılmış elyaf, sıcak presleme yönteminde hamurun içerisine katılan kırpılmış elyaflardan ibarettir. BMC Kırpılmış Cam Elyaf tabiri buradan geliyor. Sıcak presleme hamur malzemesi içerisine konuluyor ama “kırpılmış elyaf sadece BMC’de kulanılır” demek değildir bu. Kırpılmış elyaf pek çok sektörde kullanılır. Plastik hammaddesinin içerisinde de kullanılıyor. Alçı sektöründe de otomotiv piyasasında da muhtelif alanlarda kullanılıyor.

Sizi kompozit sektöründe bir yatırım yapmaya teşvik eden sebep nedir?

Firmamızın sektördeki geçmişi 5 yıl öncesine dayanıyor. Ondan öncesinde gıda ve inşaat sektöründe kendi işimizi yürütüyorduk. Bu işe girişimizin de bir geçmişi, bir hikayesi var mutlaka. Bizler öncelikle cam elyaf sektöründe bir boşluğu doldurmak, bir ihtiyacı karşılamak için yola koyulduk. Daha çok BMC hammaddesi kırpılmış cam elyaf sektöründe çalışan firmalara ürün teminiyle işe başladık.

İşimizden keyif alıyoruz. Kompozit sektörü, hayatın her yerinde kullanım alanı buluyor. Kompozitin yeni gelişmelere açık bir sektör olması, beni cezbeden yönü. Hayal edemeyeceğiniz kadar farklı yeniliklere ve kullanım alanlarına açık bir sektör. Fakat bu alan güçlü bir Ar-Ge ihtiyacı duymakta.

Laboratuvar ve Ar-Ge faaliyetleriniz var mı? Ürünlerinizin sunduğu avantajlar hakkında bilgi verir misiniz?

Herhangi bir Ar-Ge laboratuvarımız şu an mevcut değil. Ama bir Ar-Ge laboratuvarının kurulması bizim her iki firmamızın da bir ihtiyacıdır. Bu Ar-Ge laboratuvarında da hedef; mevcut yaptığınız işleri daha iyi ve daha yeni teknolojilerle donatıp güçlü hale dönüştürmek böylelikle hem yurt içi hem yurt dışında rakiplerinizi yakalamak ve onların bir adım önüne geçmek, dünyadaki mevcut teknolojiyi yakalamak çok önemli. “Sektördeki firmaların dünyada hangi yöntemler, hangi teknolojiler kullanıyor?” bunları takip edebilmek, çok iyi bilmek gerekiyor. Pek çok firma “en iyi, en kaliteli ürünü nasıl üretebilirim?” düşüncesinin peşinde. Bu işin hammaddesi cam elyaf ama ileriye yönelik düşünürsek karbon ile alakalı çok ciddi çalışmalar var hem Türkiye’de hem de dünyada. Tüm bunlara baktığınızda hayal gücünüzü kullanabileceğiniz önemli sektörlerden bir tanesi.

Bir de başka bir yönü daha var. “Hangi ürünü üreteyim ki farklı, eşsiz bir şey olsun?” diye düşünmek de hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Kompozitin böyle bir özelliği de var. Mesela eskiden çelik ile yapılan bir şeyi bugün fiber malzeme kullanarak yapabiliyorsunuz. Bu fiber, karbon veya aramid kumaş olabilir. Pek çok alternatif yeni maddeler mevcut. Bunları hayata geçirebilmek için de muhakkak bir laboratuvara ve orada çalışan iyi bir ekibe sahip olmak gerekiyor.

Plastik çok gelişmiş bir alanda kullanılıyor ama fiber ise hem mukavemet gerektiren hem de uzun ömürlü olması hasebiyle yeni alanlara yelken açmak için çok ideal bir malzeme. Bunun yanı sıra havacılık, uzay, otomotiv sektöründe kullanılan bir malzeme.

Hedef ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

BMC’de sağlamış olduğumuz ürün ve ürünle birlikte ortaya çıkan avantajlı fiyatı yurt dışı pazarlara da sunmak ve oradan gelecek tekliflere de açık hale gelmek istiyoruz. Bunun için çeşitli girişimlerimiz var. Bizim işimiz, bir geri dönüşüm işi. Var olan bir hammaddeyi yeniden boyutlandırıyoruz ve BMC sektörüne hammadde tedarik ediyoruz. Pek çok firma bunu bilmiyordu. Bu nedenle, bizimle yeni tanışan firmalar var.

Biz bu alanda piyasada bir boşluk olduğunu görüyoruz ve bunu yurt dışı pazarlarında da yönetmek istiyoruz. Fiyat farkıyla ortaya çıkan avantajı firmamızın yararına kullanmak istiyoruz.

Firmanızı rakiplerinden ayıran özelliğiniz nedir?

Türkiye’de BMC kırpılmış elyaf pazarında piyasanın ana tedarikçilerinden biriyiz. Kaliteden ödün vermeyenler bizi asla terk etmiyorlar.

5-6 yıllık süreç içerisinde geri dönüşüm yapıyoruz ama geri dönüşümün de kendi içerisinde bir kalitesi var. Firmalara sorunsuz bir şekilde kaliteli ve problemsiz ürünler tedarik etmeye çalışıyoruz. Piyasaya verdiğimiz ürünlerde sorunsuz bir ürün vermek ve sorunsuz bir lojistik sağlamak amacıyla hareket ediyoruz. Lojistik derken kastettiğimiz, firmalardan alınan siparişi zamanında sorunsuz olarak temin edebilmek. Ürün tedariğinde stoklama yaparak olası gecikmelerin önüne geçiyo ruz. Bizim için önemli olan iki unsurdan ilki kalite, ikincisi ihtiyaca zamanında cevap verebilmek. Talep edilen malzemeyi her daim tedarik edebilmek ve müşteriye sunmak çok önemli, çünkü zamanında gelmeyen ürün değerini yitirir. Uzun soluklu çalıştığımız firmalar var.

Onlar her daim, “biz hammaddede Fiber Elyaf ile çalışıyoruz ve Fiber Elyaf bizim hammaddemizi 7 gün 24 saat her daim bulunmasını sağlayan bir firmadır” diye düşünür ve buna göre planlamalarını yaparlar. Fiber Elyaf firması, sektörde aşağı yukarı yurt içi kullanıcılarının tamamıyla iletişim halinde olan bir firmadır.

Yapılacak en önemli ve etkili olan atılım yurt dışı pazarlarda da etkili olmaktır

Sektör hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Kompozit piyasasında gelişim, biraz ters yönde. Daha iyi değil de daha ucuz olan ürüne olan talep aslında her sektörde de mevcut olan bir tür zehirlenme. Daha iyi daha kaliteli ürünün peşinde olan firmalar da elbette ülkemizde yok değil. Ancak Türkiye’de ihale yöntemiyle mal alımı söz konusu. Ancak bu noktada kompozit ürünlerle alakalı kriterler tam olarak belirlenmediği için uygun fiyat kaliteli ürünleri peşinde getirmiyor. Daha ucuz malzeme daha az hammadde ve daha çok dolgu malzemesinden oluşuyor. Böyle olunca ürünlerin de kalitesi düşüyor. Birkaç yıl önce sattığınız ürünü bugün daha ucuza satıyorsanız burada kaliteden ödün verdiğiniz ortaya çıkıyor. Fiyatlar aşağı çekildikçe kaliteli malzemenin ortaya çıkması söz konusu olamaz. Bu nedenle, ürünlerin özellikle ihalelerinde bilir kişi ile malzeme kalitesinin tespitinin sağlanması gerekiyor. Kalitesiz ürünler, sektöre zarar vermektedir.

Sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Daha kaliteli ve ekonomik ürünlerin ortaya çıkması ve sektörün daha iyiye taşınmasını diliyorum. Firmaların kaliteden ödün vermeden daha güzel, katma değeri yüksek ürünler üretmeleri gerekir. Sektörün daha iyiye gidebilmesi için kendi içerisinde denetim mekanizması olmalı. Kompozit sektörünün gelişiminin öncelikle kaliteli hammadde daha sonrada teknolojiyle desteklenmiş ürünlerin üretilmesine bağlı olduğunu düşünüyorum.

Son olarak; iş stresini üzerinizden atmak için boş zamanlarınızda neler ile ilgileniyorsunuz?

Deniz insanı dinlendiren, iş hengamesini insana unutturan, huzur veren, eşsiz bir şey. Denize açıldığınızda derdi, sıkıntıyı, her şeyi karada bırakmış gibi oluyorsunuz. Eskiden beri deniz ile ilgili uğraşlardan keyif alan, tekneler ile ilgili fuarları takip eden bir insanım. İş stresini üzerimizden atmak adına teknelere olan merakımın da etkisiyle boş zamanlarımda denize açılmayı tercih ediyorum.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler